[LaCrisi-paguinElsRics] La alternativa a la dispersión será política o no será

Xavier Batllés xbatlles en telefonica.net
Dom Dic 14 22:57:52 CET 2008


  ----- Original Message ----- 
  From: Xavier Batllés 
  To: no65hores en llistes.moviments.net ; mllobet5 en xtec.net 
  Cc: nouhumanismecat en googlegroups.com 
  Sent: Sunday, December 14, 2008 10:21 PM
  Subject: Re: [LaCrisi-paguinElsRics] La alternativa a la dispersión será política o no será


  Molt, molt bé, Montserrat,
  quina reflexió més encertada la que fas sobre el conte que ens envies. Especialment per què convida a la comunicació entre totes nosaltres, les persones que compartim un temps i un espai (inclòs el virtual, que se'n diu).

  En el context que ens ho llances, em sembla doblement interessant, per què estàs dialogant amb l'amic Josep Mª, de forta visió comunista i partidària, com clarament defensa.
  Jo li atribueixo el valor d'intercanvi entre punts de vista molt importants, ja sigui pel seu pes històric com per la joventut de les noves idees i plantejaments. Vull dir, en aquest cas, la mirada marxista vs la mirada decreixentista, que analitza i proposa una relocalització de la vida com eix central del seu ideari.

  Si m'ho permets, Josep Mª, t'animo a que li responguis meditadament. Tinc delit de veure el fruit d'aquest intercanvi, per a comprendre millor l'adaptació dels comunistes als nous temps. Crec que el que planteja la Montserrat sobre la dispersió d'habitatge, treball, comunicació social i consum a la que hem arribat, necessàriament ha de moure coses de lloc en les concepcions marxistes, així com ho crec també dels conceptes de classe obrera, condicions objectives, etc.

  M'agradaria, si ho reben, incloure els amics Jaume Quinto i Bruno, amb qui també sostenim un intercanvi fèrtil en la mateixa direcció.
  Aprofito per a llançar-vos una pregunta: - Com pondereu el fenomen que al llarg de dècades ha produït el que podem anomenar "la classe obrera acomodada"?
  Sobre la qüestió de les condicions objectives, us aporto adjunt un treball (L'eina, la força i l'operador) per a obrir-ne la reflexió i buscar el contrast. Es tracta d'un treball personal propi del nou humanisme, en el qual milito des de fa molts anys.

  En fi, amigues/cs, és un plaer poder obrir tota aquesta comunicació entre tots. Algú ha obert el pot de la confitura de julivert? Estem construint un barri virtual, que pot portar bones conseqüències a l'acció conjunta.

  Deixeu-me agrair a la companya Ivonne, que ens va fer arribar aquest treball recentment.

  Una forta abraçada,
  Xavier (enFoc col·lectiu, Barcelona)


    ----- Original Message ----- 
    From: luisgonzalez en moviments.net 
    To: no65hores en llistes.moviments.net 
    Sent: Sunday, December 14, 2008 7:14 PM
    Subject: Re: [LaCrisi-paguinElsRics] La alternativa a la dispersión será política o no será


          Subject: Re: [LaCrisi-paguinElsRics] La alternativa a la dispersión será política o no será 
          From: Montserrat Llobet <mllobet5 en xtec.net> 
          Date: Sun, 14 Dec 2008 10:19:23 +0100 
          CC: no65hores en llistes.moviments.net 


    En general, estic d'acord amb tu José Maria, 

    La principal dificultat la trobem en les assemblees de barris, ja que cada cop aquests tenen menys vida per què s'han convertit en ciutats dormitori. Això fa que el nivell d'interacció entre persones sigui cada cop més baix i més escasses las oportunitats que la gent es pugui organitzar. 

    L'única solució és tornar al model de viure, treballar i consumir en el mateix barri (desenvolupament local) per tal que obrers, estudiants, professionals, petits comerciantes, etc. tinguin espais físics i temporals de trobada per deliberar sobre els problemes de la comunitat al mateix temps que organitzen i cel·lebren activitats festives. 

    Amb el model actual on majoritàriament es treballa en polígons industrials, es consumeix en grans superfícies comercials i es resideix en poblacions on bàsicament s'hi va a dormir, és molt difícil per no dir impossible generar vida de barri i assemblees populars.

    El conte de El rei que confitava festes i la moralina que vaig escriure per al Fòrum Social Català (tot plegat 2 fulls), i que us reenvio, crec que expliquen bé aquesta idea. No cal dir que el podeu utilitzar i difondre amb tota llibertat d'acord amb l'esperit del missatge que vol transmetre.

    A disposar, 

    Montserrat Llobet Abizanda
    Economista d'Empresa i Doctorant de Sociologia a la UAB
    Investigadora en Responsabilitat Social de les Organitzacions
    mllobet5 en xtec.cat


    ----- Original Message ----- 
    From: Jose Maria Rodriguez Gomez 
    To: mov.obrer en jovescomunistes.cat ; eladio.turiel en gmail.com 
    Cc: no65hores en llistes.moviments.net 
    Sent: Thursday, December 04, 2008 11:35 AM
    Subject: [LaCrisi-paguinElsRics] La alternativa a la dispersión será política o no será


     
    Efectivamente la dispersión es el problema. En mi opinion la unifcación ha de hacerse a 2 niveles, a nivel de organizacion de masas asamblearia, de las luchas existentes y de quienes la apoyan y a nivel de dotar al movimiento de unos objetivos politicos. Y esto ultimo solo puede proponerlo un partido (aunque hay quienes lo llamen de otra manera).La experiencia de España es que solo cuando ha habido un partido comunista con influencia decisiva en el movimiento de masas, éste ha conseguido avanzar.
    Es necesario un nuevo partido comunista que se plantee la revolución socialista con el lema "a cada cual segun su trabajo", que haya aprendido algo de los errores del pasado que sea capaz d romper el cordon umbilical con las intituciones de la dictadura monopolista y que levante a partir de los barrios Asambleas Populares donde se unifique todo el movimiento de obreros, estudiantes, traajadores profesionales, pequeños comerciantes y en general sectores en crisis por culpa del Estado monpòlista y se luche por TODO lo que afecta al pueblo de forma coordinada (paro, precios,impustos, urbanismo, sanidad, represión, justicia corrupta, delincuencia mayor y menor)  como contrapoderes a las instituciones monopolistas (gobierno, govern, ayuntamientos controlados por los partidos monopoilistas,PSOE,PP,IU, "justicia", etc.) A partir de las Asociaciones de Vecinos que han sido los organos tradicionales de España de la lucha popular mas reciente y de los años de la lucha antifranquista de los 60 y 70, y que la inoperancia de "comunistas" acomodados en las instituciones monopolistas las ha tranformado en organos de vividores varios, ello es posible como se demostro en las luchas masivas de Trinitat Vella de 1992 al 2001.
    La coordinacion de masas se ha de hacer siempre partiendo de lo problemas reales de la gente, y en la medida de que avance el nivel organizativo de vanguardia se iran avanzando en el contenido revolucionario y politico de las luchas. 
    El planteamiento anti-partido es el planteamiento del estado monopolista hacia el movimiento revolucionario. Porque esa es la mejor manera de frustrarlo otra vez.
    Pero no se puede confundir los dos niveles de organizacion. Las organizaciones de masas han deser asamblearias y soberanas, los militantes de partido deben actuar en su seno aceptando las decisiones asamblearias, y deben tener libertad para defender sus ideas como todos los demás.  
     
    Jose Maria Rodriguez
------------ próxima parte ------------
Se ha borrado un adjunto en formato HTML...
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/no65hores/attachments/20081214/3997adae/attachment.htm>


Más información sobre la lista de distribución No65hores