[energiadecreixent] Grup promotor de la Xarxa Catalana d'Acció Climàtica

Miguel aljibesapangea.org
Div Oct 30 02:33:42 CET 2009


Benvolguts amics, benvolgudes amigues:

Crida a l’acció

Amb motiu de la celebració a Barcelona, entre el 2 i el 6 de Novembre, de la reunió preparatòria de la COP – 15, que es farà a Copenhague del 7 al 18 de desembre, l’atenció sobre el procés del canvi climàtic, ja bastant estimulada per la informació quotidiana que apareix als mitjans de comunicació, s’ha accentuat encara més.

La línia informativa predominant ha remarcat unes conseqüències ecològiques del canvi climàtic centrades de manera gairebé exclusiva en els impactes globals (desgel, sequeres, fenòmens meteorològics extrems, etc.) i la seva mitigació, deixant en un segon pla, o emmascarant deliberadament, les implicacions locals del fenomen.

Aquestes implicacions locals varien enormement d’una regió a l’altra del planeta, en el cas de Catalunya, una societat rica i enormement malbaratadora de recursos i energia, les implicacions locals tenen una doble característica.

- Per la seva situació en l’extrem nord - occidental de l’arc mediterrani, Catalunya, com totes les societats i els ecosistemes d’aquesta regió, es troba sota l’amenaça d'un canvi climatològic extrem, amb greus implicacions ecològiques i socials.

- Per la seva condició de societat rica i malbaratadora, Catalunya, és còmplice en l’acceleració del canvi climàtic. Dins l’Estat espanyol, Catalunya és una de les comunitats amb un major consum de combustibles fòssils, i la primera consumidora d’electricitat. Aquest fet, lluny de provocar una reacció de preocupació en les classes polítiques dirigents, és assumit de manera acrítica en benefici del creixement econòmic i la “competitivitatâ€. D’aquesta manera les planificacions indicatives del Govern de la Generalitat reivindiquen increments de les emissions de gasos d’efecte hivernacle d’un 125% per sobre del que estableix el Protocol de Kioto, sense que aquest fet provoqui cap reacció que vagi més enllà d’un tebi rentat d’imatge sota la forma de plans genèrics de mitigació.

Més enllà de l'interès episòdic que la reunió preparatòria de la COP-15 pugui despertar en la societat de Catalunya, es fa necessària una intervenció social continuada en la doble vessant, ja enunciada, de la problemàtica del canvi climàtic. Intervenció que complementi el treball de seguiment que han fet des de sempre les organitzacions ecologistes com Greenpeace, Ecologistes en Acció, WWF, Amics de la Terra, etc. Aquesta intervenció social, en el cas de Catalunya, s’hauria de desenvolupar en tres línies complementàries:

- un seguiment de l’evolució de la problemàtica i de les seves prospeccions a mig i llarg termini, tant en la vessant dels impactes que es provocaran sobre els ecosistemes, com en la de la contribució al desastre amb emissions de gasos d’efecte hivernacle.

- una activitat divulgadora i informativa que vagi més enllà del tractament mediàtic que s’està donant al procés del canvi climàtic.

- una activitat de denuncia i mobilització en torn a la problemàtica.

Per aquest motiu, les organitzacions que integrem la coordinadora Tanquem les Nuclears – 100% RENOVABLES, hem posat en marxa una iniciativa en la que us convidem a participar.

Es tracta de crear la Xarxa Catalana d’Acció Climàtica, en el marc del que seria la secció europea de la Climate Action Network (CAN), una xarxa d’organitzacions ecologistes i socials que funciona des de les primeres reunions de la convenció de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, i en la que participen la majoria d’organitzacions socials preocupades pel procés i ja esmentades més amunt. Per a més informació sobre CAN-Europe podeu veure l’enllaç http://www.climnet.org/  

Proposem que la creació de la Xarxa Catalana d’Acció Climàtica es faci amb un procés participatiu ampli i obert en el que es contempla.

- La difusió d’aquesta crida per tot el teixit social de Catalunya.


- L’organització d’una trobada de moviments socials i ecologistes interessats en la iniciativa. En aquesta trobada es definirien i concretarien les línies de treball i l’estructura de funcionament de la Xarxa, a partir d’un document previ que es passarà a totes les entitats interessades.

- Evidentment volem aprofitar la celebració de la reunió preparatòria de la COP-15 a Barcelona per donar difusió a la idea. En aquest sentit, les entitats promotores realitzaran 6 hores de projecció de documentals i pel·lícules relacionades amb el canvi climàtic el diumenge 1 de novembre, entre les 18 i les 24 hores al carrer de Bergara. Durant aquesta acció, les persones de les entitats promotores ens identificarem degudament, per poder atendre a qualsevol persona membre d’una entitat que vulgui informar-se sobre la proposta de creació de la Xarxa i les seves finalitats, així com aportar-nos les seves idees.

Us animem a participar en aquesta iniciativa. Per tal d’enviar el vostre suport, o com adreça provisional de contacte podeu fer servir el correu tln-nce en pangea.org 

Salutacions.

Tanquem les Nuclears – 100% Renovables.
Grup promotor de la Xarxa Catalana d’Acció Climàtica
------------ próxima parte ------------
Se ha borrado un adjunto en formato HTML...
URL: http://llistes.moviments.net/pipermail/energiadecreixent/attachments/20091030/823fd3b5/attachment.htm 


Més informació de la llista de correu energiadecreixent