[energiadecreixent] Versió en castellà del / Versión en castellano del "Informe sobre el estado mundial de la industria nuclear 2009"

Miguel aljibes a pangea.org
dim oct 19 17:19:26 CEST 2010


La versió castellana de l' Informe sobre l'estat mundial de la indústria nuclear 2009 (a partir d'ara Informe 2009), parteix del treball realitzat en l' Informe del 2007 sobre l'estat de la indústria nuclear en el món (a partir d'ara, Informe 2007); a Mycle Schneider i Antony Froggatt, s'uneixen en aquesta ocasió Steve Thomas i Doug Koplow, i l'estructura del document és molt semblant (amb paràgrafs sencers idèntics en els dos informes). 

Però l'Informe 2009 no és solament una ampliació de l'Informe 2007. Desenvolupa totes les potencialitats que l'Informe 2007 esbossava. Entenent "desenvolupar", és clar, dintre de les restriccions informatives que imposa un món tan opac com el de l'energia nuclear, restriccions de les quals es pot tenir una idea comptabilitzant la multitud de vegades en les que els autors declaren que no han trobat dades, especialment econòmics, de cap tipus. Únicament per aquest motiu ja és una bona idea dedicar temps a la seva lectura. Però hi ha més. 

L'Informe 2009 aprofundeix (en la seva versió anglesa, 119 pàgines, enfront de les 37 de l'informe anterior) en els tres eixos crítics de l'Informe 2007: escepticisme econòmic, degradació de la capacitat tecnològica i humana, i desemmascarament de la retòrica del "renaixement nuclear", però, i aquí radica altre dels motius pels quals la lectura resulta interessant, ni tan sols l'anàlisi detallada de les misèries i qüestions amagades de l'energia nuclear ofereix certeses sobre el fracàs de l'estratègia del "renaixement nuclear". Llegint entre les línies crítiques, molt bé fonamentades, es pot entreveure una resistència: la voluntat d'unes empreses i uns polítics, una voluntat amatent a fer oïdes sordes a qualsevol racionalitat en nom de la seva constant irracionalitat. Encara que aquesta racionalitat, la dominant en l'informe, sigui la racionalitat econòmica, tan lligada al sistema de valors imperant. 

No és casual que l'Informe 2009 dugui el subtítol de "With Particular Emphasis on Economic Issues" (Amb particular èmfasi en els temes econòmics). El que els seus quatre autors desenvolupen és un advertiment sobre la forma que l'energia nuclear pot agreujar els ja de per si greus problemes econòmics del capitalisme. Del capitalisme com sistema, volem apuntar, perquè per als capitalistes com grup social el moment actual no deixa de ser una festa inacabable, amb les nuclears com part del programa de festejos i, com encertadament mostren els seus autors, com mecanisme (un altre més) perquè els fons públics es dediquin a engreixar els beneficis privats. 

Però l'oposició a la tecnologia nuclear, no solament a la ubicació d'una central o d'un cementiri de residus, no es pot reduir a argumentar sobre la seva irracionalitat econòmica. En una societat en la qual no existeix una comptabilitat energètica digna de tal nom, en la qual la paraula "costos" està plena de paranys (en l'Informe apareixen abundants casos), i en la qual la propaganda vociferant d'uns "mitjans" a sou de les empreses, ofega qualsevol reflexió racional; deixar a un costat els impactes ecològics i socials del cicle nuclear, i la inhumana dimensió temporal d'ambdós, significa abandonar els motius de fons pels quals cal rebutjar aquesta tecnologia, aparcar el que la fa diferent a les restants tecnologies energètiques, i situar-se, ja d'entrada, en la posició de debat més còmoda per als seus defensors. 

No serà invocant diagnòstics de Standard & Poor's (que ja havia donat sobrades mostres de la seva veritable funció, i de la inutilitat de les seves "anàlisis", allà per les dates en que els autors de l'Informe realitzaven el seu treball), ni realitzant apel·lacions contínues a aquesta entelèquia anomenada "mercats energètics competitius" (que una lectura detallada de l'Informe revelarà gairebé com inexistents), com es detindrà l'ofensiva pro-nuclear. Per això, i malgrat la irrefutable demostració del suïcidi econòmic que suposa, el dia a dia mostra l'avanç implacable del "renaixement nuclear", sota la forma de prolongacions del temps de funcionament de les centrals i de programació de noves construccions. 

Perquè, independentment de la valuosa i repetida demostració que van ser els augments de costos els quals van provocar l'"aturada" nuclear als EUA durant els anys 70 del passat segle; va ser, la reacció social a l'accident de TMI i a la catàstrofe de Txernòbil, i a la seva seqüela encara inacabada de sofriment i horror, la que va dur a la gairebé paralització dels programes nuclears en tot el món. I no és casual que en la base del "renaixement nuclear", de la seva exportació i venda a les societats menys informades i vulnerables del planeta, es trobi una elaborada operació d'amnèsia col·lectiva sobre el que representen els accidents nuclears. 

Tornant a la idea inicial de la presentació. Un tercer motiu per a la lectura de l'Informe 2009 és el contrast entre l'anàlisi d'alguns dels casos que presenta i l'evolució que s'ha donat, a tan solament un any i dos mesos de la seva publicació. Com traductor he destacat alguns apunts en notes a peu de pàgina, el que permet entreveure la lluita entre "la voluntat" dels pro-nuclears, i la lògica i la racionalitat. 

Amb el ATC a punt de situar-se, el moviment ecologista té l'obligació de reflexionar a fons sobre la dinàmica amb la qual cal afrontar aquesta nova etapa del treball contra les nuclears, inèdita fins a ara; perquè entre extensions dels períodes de funcionament de les velles plantes, i inauguracions de noves centrals en diverses regions del món, que comparteixen el mínim comú múltiple de la fragilitat i la inestabilitat, el clàssic lema antinuclear "mes val avui actius que demà radioactius" acabarà resolent-se únicament en el seu enunciat final.

Barcelona, octubre 2010. 

Miguel Muñiz, activista voluntari en temes d'ecologia social. Manté i renova periòdicament la pàgina web Tanquem els Nuclears - 100% Renovables. 
(http://www.tanquemlesnuclears.org/)  Informe: http://www.tanquemlesnuclears.org/materials/NWSR2009cast.pdf

-------------------------------------------------------------------------

 
La versión castellana del Informe sobre el estado mundial de la industria nuclear 2009 (a partir de ahora Informe 2009), parte del trabajo realizado en el Informe del 2007 sobre el estado de la industria nuclear en el mundo  (a partir de ahora, Informe 2007); a Mycle Schneider y Antony Froggatt, se unen en esta ocasión Steve Thomas y Doug Koplow, y la estructura del documento es muy parecida (con párrafos enteros idénticos en los dos informes).

Pero el Informe 2009 no es solo una ampliación del Informe 2007, ya que desarrolla de todas las potencialidades que el Informe 2007 esbozaba. Entendiendo "desarrollar", claro está, dentro de las restricciones informativas que impone un mundo tan opaco como el de la energía nuclear, restricciones de las que se puede tener una idea contabilizando la multitud de casos en los que los autores declaran que no han encontrado datos, especialmente económicos, de ningún tipo. Solo por este motivo ya es una buena idea dedicar tiempo a su lectura. Pero hay más.

El Informe 2009  profundiza (en su versión inglesa 119 páginas, frente a las 37 del informe anterior) en los tres ejes críticos del Informe 2007: escepticismo económico, degradación de la capacidad tecnológica y humana, y desenmascaramiento de la retórica del "renacimiento nuclear", pero, y aquí radica otro de los motivos por los que la lectura resulta interesante, ni siquiera el análisis detallado de las miserias y ocultamientos de la energía nuclear ofrece certezas sobre el fracaso de la estrategia del "renacimiento nuclear". Leyendo entre las líneas críticas, muy bien fundamentadas, se puede entrever una resistencia: la voluntad de unas empresas y unos políticos, una voluntad dispuesta a hacer oídos sordos a cualquier racionalidad en nombre de su constante irracionalidad. Aunque dicha racionalidad, la dominante en el informe, sea la racionalidad económica, tan ligada al sistema de valores imperante.

No es casual que el Informe 2009 lleve el subtítulo de "With Particular Emphasis on Economic Issues" (Con particular énfasis en los temas económicos). Lo que sus cuatro autores desarrollan es una advertencia sobre la forma en que la energía nuclear puede agravar los ya de por si graves problemas económicos del capitalismo. Del capitalismo como sistema, apuntamos, porque para los capitalistas como grupo social el momento actual no deja de ser una fiesta inacabable, con las nucleares como parte del programa de festejos y, como acertadamente muestran sus autores, como mecanismo (otro más) para que los fondos públicos se dediquen a engordar los beneficios privados.

Pero la oposición a la tecnología nuclear, no solo a la ubicación de una central o de un cementerio de residuos, no se puede reducir a argumentar sobre su irracionalidad económica. En una sociedad en la que no existe una contabilidad energética digna de tal nombre, en la que la palabra "costes" está llena de trampas (en el Informe aparecen abundantes casos), y en la que la propaganda vociferante de unos "media" a sueldo de las empresas, ahoga cualquier reflexión racional; dejar a un lado los impactos ecológicos y sociales del ciclo nuclear, y la inhumana dimensión temporal de ambos, significa abandonar los motivos de fondo por los que hay que rechazar esta tecnología, aparcar lo que la hace diferente a las restantes tecnologías energéticas, y situarse, ya de entrada, en la posición de debate más cómoda para sus defensores. 

No será invocando diagnósticos de Standard & Poor's (que ya había dado sobradas muestras de su verdadera función, y de la inutilidad de sus "análisis", allá por las fechas en que los autores del Informe realizaban su trabajo), ni realizando apelaciones continuas a esa entelequia llamada "mercados energéticos competitivos" (que una lectura detallada del Informe revelará casi como inexistentes), como se detendrá la ofensiva pro-nuclear. Por eso, y a pesar de la irrefutable demostración del suicidio económico que supone, el día a día muestra el avance implacable del "renacimiento nuclear", bajo la forma de prolongaciones del tiempo de funcionamiento de las centrales y de programación de nuevas construcciones.

Porque, independientemente de la valiosa y repetida demostración de que fueron los aumentos de costes los que provocaron el "parón" nuclear en los EE.UU. durante los años 70 del pasado siglo; fue la reacción social al accidente de TMI y a la catástrofe de Chernóbil, y a su secuela aún inacabada de sufrimiento y horror, la que llevó a la casi paralización de los programas nucleares en todo el mundo. Y no es casual que en la base del "renacimiento nuclear", de su exportación y venta a las sociedades menos informadas y vulnerables del planeta, se halle una elaborada operación de amnesia colectiva sobre lo que representan los accidentes nucleares.

Volviendo a la idea inicial de la presentación. Un tercer motivo para la lectura del Informe 2009 es el contraste entre el análisis de algunos de los casos que presenta y la evolución que se ha dado, a tan solo un año y dos meses de su publicación. Como traductor he destacado algunos apuntes en notas a pie de página, lo que permite entrever la lucha entre la "voluntad" de los pro-nucleares, y la lógica y la racionalidad.

Con el ATC a punto de ubicarse, el movimiento ecologista tiene la obligación de reflexionar a fondo sobre la dinámica con la que hay que afrontar esta nueva etapa del trabajo contra las nucleares, inédita hasta ahora; porque entre extensiones de los períodos de funcionamiento de las viejas plantas, e inauguraciones de nuevas centrales en diversas regiones del mundo, que comparten el mínimo común múltiplo de la fragilidad y la inestabilidad, el clásico lema antinuclear "mas vale hoy activos que mañana radioactivos" acabará resolviéndose solo en su enunciado final.

Barcelona, octubre 2010.

Miguel Muñiz, activista voluntario en temas de ecología social. Mantiene y renueva periódicamente la página web Tanquem les Nuclears - 100% Renovables. (http://www.tanquemlesnuclears.org/ ) Informe: http://www.tanquemlesnuclears.org/materials/NWSR2009cast.pdf

 
------------ pr?a parte ------------
Se ha borrado un adjunto en formato HTML...
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/energiadecreixent/attachments/20101019/06ba372a/attachment-0001.htm>


More information about the energiadecreixent mailing list