[energiadecreixent] Conflictes polítics i socials causats pel canvi climàtic i les lluites de l’aigua, Divendres 26, 18.00-20.00, Ateneu de Barcelona‏

federico demaria federicodemariaahotmail.com
Dma Feb 23 16:26:45 CET 2010



molt interesant, difondre porfaf

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Reunió d’especialistes a Barcelona per posar en marxa el projecte europeu de recerca CLICO -Climate Change, Hydro-Conflicts and Human Security-
 
Estudiaran els conflictes polítics i socials causats pel canvi climàtic i les lluites de l’aigua a onze regions d’Europa i Àfrica
 
·       L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB lidera la recerca
 
·       S’investigarà especialment l’impacte del canvi climàtic en la població més vulnerable 
 
El projecte europeu de recerca CLICO -Climate Change, Hydro-Conflicts and Human Security-, liderat per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), per estudiar les dimensions socials del canvi climàtic, es posa en marxa aquest mes de febrer amb unes jornades que tindran lloc els dies 25 i 26 a l’Ateneu de Barcelona. Investigadors de catorze institucions de recerca analitzaran durant els propers tres anys com els fenòmens hidro-climàtics -sequera, inundacions o augment del nivell del mar- intensifiquen les tensions socials i els conflictes en onze regions de la Mediterrània, del Magreb, de l’Orient Mitjà i del Sàhara, i proposaran actuacions concretes per garantir la seguretat de la població i la pau a cada zona.
 
24 de febrer de 2010.- La velocitat a la que s’estan produint els canvis en el clima a tot el planeta no té precedents a la història de la civilització i suposa una amenaça per a la seguretat humana, sobretot en aquelles regions més exposades a la sequera, les inundacions o l’augment del nivell de mar, fenòmens que provoquen o agreugen els conflictes violents i desastres humanitaris com la fam i les onades de refugiats climàtics. 
 
La Unió Europea (UE) ha mostrat ja la seva preocupació per les conseqüències socials i polítiques dels conflictes hídrics derivats del canvi climàtic, tant pels que es poden produir en països membres -entre pobles i ciutats d’un mateix país- com pels que es puguin donar entre estats en àrees pròximes, com pot ser l’Orient Mitjà. 
 
Per trobar-hi solucions ha nascut el projecte CLICO, finançat per la UE en el marc del 7è Programa Marc de Projectes de Recerca. Es tracta d’una iniciativa en què participaran catorze institucions d’Europa, Nord d’Àfrica, l’Orient Mitjà i el Sàhara i que mobilitzarà els millors investigadors del món en l’estudi dels recursos hídrics, la vulnerabilitat de les poblacions, la seguretat humana i la pau. Entre ells destaquen científics com Neil Adger, un dels autors de l’informe del IPCC (International Pannel on Climate Change) i professor del Tyndall Centre for Climate Change research d’Anglaterra, i Peter Gleditch, investigador del Peace Research Institute de Noruega. Per primera vegada, un projecte de recerca aplegarà, a més, investigadors israelians i palestins per estudiar junts les problemàtiques de l’aigua de les dues comunitats.
 
El projecte CLICO pretén omplir el buit que hi ha actualment pel que fa a estudis sobre les relacions de causa-efecte entre el canvi climàtic, la hidrologia, el conflicte social i la seguretat de les poblacions afectades, elaborant una anàlisi estadística exhaustiva -la primera d’aquestes característiques- de les variables climàtiques, hidrològiques i socioeconòmiques de cada regió. La recerca estudiarà especialment l’impacte del canvi climàtic en els medis de subsistència de la població més vulnerable i aportarà una mirada crítica sobre el paper que juguen les institucions públiques en la seva protecció. 
 
Els investigadors treballaran de manera transdisciplinària en l’anàlisi d’onze casos on hi ha conflictes relacionats amb els recursos hídrics: L’illa de Xipre, la biosfera Andalusia-Marroc, Níger, Alexandria, Sudan, el desert del Sinaí (Egipte), el Delta de l’Ebre i les conques dels rius Sarno (Itàlia), Seyhan (Turquia), Jordà (Jordània) i Nil (Egipte). 
 
Els resultats del projecte seran sintetitzats en un document final que proposarà solucions per millorar la seguretat de les poblacions en les regions estudiades i noves idees sobre les polítiques públiques i les institucions necessàries per promoure la pau i la seguretat humana sota condicions hidro-climàtiques canviants. El projecte contempla tres reunions de treball a Egipte, els territoris palestins i Etiòpia i la creació d’un centre de formació sobre canvi climàtic i seguretat humana per a estudiants graduats i postgraduats.
 
CLICO compta amb un pressupost de 3,8 milions d’euros i tindrà una durada de tres anys. És l’únic projecte europeu de recerca de l’àmbit de les ciències socials i humanes coordinat per una universitat i un institut de recerca espanyols. 
 
 
Taula rodona “Canvi climàtic i guerres de l’aigua: realitats i mites”
 
En finalitzar les jornades, divendres, 26 de febrer, tindrà lloc a l’Ateneu de Barcelona, de 18 a 20 hores, la taula rodona “Canvi climàtic i guerres de l’aigua: realitats i mites”, amb la participació de tres dels principals especialistes en els conflictes hídrics causats pel canvi climàtic que participen al projecte CLICO.
 
- Neil Adger, una personalitat destacada en l’estudi de la vulnerabilitat de les poblacions al canvi climàtic i seguretat humana. Dirigeix el programa de recerca sobre aquest àmbit al Centre de Recerca sobre el Canvi Climàtic Tyndall de l’Escola de Ciència Ambientals de la Universitat d’East Anglia d’Anglaterra. Va ser un dels autors principals de l’informe de l’IPCC pel que fa a l’adaptació de les poblacions al canvi climàtic. És coeditor de la revista “Global Environmental Change”. Ha escrit i editat set llibres i edicions especials de revistes, 75 articles de recerca i 55 capítols de llibres. 
 
- Nils Petter Gleditsch, professor de Ciència Política de la Universitat de Noruega de Ciència i Tecnologia i a l’Institut d’Investigació de la Pau. L’any 2007 va rebre el premi del Lewis Fry Richardson Lifetime Achievement, per la innovació de la seva recerca sobre la pau. El seu treball ha estat publicat en les principals revistes i llibres d’aquesta temàtica. Ha estat editor del “Journal of Peace Research”, president de la Associació d’Estudis Internacionals i membre del comitè directiu científic del programa Canvi Ambiental Global i Seguretat Humana (GECHS). Està considerat un dels principals contribuents a la literatura sobre conflictes armats.
 
- Fabrice Renaud, responsable de la secció Vulnerabilitat Ambiental i Seguretat de l’Energia a l’Institut per al Medi Ambient i la Seguretat Humana de la Universitat de les Nacions Unides -UNU-EHS- a Bonn (Alemanya). Coordina els projectes WISDOM, sobre recursos hídrics, per al Desenvolupament Sostenible del Delta del Mekong (Vietnam),  i QVA, amb la secció del Programa Hidrològic Nacional de la UNESCO, sobre la relació entre els recursos hídrics subterranis i la seguretat humana. Representa a l’UNU-EHS en institucions internacionals com l’Associació per al Medi Ambient i Reducció de Riscos de Desastres, la Iniciativa Internacional sobre Inundacions, i el comitè assesor sobre recursos hídrics i canvi climàtic de les Nacions Unides. És editor associat  de l’”Agronomy Journal”.
 
 
 
 
Els onze casos d’estudi del projecte CLICO
 
L’illa de Xipre.- La mitjana de precipitació ha caigut més del 20% en les últimes quatre dècades. L’estiu de 2008 va importar aigua de bucs cisterna des de Grècia.
 
La biosfera Andalusia-Marroc.- La sequera porta a una intensa competició per l’aigua entre l’agricultura, les ciutats, el turisme i els ecosistemes als dos costats de l’Estret de Gibraltar. L’onada d’immigració del Nord d’Àfrica està relacionada amb el declivi dels ingressos agrícoles.
 
Conca del Sarno, Itàlia.- L’any 1998, el riu Sarno es va desbordar i va causar la inundació més desastrosa registrada mai a Itàlia. 155 persones van morir i els danys es van quantificar en més de 500 milions d’euros.
 
Níger.- L’any 2005, les condicions de sequera a Níger van provocar una reducció de 224.000 tones de cultius, afectant aproximadament 3,5 milions de persones a 3,755 poblacions, particularment en la regió de Tillabéri.
 
Alexandria, Egipte.- Un increment de 0,5 metres del nivell del mar podria inundar el 30% de la ciutat d’Alexandria, causant el desplaçament d’almenys 1,5 milions de persones, la pèrdua de 195.000 llocs de treball i danys valorats en 30 bilions de dòlars en terres i propietats.
 
Sudan.- Les sequeres, les inundacions i la desertificació agreugen els conflictes i contribueixen a fer de Darfur una de les crisis humanitàries més grans dels nostres temps.
 
Conca del Seyhan, Turquia.- Es calcula que l’any 2070 les temperatures de la conca del riu Seyhan es pot incrementar en més de 3.5ºC i les pluges es poden reduir en un 35%, el que amenaça els medis de subsistència dels milers de treballadors estacionals que migren a la regió durant l’estació de major productivitat agrícola. 
 
Conca del Jordà, Jordània.- L’any 2008 la conca del riu Jordà va patir el cinquè any consecutiu de sequera; molts ciutadans palestins han de sobreviure vàries hores diàries sense aigua.
 
Desert del Sinaí, Egipte.- Les pluges en aquesta regió s’han reduït entre un 20 i un 50% en els últims 30 anys. La sequera i les sobtades inundacions amenacen les formes de vida de les tribus beduïnes locals.
 
Conca del Nil, Etiòpia.- Les inundacions del riu Nil de l’any 2006 van causar la mort de 600 persones, més de 35.000 persones sense llar i més de 118.000 afectats. A Sudan, unes 3.000 cases van ser destruïdes.
 
Conca baixa de l’Ebre, Espanya.- Un dels ecosistemes més amenaçats pel canvi climàtic d’Espanya. L’augment del nivell del mar causa l’entrada d’aigua salada i inundacions que amenacen els medis de vida de la població.
 
Institucions participants
 
ICTA, Universitat Autònoma de Barcelona, Espanya (coordinador del projecte) (www.icta.uab.es & www.eco2bcn.es)  
 
United Nations University. Institute for Environment and Human Security, Bonn, Alemanya
 
Tyndall Centre for Climate Change Research, University of East Anglia, Regne Unit
 
ECOLOGIC GmbH Institut für Internationale und Europäische Umweltpolitik, Alemanya
 
Centre for the Study of Civil War (CSCW), International Peace Research Institute, Oslo (PRIO), Noruega
 
Department of Geography, The Hebrew University of Jerusalem, Israel
 
Suez Canal University, Egipte
 
Swiss Federal Institute of Technology, Zurich, (SuĂŻssa) 
 
The Cyprus Institute, Republic of Cyprus
 
School of Global Studies, University of Sussex, Regne Unit.
 
Palestinian Hydrology Group For Water And Environmental Resources Development
 
Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CSIC-UAB), Barcelona, Espanya
 
Israeli-Palestinian Science Organization, Brussel·les, Bèlgica
 
Addis Ababa University, Eitòpia
 
 
Coordinadors del projecte CLICO:
Georgos Kallis
Investigador ICREA de l’ICTA – Professor del Departament de Geografia de la UAB
Tel: 93 581 15 27
A/e: Georgios.Kallisauab.cat
 
Christos Zografos
Investigador ICREA de l’ICTA – Professor del Departament de Geografia de la UAB
Tel: 93 581 15 27
A/e: Christos.Zografosauab.cat
 
Més informació sobre l’equip de recerca: 
www.eco2bcn.es




 		 	   		  
Windows Live Hotmail:  Your friends can get your Facebook updates, right from Hotmail®.



    
     

    
    __._,_.___

        
  
   
    
      
        
          Reply to sender
          | 
        Reply to group
      

                Messages in this topic
          (2)
           






      Recent Activity:

    
                                                    
    
  
    Visit Your Group
    Start a New Topic
  


  

  
  Switch to: Text-Only, Daily Digest • Unsubscribe • Terms of Use




   

  
  
  



     




     

  .


   


__,_._,___






   		 	   		  
_________________________________________________________________
Hotmail: posta elettronica attendibile grazie alla protezione avanzata Microsoft dalla posta indesiderata.
https://signup.live.com/signup.aspx?id=60969
-------------- següent part --------------
Un document HTML ha estat eliminat...
URL: http://llistes.moviments.net/pipermail/energiadecreixent/attachments/20100223/e326db34/attachment-0001.htm 


Més informació de la llista de correu energiadecreixent