[Quideuaquitarragona] [Qui-deu-a-qui] Notícies ODG (Novembre-Desembre 2012- Butlletí Nº 101)

Formació ODG formacio a odg.cat
div des 21 14:12:32 CET 2012


Si no veieu bé aquest missatge, feu click aquí
http://odg.cat/butlleti.php



	
21 | 12 | 2012	 	 
 	 	 	 	 

Butlletí Novembre - Desembre 2012


Deutes i globalització
 
Del desenvolupament al postdesenvolupament: una altra cooperació és possible i desitjable


A la 'Cooperació al desenvolupament', el concepte de "desenvolupament" no li dóna només la meitat de la seva denominació sinó, i sobretot, gran part de la seva identitat. Consagrat el 1949 de la mà de Truman-el llavors president dels Estats Units qui li va promoure com a contribució "a la millora i al creixement de les àrees subdesenvolupades" -, el desenvolupament es veu avui profundament qüestionat per la crisi socioecològica que sacseja les bases de la civilització industrial. Aquest article de Florent Marcellesi proposa revisar el concepte de desenvolupament per construir una altra cooperació.

			Del desenvolupament al postdesenvolupament: una altra cooperació és possible i desitjable
b101_postdesarrollo_fm.pdf
Florent Marcellesi
30 d´octubre de 2012
Publicat a la Revista Pueblos
4 pàgs (en castellà)



Pressupostos 2013: tot el que amaga la deutecràcia


El rescat també es pressuposta: prop de 40.000 milions d'euros per pagar els interessos del deute en els nous pressupostos generals. Què més amaguen els pressupostos del 2013? Aquest article, publicat a l'octubre al Setmanari La Directa, analitza algunes de les xifres més destacades i de les realitats després de la deute espanyol.

			Pressupostos 2013: tot el que amaga la deutecràcia
b101_deutecraciapressupostos_if.pdf
Iolanda Fresnillo, ODG i PACD
10 d´octubre de 2012
Publicat a La Directa
5 pàgs



Quan l’ocupació de Palestina esdevé un negoci suculent


Diverses companyies israelianes i moltes grans multinacionals s’enriqueixen produint a les colònies hebrees il·legals dels territoris ocupats, espoliant-ne els recursos naturals i construint el mur de l’apartheid i punts de control militar. Moltes d’elles són presents als Països Catalans, on venen productes i tenen fàbriques o delegacions pròpies.

			Quan l’ocupació de Palestina esdevé un negoci suculent
b101_negocispalestina.pdf
Marc Font, Setmanari Directa
21 de novembre de 2012 Publicat a La Directa
2 pàgs.



El deute, les "retallades" i la sanitat


La intenció d'aquest article és aclarir algunes de les idees falses sobre aquest tema que veiem repetides una i altra vegada als mitjans de comunicació al mateix temps que descobrir altres aspectes que habitualment queden ocults. L'article planteja la definició de deute, la irrupció a Europa del deute (tant en el sector públic com en el privat), el seu impacte general a la sanitat (prenent com a exemple Catalunya), així com la proposta de realitzar una Auditoria Ciutadana de Deute.

			El deute, les "retallades" i la sanitat
b101_salut_deute.pdf
Inés Marco y Gemma Tarafa, ODG i PACD
30 d´octubre de 2012
Publicat a la revista Mientras Tanto, Observatori de Salut 7
6 pàgs (en castellà)



Salut i mercat: algunes dades


En aquests temps d'austeritat pressupostària, molts pensen que el nostre sistema públic de salut és massa car (més d'un terç del total de les despeses dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya el 2012). Se'ns diu que ens hem dotat d'una assistència sanitària pública que no ens podem permetre donat el nostre nivell de renda. Alguns creuen que la solució més important i general, pot venir de la privatització del sistema o de l'establiment de formes de gestió que apropin la gestió pública de la nostra sanitat a formes privades basades en els indicadors que proporciona el mercat.

			Salut i mercat: algunes dades
b101_saludymercado.pdf
Lucas van Wunnik i Antonio Salamero
Departament d’Organització d’Empreses, Universitat Politècnica de Catalunya
5 d´Octubre de 2012
5 pàgs. (en castellà)
 
 
Novetats ODG
 
Interferències, un any després


Un any ha passat des de l´estrena d´Interferències. Un centenar de projeccions, amb milers d´espectadors (unes 2000 persones en les diferents projeccions), més de 24.000 visualitzacions a internet (a més de 13.700 visualitzacions dels capítols a www.interferencies.cc), la projecció a 5 festivals, i dos premis que hem recollit recentment (Festival de DDHH de Santa Coloma de Gramanet i el Cimameriche Film Festival de Gènova), avalen el treball de Quepo i l´ODG, que segueix sent tant vigent com quan fa un any vam estrenar. Fa uns dies fins i tot el blog 3500Millones de El País ens va publicar un article sobre la vigència d´Interferències. I acabem d´estrenar la <="" a=""> a la web! ajudeu-nos si podeu a fer difusió a nivell internacional. 

Us recordem que ja podeu obtenir el DVD, que seguim fent projeccions, i que la podeu veure sempre que volgueu (i difondre) a www.interferencies.cc



Les ONG en defensa d’una Política Pública de Cooperació per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament


El passat mes de novembre les ONG catalanes van emetre un manifest en defensa d´una Política Pública Catalana de Cooperació, a lliurar a la Presidència del nou Parlament català, reclamant que aquest assumeixi la responsabilitat col·lectiva en defensa del dret a la pau, dels drets humans i del desenvolupament dels pobles. El podeu llegir aquí.



Curs Online: Estratègies per a la transformació social


El curs "Estratègies per a la transformació social", co-organitzat per l´Observatori DESC i l´ODG, i que versarà sobre Drets Socials, Culturals, i Ambientals (DESCA) i relacions Nord/Sud, té com a principal objectiu promoure els drets socials i ambientals com a drets fonamentals de les persones i dels pobles que suposen límits a la transnacionalització de l´economia controlada per grups d´interès i en general a les polítiques neoliberals que imperen en l´actual context de crisi econòmica mundial. Us podeu inscriure aquí fins al 31 de gener i el curs s´impartirà del 18 de febrer al 18 d´abril. Consulteu el programa i preus a la web de l´Observatori DESC



La nostra democràcia, contra la seva austeritat. La fulla de ruta de Firenze 10+10


Del 8 al 11 de novembre va tenir lloc a Florència el fòrum social Firenze10+10, una dècada després del primer Fòrum Social Europeu. Més de 4.000 participants, 300 xarxes i organitzacions de 28 països de tota Europa i més enllà, es van reunir per debatre i elaborar estratègies conjuntes per construir una altra Europa. De Firenze10+10 va sorgir una crida a l´acció comuna i una proposta de fulla de ruta, que podeu consultar aquí.



Contra el tractat de lliure comerç de la UE amb Colombia i Perú


La xarxa birregional Enlazando Alternativas, juntament amb altres xarxes com l´Aliança Social Continental, OIDHACO i Seattle-to-Brussels Network, va llançar els últims mesos una campanya per lluitar per la suspensió del procés de ratificació del tractat de lliure comerç de la Unió Europea amb Colòmbia i Perú. 

Malgrat l´alta participació en la campanya, el passat 11 de desembre el Parlament va ratificar el tractat de lliure comerç amb Colòmbia, suposant una ocasió perduda per a la protecció dels drets humans en aquest país. Podeu consultar la informació de la campanya a la web de Enlazando Alternativas.



Cimera dels Pobles d´Amèrica Llatina, el Carib i Europa a Santiago de Xile


Entre els dies 26 i 28 de gener de 2013 farà a Santiago de Xile la Cimera Unió Europea - CELAC. Les organitzacions socials, sindicals i polítiques que hem estat compromeses en diverses cimeres anteriors i múltiples fòrums socials, ens hem coordinat perquè al costat de les reunions oficials, en una Cimera dels Pobles, s´escoltin les demandes i propostes dels pobles mobilitzats en les dues regions que lluiten contra les polítiques neoliberals que colpegen a les nostres societats i pretenen aniquilar els seus drets. Aquí teniu la convocatòria a la Cimera dels Pobles d´Amèrica Llatina, el Carib i Europa per la Justícia Social, la Solidaritat Internacional i la Defensa dels béns comuns.

 
Agenda
 
Primera edició del Màster i Postgrau on line

Primer semestre 2013

Primera edició del Màster i Postgrau on line "Educació, Globalització i Transformació Social" que està organitzat per la Fundació UB Solidària, l´ICE de la UB, la Fundació Món 3, i que a més compta amb l´estreta col·laboració de la FCONGD.

La preinscripció s'obre el 3 de setembre fins el 31 d'octubre.

El curs s'impartirà a partir del 7 de gener de 2013

Per a més informació us podeu dirigir a: educaglob a ub.edu i també en aquesta pàgina web. 
 


Acció contra la Financiarització de la vida i dels béns comuns

23 al 27 gener 2013

En paral·lel a la celebració del Fòrum Econòmic Mundial de Davos, moviments i organitzacions socials d'arreu d'Europa es sumaran a les accions contra la Financiarització de la vida i dels béns comuns, amb accions contra les entitats bancàries. 
 


Cimera Unió Europea - CELAC

26 a 28 de gener 2013

Entre els dies 26 i 28 de gener de 2013 farà a Santiago de Xile la Cimera Unió Europea - CELAC. En el mateix marc es realitzarà la reunió del CELAC en què el Govern de Xile lliurarà la conducció del bloc regional al Govern de Cuba. Els governs participants han decidit posar com a tema central discussió de les reunions de Santiago a les inversions sota el títol de "Aliança per al Desenvolupament Sostenible: Promovent Inversions de Qualitat Social i Ambiental".
 


Cimera dels Pobles Xile 2013

26 a 28 de gener 2013

Cimera dels Pobles d'Amèrica Llatina, el Carib i Europa per la Justícia Social, la Solidaritat Internacional i la Defensa dels Béns Comuns tindrà lloc en paral·lel a la Cimera UE-CELAC a Santiago de Xile. Convoquem a tots els moviments socials, populars i polítics de Xile i d'ambdós continents a sumar-se a la Cimera dels Pobles Llatinoamericans, Caribenys i Europeus al gener de 2013 a Santiago de Xile, perquè siguin escoltades les justes reivindicacions i perquè els seus lluites i resistències a les polítiques injustes que els són imposades trobin un espai per a l'articulació i la construcció d'alternatives.
 


Curs Online: Drets Socials, Culturals, i Ambientals (DESCA) i relacions Nord/Sud

Inscripcions fins 31GEN

Aquest Curs té com a principal objectiu promoure els drets socials i ambientals com a drets fonamentals de les persones i dels pobles que suposen límits a la transnacionalització de l'economia controlada per grups d'interès i en general a les polítiques neoliberals que imperen en l'actual context de crisi econòmica mundial. S'aporten coneixements bàsics respecte a la concepció dels drets socials i ambientals des d'una perspectiva garantista. D'aquesta manera, s'analitzen les principals eines disponibles per a la seva defensa i exigibilitat en els diferents àmbits (internacional, regional i estatal). En segon terme, es duu a terme una formació específica sobre la relació entre transnacionalització de l'economia i vulneració de drets humans. Per acabar, es treballarà l'ús de l'enfocament de drets humans a partir de dos casos pràctics: un d'àmbit internacional, el Tribunal Permanent dels Pobles i, un altre espanyol, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. 
 
 



Per a col·laborar amb el projecte de l'ODG visita aquesta pàgina web


butlleti a odg.cat

L'Observatori del Deute en la Globalització (ODG)
Llicència de Creative Commons		
 
Avís legal
D’acord amb la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, i de la Llei 34/2002, d’11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic, L'Observatori del Deute en la Globalització (ODG) garanteix la confidencialitat i la seguretat en el tractament de les dades de caràcter personal (nom, cognom i adreça de correu electrònic), necessàries per poder formalitzar i enviar el butlletí Observatori del Deute en la Globalització (ODG).

Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició mitjançant un correu electrònic a la bústia butlleti @ odg.cat o per mitjà d’un escrit adreçat a:

L'Observatori del Deute en la Globalització (ODG)
C/Girona 25, principal.  08010 Barcelona



-------------- part següent --------------
Un document HTML ha estat eliminat...
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/quideuaquitarragona/attachments/20121221/9d9c57b3/attachment-0001.htm>
-------------- part següent --------------
_________________________________________
web de la campaña :
www.quiendebeaquien.org
Qui-deu-a-qui mailing list
_______________________________________________
para modificar o dar de alta o baja tu subscripción :
https://llistes.moviments.net/listinfo/qui-deu-a-qui


More information about the Quideuaquitarragona mailing list