[energiadecreixent] Reflexió sobre el CCCB i Decreixement

Jordà Escolà jordaescolaayahoo.es
Dij Feb 19 00:18:06 CET 2009


"no critico els museus, ni els espais culturals i artístics.... critico
aquelles institucions que utilitzen les lluites polítiques per fer
negoci tot convertint-les en productes de consum. I crec que és el que
vol fer el CCCB amb el Decreixement."


Hola a totes!
Estic una mica desconectat per motius "varis"... però he vist que es col·laborarà amb el CCCB des del grup de Decre-Barcelona i he sentit que havia d'aportar una petitona reflexió (és una reflexió!).

No equiparo el CCCB amb un centre cívic, ni amb un museu ni en qualsevol altre espai dedicat a la cultura: per mi és diferent "les expressions culturals" que "les lluites polítiques/socials" (juntament amb les seves expressions artístiques!). El CCCB, en sí, és una institució. I com a institució té una funció perversa: intenta absorvir-agafar-utilitzar tots aquells temes-moviments-lluites-mogudes, per convertir-les en productes de consum. 

Fa poc va sortir un comentari a l'Indymedia que el vaig trobar molt encertat: "intenta capitalitzar els moviments socials". I en certa manera és cert: pren les preocupacions-sensibilitats que surten dels moviments socials, utilitza aquests fenòmens per omplir una quota de mercat: el dels propis moviments socials.... fent-los més "guais", més "fashons"... més com a productes de consum. 

Què vols comprar pel teleentrada: una mica de crítica de gènere (a esquenes dels qui ho treballen), una mica d'art urbà (a esquenes dels qui el practiquen dia a dia, i dia a dia reben la repressió policial).... o potser vols consumir una mica de "divertiment radical" com es van atrevir a dir... i ara toca el Decreixement.

Com ho va ser el Fòrum de les Cultures, com ho han estat tants d'intents per part del sistema de transformar els moviments socials en mercat; en quelcom succeptible de fer negoci. El sistema frisa per convertir inquietuds en productes de consum, en modes, en mercat, diners... CAPITALISME. Des dels moviments hyppies, des del hip-hop, des de qualsevol moviment, el capitalisme ho absorveix i ho converteix en producte de consum. El CCCB no és més que una eina d'aquesta perversa dinàmica.

Per això no em sento molt còmode quan veig la mà perversa del "consumisme" intentant tocar el Decreixement....
Que quedi clar que no critico els museus, ni els espais culturals i artístics.... critico aquelles institucions que utilitzen les lluites polítiques per fer negoci tot convertint-les en productes de cosnum. I crec que és el que vol fer el CCCB amb el Decreixement.

Potser és una oportunitat per donar a conèixer el Decreixement?
No ho sé... potser si! Però en tot cas, si el Decreixemetn es converteix en un producte de consum... ja no és Decreixement, no?

Només era a tall de reflexió!
Una abraçada a totes!!!
jordà.



      
-------------- següent part --------------
Un document HTML ha estat eliminat...
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/energiadecreixent/attachments/20090218/fcb822ac/attachment-0001.htm>


Més informació de la llista de correu energiadecreixent