[Quideuaquitarragona] "El Oro o la Vida", inaugura avui la Mostra de Cine Indígena de Bcn

Ali Supay info a alisupay.org
dij nov 8 11:22:49 CET 2012



Inicio del mensaje reenviado:

> De: alterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes <alternativa a alternativa-ong.org>
> Asunto: "El Oro o la Vida", inaugura avui la Mostra de Cine Indígena de Bcn
> Fecha: 8 de noviembre de 2012 11:21:46 GMT+01:00
> Para: undisclosed-recipients:;
> Cco: info a alisupay.org
> 
> 
> 
> 
> Avui, s’inaugura la6a Mostra de Cinema Indígena de Barcelona
> 
>  
> 
> Inaugura aquesta sisena edició El oro o la vida, un documental que denúncia les conseqüències de l’explotació minera i mostra la resistència dels pobles maies de Guatemala que, a través de la celebració de Consultas Comunitarias de Buena Fe, estan exercint el seu dret a decidir l’expulsió de les empreses extractives de recursos naturals del seu territori ancestral.
>  
> Després de la projecció, comptarem amb la  participació de Lolita Chávez Ixcaquic, portaveu del Consejo de Pueblos K’iche’ de Guatemala i coordinadora de la Consulta Comunitaria de Buena Fe celebrada a Santa Cruz del Quiché. I de Jesús Alemancia, indígena kuna membre de la Coordinadora por la Defensa de los Recursos Naturales del Pueblo Ngäbe Buglé y Campesino a Panamà i coordinador de la formació de joves en l’ús de l’audiovisual per a la defensa dels drets del pobles indígenes.  
> 
> 
> 
> El oro o la vida (Documental)
> 
> Poble Indígena: Maia mam, maia k'iche', maia kaqchikel, maia q'eqchi', maya q'anjobal, maia ixil y altres pobles maies i mestissos de Guatemala, Honduras i El Salvador | 56:30 min | Guatemala, 2011 | Direcció i producció: Alvaro Revenga–Caracol Producciones i Victorino Tejaxún.
> 
> Goldcorp és la companyia d'or canadenca amb major expansió a Centre Amèrica, una àrea fortament afectada per l'activitat minera de les transnacionals, i amb greus impactes en la vida de les persones, les comunitats i el medi. A Hondures i a El Salvador la indignació i la organització creixen cada dia. A Guatemala més de 50 pobles maies han decidit posar fre a l'expansió minera a través de les Consultes Comunitàries, en una lluita que tot just comença.
> 
> Aquest film ha estat reconegut amb del Gran Premi Anaconda 2011 La imagen de todos los pueblos, celebrat a Perú al 2012. I el Premi Especial a la Defensa del Territori i Llocs Sagrats de l'XIè Festival Internacional de Cine y Vídeo de los Pueblos Indígenas celebrat el passat mes de setembre a Colòmbia. Ambdós certàmens organitzats per la Coordinadora Latinoamericana de Cine y Comunicación de los Pueblos Indígenas (www.clacpi.org).
> 
>  
> Consultas Comunitarias de Buena Fe per frenar l’explotació minera
> 
>  
> Pèrdua de terres indígenes, ruptures de parets de cases, escassetat d’aigua a les fonts properes, criminalització del moviment social, divisió comunitària, atacs a defensors dels drets humans i líders comunitaris i malalties per la contaminació amb cianur, són algunes de les conseqüències de l’explotació d’or en mines a cel obert a la regió centreamericana. Una activitat que compta amb el recolzament governamental pels forts vincles existents entre les empreses transnacionals i les autoritats departamentals i nacionals.
> 
> 
> 
> En resposta a aquesta situació, els pobles maies de Guatemala estan celebrant Consultas Comunitarias de Buena Fe per decidir sobre el seu territori. El Consejo de Pueblos K’iche (CPK), conformat per les comunitats, els alcaldes comunitaris i els Consejos Comunitarios de Desarrollo (COCODES), va celebrar al 2010 una consulta a Santa Cruz del Quiché. Com a resultat, més de 27.000 persones van rebutjar dels seus territoris els projectes d’explotació minera i l’ús desmesurat de les fonts hídriques, a través de la construcció d’hidroelèctriques i monocultius.
> 
> 
> 
> Lolita Chávez va ser la coordinadora d’aquesta consulta, una pràctica ancestral dels Maies i els Pobles Indígenes, que a Guatemala ja compta amb més de 50 consultes en contra i que està reconeguda en el marc dels Acords de Pau de 1996, al Conveni 169 de la OIT i a la Declaració de les Nacions Unides del Drets dels Pobles Indígenes. Tres acords ratificats pel govern de Guatemala que inclouen el dret dels pobles indígenes a ser consultats sobre els assumptes que afecten al seu territori. Dret a través del qual els pobles maies estan rebutjant els projectes extractius en defensa d’un model de vida que tendeixi cap al Utz Kaslemal (el Buen Vivir)
> 
>  
> La 6a Mostra de Cinema Indígena, estarà oberta a tot el públic de manera gratuïta a l’Espai Jove la Fontana del barri de Gràcia del 8 a l’11 de novembre (c/Gran de Gràcia 190, Metro L3-Fontana, FGC Gràcia).
>  
> 
> alterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes
> www.alternativa-ong.org
> Tel. 934431735
> alternativa a alternativa-ong.org
> 
> 

-------------- part següent --------------
Un document HTML ha estat eliminat...
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/quideuaquitarragona/attachments/20121108/40c0925a/attachment-0001.htm>
-------------- part següent --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Banner_Mostra2012.jpeg
Type: image/jpeg
Size: 31549 bytes
Desc: no disponible
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/quideuaquitarragona/attachments/20121108/40c0925a/attachment-0002.jpeg>
-------------- part següent --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Banner_Inauguracio.jpeg
Type: image/jpeg
Size: 34445 bytes
Desc: no disponible
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/quideuaquitarragona/attachments/20121108/40c0925a/attachment-0003.jpeg>


More information about the Quideuaquitarragona mailing list