[Qui-deu-a-qui] Crònica del desallotjament del Forat de la Vergonya

Per difondre per_difondre en yahoo.es
Mar Oct 10 21:25:37 CEST 2006


    Crònica  del desallotjament del Forat de la Vergonya
       
      A primera hora del dia 2 d’octubre es van  produir des fets bàsics. El primer és la ruptura per part de l’administració  del seu propi procés participatiu, el qual ja havia estat denunciat recentment  pel Kol·lectiu del Forat de la Vergonya. En segon lloc, van iniciar-se sense  previ avís les obres al carrer Jaume Giralt, arribant les màquines i  intervenint en un lateral del parc.
      Aquesta situació, va fer esclatar el conflicte  entre l’administració municipal i les veïnes i veïns que autogestionem el  Forat.
      Amb la intervenció van obviar-se propostes  prèvies que s’havien acordat amb entitats del barri afins al projecte, on es  proposava un traçat alternatiu per la recollida pneumàtica que no afectés als  carrers circumdants del Forat.
      Se’ns deia descaradament i per la força,  que les alternatives al projecte municipal  quedaven desestimades i que tiraven endavant un projecte per ells “consensuat”  en una mena de procés participatiu. No obstant, degut a la manca de transparència  i a l’incompliment de la seva pròpia normativa, s’evidenciava extremadament la  manca d’una garantia per a la continuïtat del parc.
      El dia 4 d’octubre, la farsa va assolir el seu  punt més àlgid en implementar-se l’actuació al C/Metges, ja que s’entrava al  Forat per un lateral i s’iniciava l’estratègia d’actuar primer als carrers, per  acabar ocupant tot el parc. 
      Amb l’apropiació de l’espai central va  efectuar-se el desallotjament del Forat mitjançant un desplegament desorbitat  dels UPA’s de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, produint-se càrregues  policials, vexacions i agressions a veïnes, veïns i persones aplegades a la  plaça per tal de dur a terme el seguiment de les obres.
      L’ocupació de la plaça ha suposat la  destrucció de part de la seva vegetació, la ruptura de la dinàmica de relacions  quotidianes i l’abandó forçat de l’espai. Així, s’ha tallat l’aigua de la font,  el pas a les persones usuàries i s’impedeix continuar amb les tasques de cura  dels arbres i de neteja de l’entorn. També, han quedat paralitzats els  incipients projectes d’horts urbans que s’articulaven amb entitats de ciutat  Vella que treballen amb joves.
      L’indignant estat policial a la zona ha minat  la vida a l’espai i va generar alarma social.
      D’aquí en van sorgit les reaccions  d’indignació, impotència i ràbia del que s’ha vist i es veu com una imposició i  no com una participació ciutadana.
      No obstant, des de certs sectors del barri  aglutinats en el PICA (Plà integral del Casc Antic), se’ns acusa  d’intransigents i de sector radical, es diu que ens creiem que la plaça és  nostra i se’ns defineix com a opositores a la millora del barri i a la  construcció d’un parc amb equipaments pel barri. No s’ha s’oblidar, però, que  el fet que es vulgui construir un parc és producte d’una lluita veïnal d’anys  d’existència, que no emana precisament, de les propostes de reforma urbanística  i moviments especulatius dels PERI’s de l’Ajuntament de Barcelona.
      El dijous dia 5 d’octubre, des del Kol·lectiu  vam convocar una manifestació reivindicativa per tal d’expressar el malestar i  la indignació i de denunciar públicament l’actuació policial, l’Ajuntament i  PROCIVESA. Un cop desconvocada, van produir-se disturbis per part d’alguns  manifestants.
       
      En aquest punt volem deixar clar el nostre  posicionament. 
       
      1)      No compartim els fets posteriors a la manifestació.
      2)      En denunciem el seu ús pervers per deslegitimar el projecte  d’autogestió del Forat de la Vergonya i invisibilitzar 6 anys de lluita veïnal  i les arrels del conflicte urbanístic.
      3)      Denunciem i condemnen el paper dels mitjans de comunicació i el  tractament polític del conflicte, mitjançant la criminalització dels moviments  socials en general i l’okupació en particular. 
      4)      Defensem fermament el C.S.O de Metges i ens solidaritzem amb la difícil  situació en que actualment es troba: amenaça de desallotjament efectuada  públicament pel regidor del districte i criminalització pública i mediàtica.
       
      Des de l’aparell mediàtic i polític s’ha  acusat la al C.SO. de ser el focus organitzatiu del disturbi i la manifestació,  i se l’ha instrumentalitzat per traslladar el centre d’atenció del conflicte  del forat de la Vergonya en un una alarmista discussió sobre el civisme i  guerrilla urbana d’uns suposats grups organitzats procedents de diverses parts  de Barcelona. Així, la reivindicació el Forat de la Vergonya, i la problemàtica  urbanística que ha viscut i viu el barri, han estat sotmeses a un reduccionisme  cínic i aberrant, per part d’una orquestrada distorsió mediàtica.
      Per una altra banda, és important destacar la  implicació del C.S.O. en la lluita del Forat de la Vergonya com a veïns, i com  a pilar bàsic a nivell logístic en l’autogestió del parc 
      Finalment, respecte a la manifestació del dia  5 d’octubre, des del Kol·lectiu assumim part de la manca d’efectivitat i les  errades organitzaves que s’hagin pogut produir. La situació ha estat deguda a  la pressió del curs dels esdeveniments i a una situació que ens va desbordar. 
      A més, ens neguem a entrar en el joc de  condemnar o no condemnar el disturbi ja que considerem que aquest respon a una  estratègia típica i tòpica de desmobilització de les lluites socials per tal de  separar-nos internament.  Ens neguem,  també, a emprar les mateixes armes discursives que empra el sistema, per  convertir les diferències en enfrontaments. No obstant, creiem que és indicat  invitar a totes les parts implicades a l’autocrítica.
       
      En definitiva, critiquem la criminalització  del C.S.O. de Metges i del Kol·lectiu del Forat de la Vergonya, condemnem  l’actuació desmesurada de les forces policials i denunciem públicament la farsa  dels processos participatius de l’Ajuntament de Barcelona.
       
      FORA LA POLICIA DEL BARRI!
      RETORN A LA QUOTIDIANITAT DEL FORAT DE LA  VERGONYA!
       
       
      Kol·lectiu del Forat de la Vergonya
       
       
       
       
       
       
    
 		
---------------------------------

LLama Gratis a cualquier PC del Mundo.
Llamadas a fijos y móviles desde 1 céntimo por minuto.
http://es.voice.yahoo.com
------------ próxima parte ------------
Se ha borrado un adjunto en formato HTML...
URL: http://www.moviments.net/pipermail/qui-deu-a-qui/attachments/20061010/99de9f9b/attachment.htm


Más información sobre la lista de distribución Qui-deu-a-qui