[energiadecreixent] Denuncia davant els tribunals de l'allargament de Garoña / Denuncia ante los tribunales del alargamiento de Garoña

Miguel aljibesapangea.org
Dij Jul 2 14:40:49 CEST 2009


Text en català - Texto en castellano

2 de juliol de 2009. 

LA COORDINADORA ESTATAL ANTINUCLEAR (1) RECORRERÀ EN ELS TRIBUNALS LA DECISIÓ DEL GOVERN DE PRORROGAR 4 ANYS LA VIDA DE LA CENTRAL NUCLEAR DE GAROÑA 

El President Zapatero i el govern del PSOE s'han doblegat a les pressions del lobby nuclear i han demostrat la seva incoherència i falta de voluntat política.

La Coordinadora Estatal Antinuclear, formada per organitzacions i plataformes antinuclears de tot l'Estat espanyol, deploren la decisió del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero d'autoritzar una pròrroga de 4 anys per a la vella, deteriorada i perillosa central nuclear de Garoña. Zapatero ha incomplet de forma clara el seu compromís electoral, programàtic i d'investidura d'abandonar l'energia nuclear, i ha donat un gran pas enrere en la consecució d'un model energètic sostenible, basat al 100% en les energies renovables i en l'eficiència energètica. 

Per a aquests col·lectius el Govern s'ha posat literalment de genolls davant el lobby nuclear al concedir a la central de Garoña aquest permís de funcionament. El Govern socialista i el propi President Zapatero havien reconegut que Garoña és una central amb problemes de seguretat, amortitzada i totalment prescindible. 

Finalment els interessos lucratius -és a dir, la cobdícia d'Iberdrola i Endesa, propietaris de la central, obstinats a seguir traient beneficis d'una central vella i perillosa però totalment amortitzada- han pesat més sobre Zapatero i el seu Govern, que l'interès general de la societat: la salut de les persones i el medi ambient. El president Zapatero demostra així la seva falta de paraula i la seva incoherència. 

En efecte, l'Executiu havia reconegut prèviament que el tancament de Garoña no suposaria cap problema en el subministrament d'electricitat. La seva contribució energètica és molt escassa (el 1,4% del total, en 2008) i està sobradament compensada per l'aportació de les energies renovables (aquestes van aportar en 2007 un 23% del total de l'electricitat generada). De fet, en 2008 Espanya va exportar una quantitat d'electricitat equivalent a la produïda per tres centrals nuclears com la de Garoña. 

Amb aquesta deplorable decisió, el Govern també ha decidit seguir exposant a la població i al medi ambient al risc de sofrir un accident nuclear per part d'aquesta perillosa instal·lació. És necessari recordar que Garoña és una central nuclear obsoleta, dissenyada en els anys 60 del segle passat, i inaugurada per Franco allà per 1971. És d'un tipus molt antic de reactor que està "fora de normativa". La deterioració i envelliment del reactor de Garoña són molt evidents. En una clara demostració de l'esgotament de la seva vida útil, sofreix des de fa anys un procés d'esquerdes múltiple per corrosió que afecta a diversos components interns de l'atuell del reactor, el cor de la central nuclear, i que no té solució. Per això és coneguda com la "central de les mil i una esquerdes". 

Zapatero ha fet oïdes sordes de les demandes de la ciutadania, en clara contradicció amb les seves repetides manifestacions. En sac trencat ha caigut la clamorosa demanda en favor del tancament immediat i definitiu de Garoña recollida per un amplíssim sector de la societat. Nombroses organitzacions socials, ecologistes, sindicals, veïnals i polítiques vénen reclamant des de fa anys el tancament de Garoña, petició feta també des d'institucions com el Parlament basc, el Govern Basc i la Diputació Foral d'Àlaba, entre unes altres. 

En Catalunya, més de 500 ciutadans i ciutadanes han enviat missatges al President demanant el tancament de Garoña, 19 ajuntaments han debatut mocions demanant el seu tancament, i 7 d'ells, incloent el de L'Hospitalet de Llobregat les han aprovat i cursat al Govern. 

(1) Formada per: 

ADENEX, AMIGOS DE LA TIERRA, COORDINADORA CONTRA GAROÑA, ECOLOGISTAS EN ACCIÓN, GREENPEACE, JÓVENES VERDES, PLATAFORMA CERRAR ALMARAZ, PLATAFORMA TANQUEM COFRENTS, TANQUEM LES NUCLEARES-100%RENOVABLES, ACCIÓ ECOLOGISTA- AGRÓ, ACCIÓ PEL CLIMA, ALTERNATIVA VERDA, ASSOCIACIÓ UNA SOLA TERRA, ATTAC CATALUNYA, BALADRE, CONFEDERACIÓN GENERAL DEL TRABAJO (PAÍS VALENCIÀ Y CATALUNYA), COL·LECTIU USERDA (ASSOCIACIÓ CATALANA DE COMUNICACIÓ ECOLOGISTA), DEPANA, DIA DE LA TERRA, EKOLOGISTAK MARTXAN, EUROSOLAR - ESPAÑA, FAVB (FEDERACIÓ D'ASSOCIACIONS DE VEÏNS I VEÏNES DE BARCELONA), FUNDACIÓ TERRA, GEA - ASSOCIACIÓ D'ESTUDIS GEOBIOLÒGICS, GRUP ECOLOGISTA L'ESCURÇÓ, GRUP DE CIENTÍFICS I TÈCNICS PER UN FUTUR NO NUCLEAR, INTERSINDICAL VALENCIANA, PLATAFORMA NO A LA MAT, VERDEGAIA, WWF VALENCIA, XÚQUER VIU,


2 de julio de 2009

LA COORDINADORA ESTATAL ANTINUCLEAR (1) RECURRIRÁ EN LOS TRIBUNALES LA DECISIÓN DEL GOBIERNO DE PRORROGAR 

4 AÑOS LA VIDA DE LA CENTRAL NUCLEAR DE GAROÑA

 

El Presidente Zapatero y el gobierno del PSOE se han doblegado a las presiones del lobby nuclear y demuestran su incoherencia y falta de voluntad política

 

La Coordinadora Estatal Antinuclear, formada por organizaciones y plataformas antinucleares de todo el Estado español, deploran la decisión del Gobierno de José Luis Rodríguez Zapatero de autorizar una prórroga de 4 años para la vieja, deteriorada y peligrosa central nuclear de Garoña. Zapatero ha incumplido de forma clara su compromiso electoral, programático y de investidura de abandonar la energía nuclear, y ha dado un gran paso atrás en la consecución de un modelo energético sostenible, basado al 100% en las energías renovables y en la eficiencia energética.

 

Para estos colectivos el Gobierno se ha puesto literalmente de rodillas ante el lobby nuclear al conceder a la central de Garoña dicho permiso de funcionamiento. El Gobierno socialista y el propio Presidente Zapatero habían reconocido que Garoña es una central con problemas de seguridad, amortizada y totalmente prescindible. 

 

Finalmente los intereses lucrativos -es decir, la codicia de Iberdrola y Endesa, propietarios de la central, empeñados en seguir sacando beneficios de una central vieja y peligrosa pero totalmente amortizada- han pesado más sobre Zapatero y su Gobierno, que el interés general de la sociedad: la salud de las personas y el medio ambiente. El presidente Zapatero demuestra así su falta de palabra y su incoherencia.

 

En efecto, el Ejecutivo había reconocido previamente que el cierre de Garoña no supondría ningún problema en el suministro de electricidad. Su contribución energética es muy escasa (el 1,4% del total, en 2008) y está sobradamente compensada por la aportación de las energías renovables (éstas aportaron en 2007 un 23% del total de la electricidad generada). De hecho, en 2008 España exportó una cantidad de electricidad equivalente a la producida por tres centrales nucleares como la de Garoña. 

 

Con esta deplorable decisión, el Gobierno también ha decidido seguir exponiendo a la población y al medio ambiente al riesgo de sufrir un accidente nuclear por parte de esta peligrosa instalación. Es necesario recordar que Garoña es una central nuclear obsoleta,  diseñada en los años 60 del siglo pasado, e inaugurada por Franco allá por 1971. Es de un tipo muy antiguo de reactor que está "fuera de normativa". El deterioro y envejecimiento del reactor de Garoña son muy evidentes. En una clara demostración del agotamiento de su vida útil, sufre desde hace años un proceso de agrietamiento múltiple por corrosión que afecta a diversos componentes internos de la vasija del reactor, el corazón de la central nuclear, y que no tiene solución. Por ello se la conoce por la "central de las mil y una grietas".

 

Zapatero ha hecho oídos sordos de las demandas de la ciudadanía, en clara contradicción con sus repetidas manifestaciones. En saco roto ha caído la clamorosa demanda en favor del cierre inmediato y definitivo de Garoña recogida por un amplísimo sector de la sociedad. Numerosas organizaciones sociales, ecologistas, sindicales, vecinales y políticas vienen reclamando desde hace años el cierre de Garoña, petición hecha también desde instituciones como el Parlamento vasco, el Gobierno Vasco y la Diputación Foral de Álava, entre otras.

En Cataluña, más de 500 ciudadanos y ciudadanas han enviado mensajes al Presidente pidiendo el cierre de Garoña, 19 ayuntamientos han debatido mociones pidiendo su cierre, y 7 de ellos, incluyendo el de Hospitalet de Llobregat las han aprobado y cursado al Gobierno.

 

(1) Formada por: 

ADENEX, AMIGOS DE LA TIERRA, COORDINADORA CONTRA GAROÑA, ECOLOGISTAS EN ACCIÓN, GREENPEACE, JÓVENES VERDES, PLATAFORMA CERRAR ALMARAZ, PLATAFORMA TANQUEM COFRENTS, TANQUEM LES NUCLEARES-100%RENOVABLES, ACCIÓ ECOLOGISTA- AGRÓ, ACCIÓ PEL CLIMA, ALTERNATIVA VERDA, ASSOCIACIÓ UNA SOLA TERRA, ATTAC CATALUNYA, BALADRE, CONFEDERACIÓN GENERAL DEL TRABAJO (PAÍS VALENCIÀ Y CATALUNYA), COL·LECTIU USERDA (ASSOCIACIÓ CATALANA DE COMUNICACIÓ ECOLOGISTA), DEPANA, DIA DE LA TERRA, EKOLOGISTAK MARTXAN, EUROSOLAR - ESPAÑA, FAVB (FEDERACIÓ D'ASSOCIACIONS DE VEÏNS I VEÏNES DE BARCELONA), FUNDACIÓ TERRA, GEA - ASSOCIACIÓ D'ESTUDIS GEOBIOLÒGICS, GRUP ECOLOGISTA L'ESCURÇÓ, GRUP DE CIENTÍFICS I TÈCNICS PER UN FUTUR NO NUCLEAR, INTERSINDICAL VALENCIANA, PLATAFORMA NO A LA MAT, VERDEGAIA, WWF VALENCIA, XÚQUER VIU,
------------ próxima parte ------------
Se ha borrado un adjunto en formato HTML...
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/energiadecreixent/attachments/20090702/fccc001f/attachment-0001.htm>


Més informació de la llista de correu energiadecreixent