[energiadecreixent] Publiquem un informe sobre la ridícula generació elèctrica de Garoña en l'any 2008 / Publicamos un informe sobre la ridícula generación eléctrica de Garoña en el año 2008.

Miguel aljibesapangea.org
Dis Mar 28 17:17:00 CET 2009


VERSIÓ EN CATALÀ - VERSIÓN EN CASTELLANO

------------------------------------------------

Tanquem els Nuclears - 100% RENOVABLES (TLN - 100%EER) publica un informe sobre la ridícula generació elèctrica de Garoña en l'any 2008. 

TLN-100%EER ha publicat un informe titulat: "EL PESO DE LA CENTRAL DE SANTA MARÍA DE GAROÑA DENTRO DEL SISTEMA DE PRODUCCIÓN ELÉCTRICA. EL AÑO 2008", que analitza la veritable aportació d'aquesta central nuclear a la generació elèctrica, anant més enllà de les fal·làcies a l'ús de la propaganda nuclear. 

L'informe es pot obtenir en : http://www.tanquemlesnuclears.org/materials/garona/garonaenelsistemaelectrico2008.doc 

L'informe mostra que durant l'any 2008 la producció d'electricitat de Garoña va ser de 4020,91 GWh, una quantitat ridícula si considerem, per exemple, que l'energia eòlica va aportar en el mateix període gairebé vuit vegades més, 31.546 GWh; la resta de les renovables va significar gairebé nou vegades més, i la hidràulica va suposar cinc vegades més. 

La realitat és que la producció elèctrica de Garoña nomésl representa un 13,7% en comparació amb el que l'energia eòlica genera a la xarxa, i un 11,30% si considerem la resta de les energies renovables. 

En cap mes de l'any 2008 la producció de Garoña va arribar a superar el 20% de la producció d'energia eòlica, el 13% de la resta de les renovables, i no va representar la tercera part de l'electricitat d'origen hidràulic. És possible tancar Garoña sense que ni tan solament una demanda elèctrica tan irracional com l'actual resulti afectada. 

Aquest informe rebat les postures plantejades pels defensors del manteniment de la central nuclear de Santa María de Garoña: fer creure que a pesar de les fissures, els pedaços i els elements fortament corroïts, la central gaudeix d'un estat tècnic envejable que li permetria seguir operant per un nou període de 10 anys, i estendre la idea que la conjuntura energètica actual fa poc menys que impossible prescindir de cap de les centrals nuclears per molt velles que siguin, ja que la seva contribució al mercat elèctric és insubstituïble. 

Actualment en les seves piscines de refrigeració, la central alberga 1860 elements combustibles irradiats (amb un 84,2% ocupació de les piscines), el que suposa unes 331 tones d'urani. La màxima capacitat d'emmagatzematge de les piscines és de 2209 elements irradiats, el que representa que cap a l'any 2015 estarien completes si la central continués funcionant; per tant  el manteniment de la seva activitat significa, a més, afrontar un problema afegit de gestió de residus. 

La central va generar també (durant el 2007), uns 1029 bidons de residus de baixa i mitja activitat (239,58 metres cúbics), dels quals 749 (164,78 metres cúbics) van ser traslladats al cementiri nuclear del Cabril (Còrdova). Des que va iniciar el seu funcionament Garoña ja ha generat 20.568 bidons amb residus radioactius de mitjana i baixa activitat, el seu espai d'emmagatzematge està ocupat en un 50,33%. 

Des del moviment ecologista i ciutadà reafirmem el nostre compromís per a intensificar la campanya ciutadana demanant al Govern que procedeixi al tancament definitiu de Garoña. 

En termes ambientals i socials Garoña és una amenaça, en termes econòmics és una irracionalitat impossible de justificar si no és en termes de lucre, en termes energètics és una inutilitat i un anacronisme, és un residu d'una època superada que es resisteix a desaparèixer. 

Barcelona, 28 de març del 2009 .






-----------------------------------------------------------------------------------
 

Tanquem les Nuclears - 100% RENOVABLES (TLN - 100%EER) publica un informe sobre la ridícula generación eléctrica de Garoña en el año 2008.


TLN-100%EER ha publicado un informe titulado: "EL PESO DE LA CENTRAL DE SANTA MARÍA DE GAROÑA DENTRO DEL SISTEMA DE PRODUCCIÓN ELÉCTRICA. EL AÑO 2008",  en que analiza la verdadera aportación de esta central nuclear a la generación eléctrica, yendo más allá de las falacias al uso de la propaganda nuclear.

El informe se puede obtener en : http://www.tanquemlesnuclears.org/materials/garona/garonaenelsistemaelectrico2008.doc 

El informe muestra que durante el año 2008 la producción de electricidad de Garoña fue de 4020,91 GWh, una cantidad irrisoria si consideramos, por ejemplo, que la energía eólica aportó en el mismo período casi ocho veces más, 31.546 GWh; el resto de las renovables significó casi nueve veces más, y la hidráulica supuso cinco veces más.

La realidad es que la producción eléctrica de Garoña solo representa un 13,7% en comparación con lo que la energía eólica genera a la red, y un 11,30% si consideramos el resto de las energías renovables.

En ningún mes del año 2008 la producción de Garoña llega a superar el 20% de la producción de energía eólica, el 13% del resto de las renovables, ni representa la tercera parte de la electricidad de origen hidráulico. Es posible cerrar Garoña sin que ni tan siquiera una demanda eléctrica tan irracional como la actual resulte afectada.

Este informe rebate las posturas planteadas por los defensores del mantenimiento de la central nuclear de Santa María de Garoña: hacer creer que a pesar de las fisuras, los remiendos y los elementos fuertemente corroídos, la central goza de un estado técnico envidiable que le permitiría seguir operando por un nuevo período de 10 años,  y extender la idea de que la coyuntura energética actual hace poco menos que imposible prescindir de ninguna de las centrales nucleares por muy viejas que sean, ya que su contribución al mercado eléctrico es insustituible.

Actualmente en sus piscinas de refrigeración, la central alberga 1860 elementos combustibles irradiados (con un 84,2% ocupación de las piscinas), lo que supone unas 331 toneladas de uranio. La máxima capacidad de almacenamiento de las piscinas es de 2209 elementos irradiados, lo que representa que hacia el año 2015 estarían completas si la central continuase funcionando; por lo tanto el mantenimiento de su actividad significa, además, afrontar un problema añadido de gestión de residuos.

La central generó también (durante el 2007), unos 1029 bidones de residuos de baja y media actividad (239,58 metros cúbicos), de los que 749 (164,78 metros cúbicos) fueron trasladados al cementerio nuclear de El Cabril (Córdoba). Desde que inició su funcionamiento Garoña ya ha generado 20.568 bidones con residuos radioactivos de media y baja actividad, su espacio de almacenamiento está ocupado en un 50,33%.

Desde el movimiento ecologista y ciudadano reafirmamos nuestro compromiso para intensificar la campaña ciudadana pidiendo al Gobierno que proceda al cierre definitivo de Garoña. 

En términos ambientales y sociales Garoña es una amenaza, en términos económicos es una irracionalidad imposible de justificar si no es en términos de lucro, en términos energéticos es una inutilidad y un anacronismo, es un residuo de una época superada que se resiste a desaparecer.

Barcelona, 28 de marzo del 2009.


------------ próxima parte ------------
Se ha borrado un adjunto en formato HTML...
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/energiadecreixent/attachments/20090328/e84d07f6/attachment.htm>


Més informació de la llista de correu energiadecreixent