[energiadecreixent] Ciberacció conjunta per demanar el tancament de Garoña i de les altres nuclears / Ciberacción conjunta para pedir el cierre de Garoña y de las otras nucleares

Miguel aljibesapangea.org
Diu Maig 10 08:22:33 CEST 2009


Text en català - texto en castellano. 
Es prega difusió - se ruega difusión.

6 de maig de 2009. 

ADENEX, AMIGOS DE LA TIERRA, ECOLOGISTAS EN ACCIÓN, COORDINADORA CONTRA GAROÑA, GREENPEACE, JÓVENES VERDES, PLATAFORMA CERRAR ALMARAZ,
TANQUEM LES NUCLEARS-100%RENOVABLES

Veure: 
http://www.tanquemlesnuclears.org/campanyes/tanquemgaronacat.html 
http://www.tanquemlesnuclears.org/campanyes/cerremosgarona.html 

Ciberacció conjunta de la Coordinadora Estatal Antinuclear per a demanar al President Zapatero que compleixi el seu compromís de tancar les centrals nuclears, començant en 2009 per la de Garoña.

Ha sofert ja vuit problemes de seguretat en el que va de 2009, i queden dos mesos per al tancament definitiu de la central nuclear de Garoña 

Quan queden només dos mesos perquè finalitzi el permís d'explotació de la central nuclear de Garoña (Burgos), les organitzacions ecologistes i plataformes antinuclears agrupades en la Coordinadora Estatal Antinuclear, creada el passat 21 de març a Madrid, han engegat avui, en les seves diferents pàgines web, una ciberacció conjunta per a que la ciutadania recordi al President del Govern, José Luis R. Zapatero, que compleixi el compromís del PSOE i del seu Govern de tancar les centrals nuclears, començant amb el tancament de Garoña al juliol de 2009. 

Aquesta ciberacció conjunta recorda al President Zapatero que el tancament de Garoña és completament factible des del punt de vista energètic, tecnològic i econòmic; i recomanable des del plànol mediambiental, de salut pública i de seguretat, ja que la central nuclear funciona de forma molt perillosa, essent un factor de risc per als ciutadans i el medi ambient. 

En efecte, Garoña va ser inaugurada pel general Franco en 1971, es tracta d'un disseny obsolet i fora de la normativa actual, amb greus problemes de seguretat. Sofreix un procés de esquerdament múltiple per corrosió, que afecta a diversos components interns del nucli del reactor (aquesta és el veritable cor de la central nuclear, ja que alberga el combustible d'urani), motiu pel qual la seguretat d'aquesta instal·lació es troba seriosament compromesa. Aquest problema afecta ja al 70% dels tubs que travessen l'atuell del reactor i pels quals passen al seu interior les barres de control, que són el "sistema de frenat" de la reacció nuclear. L'esquerdament empitjora irreversiblement amb el temps, segons ha reconegut el propi Consell de Seguretat Nuclear davant el Parlament. 

A més es tracta d'una central totalment amortitzada des de fa anys. No obstant això, la companyia propietària Nuclenor (IBERDROLA i ENDESA) ha demanat una pròrroga d'altres 10 anys per a la central, encara que el seu permís d'explotació finalitza el 5 de juliol de 2009. En un mer afany d'obtenir més beneficis, i fent cas omís dels greus problemes de seguretat de la central i del seu pèssim registre de funcionament: vuit accidents des de que va començar l'any 2009, els tres últims en el passat mes d'abril.

Les organitzacions ecologistes han recordat reiteradament al President Zapatero la seva promesa electoral de tancament progressiu de les centrals nuclears, i han denunciat l'actitud pronuclear del Ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, que és contrària al compromís electoral adquirit pel PSOE. 

El PSOE té el compromís de "substituir de forma gradual l'energia nuclear a Espanya per energies segures, netes, i menys costoses, tancant les centrals nuclears (.) potenciant l'estalvi i l'eficiència energètica i les energies renovables, la generació distribuïda i les xarxes de transport i distribució local" (PROGRAMA ELECTORAL DEL PSOE - ELECCIONS GENERALS 2008). 

Precisament, i gràcies a l'aportació al sistema elèctric de les energies renovables (més netes, més segures i menys costoses que la nuclear), ja és possible prescindir de Garoña. El sistema elèctric espanyol té capacitat suficient per assumir el tancament immediat i definitiu de la central nuclear de Garoña. 

L'aportació de Garoña al sistema elèctric és marginal: 4.021 Gigawatios-hora (Gwh) en l'any 2008, el que representa només el 1,43% sobre el total de generació neta d'electricitat d'aquest any (que va anar de 279.868 Gwh). En comparació, les energies renovables van aportar en 2007 un 23% del total de l'electricitat generada. L'energia eòlica va produir per si sola un 11% de l'electricitat en 2008. La contribució de les renovables en 2007 (últim any amb dades completament desglossades per part de Xarxa Elèctrica Espanyola, REE) va ser de 62.081 GWh, un 9,61% superior a la de l'any anterior (5.969 GWh més). 

Aquests 5.969 GWh d'increment de la producció d'electricitat renovable en 2007 pel que fa al 2006, suposen gairebé el doble de l'aportació anual de Garoña aquest any. 

És més, Espanya va exportar en 2008 una quantitat d'electricitat equivalent a la produïda per tres centrals nuclears com la de Garoña. En efecte, els intercanvis internacionals del sistema elèctric espanyol van registrar en 2008 un saldo exportador de 11.221 GWh, segons dades de REE. La comparació d'aquesta quantitat amb la producció elèctrica mitjana de Garoña en els últims anys evidencia que la nostra capacitat d'exportació d'electricitat és tres vegades superior a la producció d'electricitat anual de Garoña.

------------------------------------------------------

ADENEX, AMIGOS DE LA TIERRA, ECOLOGISTAS EN ACCIÓN, COORDINADORA CONTRA GAROÑA, GREENPEACE, JÓVENES VERDES, PLATAFORMA CERRAR ALMARAZ,

TANQUEM LES NUCLEARS-100%RENOVABLES

 

6 de mayo de 2009


Ciberacción conjunta de la Coordinadora Estatal Antinuclear para pedir al Presidente Zapatero que cumpla su compromiso de cerrar las centrales nucleares, empezando en 2009 por la de Garoña.


Ver: 
http://www.tanquemlesnuclears.org/campanyes/tanquemgaronacat.html 
http://www.tanquemlesnuclears.org/campanyes/cerremosgarona.html 
 

Ha sufrido ya ocho problemas de seguridad en lo que va de 2009 y quedan dos meses para el cierre definitivo de la central nuclear de Garoña.

 

Cuando quedan sólo dos meses para que finalice el permiso de explotación de la central nuclear de Garoña (Burgos), las organizaciones ecologistas y plataformas antinucleares agrupadas en la Coordinadora Estatal Antinuclear, creada el pasado 21 de marzo en Madrid, han puesto en marcha hoy, en sus diferentes páginas web, una ciberacción conjunta para que la ciudadanía recuerde al Presidente del Gobierno, José Luis R. Zapatero, que cumpla el compromiso del PSOE y de su Gobierno de cerrar las centrales nucleares, empezando con el cierre, ahora en julio de 2009, de la de Garoña.

 

Esta ciberacción conjunta recuerda al Presidente Zapatero que el cierre de Garoña es completamente factible desde el punto de vista energético, tecnológico y económico, y recomendable desde el plano medioambiental, de salud pública y de seguridad, ya que la central nuclear funciona de forma muy peligrosa, siendo un factor de riesgo para los ciudadanos y el medio ambiente.

 

En efecto, la central nuclear de Garoña fue inaugurada por el general Franco en 1971, se trata de un diseño obsoleto y fuera de la normativa actual, con graves problemas de seguridad. Sufre un proceso de agrietamiento múltiple por corrosión que afecta a diversos componentes internos de la vasija del reactor (ésta es el verdadero corazón de la central nuclear, ya que alberga el combustible de uranio: el núcleo), motivo por el cual la seguridad de esta instalación se encuentra seriamente comprometida. Este problema afecta ya al 70% de los tubos que atraviesan la vasija del reactor y por los que pasan a su interior las barras de control, que son el "sistema de frenado" de la reacción nuclear. Este agrietamiento empeora irreversiblemente con el tiempo, según ha reconocido el propio Consejo de Seguridad Nuclear ante el Parlamento.

 

Además, se trata de una central totalmente amortizada desde hace años. Sin embargo, aunque su permiso de explotación termina el 5 de julio de 2009, la compañía propietaria Nuclenor (IBERDROLA y ENDESA), en un mero afán de obtener más beneficios ha pedido una prórroga de otros 10 años para la central, haciendo caso omiso de los graves problemas de seguridad de la central y de su pésimo registro de funcionamiento: ocho accidentes en lo que va de 2009, los tres últimos solo en el pasado mes de abril.

 

Las organizaciones ecologistas han recordado reiteradamente al Presidente Zapatero su promesa electoral de cierre progresivo de las centrales nucleares, y denunciado la actitud pronuclear del Ministro de Industria, Miguel Sebastián, que es contraria al compromiso electoral adquirido por el PSOE.

 

El PSOE tiene el compromiso de "sustituir de forma gradual la energía nuclear en España por energías seguras, limpias, y menos costosas, cerrando las centrales nucleares (.) potenciando el ahorro y la eficiencia energética y las energías renovables, la generación distribuida y las redes de transporte y distribución local" [Programa Electoral del PSOE - Elecciones Generales 2008]. 

 

Precisamente, gracias a la aportación al sistema eléctrico de las energías renovables (más limpias, más seguras y menos costosas que la nuclear), ya es posible sustituir y prescindir de la central nuclear de Garoña. En efecto, el sistema eléctrico español tiene capacidad suficiente para asumir el cierre inmediato y definitivo de la central nuclear de Garoña.

 

La aportación de Garoña al sistema eléctrico es marginal: 4.021 Gigawatios-hora (Gwh) en el año 2008, lo que representa sólo el 1,43% sobre el total de generación neta de electricidad de ese año (que fue de 279.868 Gwh). En comparación, las energías renovables aportaron en 2007 un 23% del total de la electricidad generada. La energía eólica produjo por sí sola un 11% de la electricidad en 2008. La contribución de las renovables en 2007 (último año con datos completamente desglosados por parte de Red Eléctrica Española, REE) fue de 62.081 GWh, un 9,61% superior a la del año anterior (5.969 GWh más). Los 5.969 GWh de incremento de la producción de electricidad renovable en 2007, respecto al 2006, suponen casi el doble de la aportación anual de Garoña ese año. 

 

Es más, España exportó en 2008 una cantidad de electricidad equivalente a la producida por tres centrales nucleares como la de Garoña. En efecto, los intercambios internacionales del sistema eléctrico español registraron en 2008 un saldo exportador de 11.221 GWh, según datos de REE. La comparación de esa cantidad con la producción eléctrica media de Garoña, en los últimos años, evidencia que nuestra capacidad de exportación de electricidad es tres veces superior a la producción de electricidad anual de Garoña.

------------ próxima parte ------------
Se ha borrado un adjunto en formato HTML...
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/energiadecreixent/attachments/20090510/a6652717/attachment-0001.htm>


Més informació de la llista de correu energiadecreixent