[Quideuaquitarragona] LES ONG DENUNCIEN QUE EL GOVERN CATALÀ GENERA DEUTE AMB EL 0,7%

Pep Prats jmpratsatinet.cat
Div Feb 8 18:08:17 CET 2008


La COORDINADORAD'ONG PER AL DESENVOLUPAMENT, LA DEFENSA DELS DRETS HUMANS I LA PAU DE TARRAGONA, membre de la TAULA DE LES ONG DE CATALUNYA, volem difondre ampliament aquest comunicat:



LES ONG DENUNCIEN QUE 

EL GOVERN CATALÀ 

GENERA DEUTE AMB EL 0,7%

 

La Taula de les ONG de Catalunya per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament* -TOC- denuncia l'aprovació d'un increment pressupostari computat com a Ajut Oficial al Desenvolupament -AOD- per executar-se com a ajut reemborsable, no com a donació. La TOC considera injustificable la consecució del 0,7 a costa d'un retrocés en la qualitat de l'Ajut Oficial al Desenvolupament a Catalunya. 

 

Barcelona, 6 de febrer de 2008.- El Govern ha aprovat una partida pressupostària d'un 21% (14.360.000 euros) destinada a cooperació i computada com a AOD (recursos que el Govern català destina als països empobrits) per executar-se íntegrament com a ajut reemborsable, no com a donació. L'ajut reemborsable aprovat és un instrument financer que consisteix a prestar diners amb interessos que hauran de ser retornats al Govern de Catalunya, i que  es comptabilitzen com a diners per a la solidaritat. Aquests recursos poden fer que Catalunya es converteixi en un país generador de deute extern dels països empobrits. L'aprovació trenca el compromís del Govern -establert per la Llei de cooperació- d'augmentar els fons de cooperació fins assolir el 0,7% per al 2010, i contradiu l'esperit i els principis de coherència, eficàcia i sostenibilitat de l'ajut previstos al Pla director de cooperació.

 

La TOC considera que aquesta mesura suposa un greu retrocés en la qualitat de l'ajut, que s'allunya de la tendència del model de cooperació progressista que mantenen una bona part de països que aposten només per les donacions dins l'AOD com Canadà, Irlanda, Àustria, Austràlia, Països Baixos, Dinamarca, Luxemburg, etc. a banda de crear un perillós precedent ja que no hi ha cap agència de cooperació descentralitzada que ofereixi ajut reemborsable.

 

La TOC també vol denunciar la forma sobtada i unilateral de l'aprovació d'aquesta mesura, alerta sobre la disminució de la participació de la societat civil en la gestió dels fons públics, i demana que la cooperació al desenvolupament promoguda pel Govern català canalitzi el 100% dels seus recursos mitjançant els diferents instruments de cooperació tècnica i financera no reemborsable, és a dir, com a donacions.

 

En coherència amb els principis que mobilitzen el nostre treball i compromís amb les societats civils del Sud i del Nord per contribuir a la reducció de la pobresa i per un desenvolupament humà i sostenible, les ONG renuncien a aquest increment d'ajut reemborsable i demanen la seva no aplicació.

 

Més informació: Premsa FCONGD, tel. 659 55 73 16.



--------------------------------------------------------------------------------

* Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament; Federació Catalana d'ONG pels Drets Humans; Federació Catalana d'ONG per la Pau; Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines i l'Alt Maresme; Coordinadora d'ONG i Altres Moviments Solidaris de Lleida; Coordinadora d'ONG per al Desenvolupament, la Defensa dels Drets Humans i la Pau de Tarragona.

 

* Entitats adherides al comunicat: Campanya Qui deu a Qui?



 

Sílvia Galià
Àrea de Comunicació i Premsa
Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament
C. Tàpies, 1-3  08001 Barcelona
Tel. 93 442 28 35. A/e: fcongdapangea.org
Tel. Premsa: 659 58 12 64. A/e: fcongd.premsaapangea.org
-------------- següent part --------------
Un document HTML ha estat eliminat...
URL: http://www.moviments.net/pipermail/quideuaquitarragona/attachments/20080208/16caa5b3/attachment.htm 


Més informació de la llista de correu Quideuaquitarragona