[energiadecreixent] Denunciem el nou de Decret del Govern de la Generalitat sobre l'energia eòlica i solar com un decret contra les renovables i anunciem accions legals.

Miguel aljibesapangea.org
Dij Oct 8 22:47:07 CEST 2009




Barcelona, 7 d'octubre del 2009.

Tanquem les Nuclears - 100% RENOVABLES (TLN-100%EER) denuncia el nou de Decret del Govern de la Generalitat sobre l'energia eòlica i solar com un Decret contra les renovables i anuncia accions legals.

La publicació en el DOGC 5472, de 28 de setembre, del "DECRET 147/2009, de 22 de setembre, pel qual es regulen els procediments administratius aplicables per a la implantació de parcs eòlics i instal·lacions fotovoltaiques a Catalunya" (en endavant anomenat el Decret) suposa un dels canvis de major importància en la política energètica de la Generalitat, no tan sols perquè determina el paper real que jugaran les energies renovables en el "mix" energètic de Catalunya més enllà de la retòrica política a l'ús, sinó també perquè significa la cloenda d'un cicle de discurs i debat genèric que es va iniciar l'any 1995 amb les primeres actuacions polítiques de la Generalitat en el camp de les renovables, especialment en el tema eòlic.

Com en altres aspectes de la política de Catalunya, aquí també s'ha reproduït el fenomen de que el discurs vagi per una direcció i l'acció política per la contrària. L'escenificació d'un debat mediàtic sobre les tecnologies renovables a on s'han amplificat totes les opinions crítiques i negatives, ha amagat el fet de que, paral·lelament, el poder polític donés llum verda i accelerés el desplegament d'un seguit de projectes de centrals tèrmiques de cicle combinat, que han estat aprovades, en ocasions, de manera gairebé sigil·losa, i amb una total discreció informativa.

TLN-100%EER denuncia que ara, un cop consolidada l'estructura de generació que determinarà els propers 25 anys de subministrament elèctric de Catalunya, és quan la Generalitat decideix arribar als màxims nivells de bizantinisme polític per posar fi (de moment) al debat sobre les dues tecnologies renovables que ja han assolit una implantació comercial, i que representen l'aprofitament dels dos recursos més abundants a Catalunya: el sol i el vent. I és que, havent assegurat un subministrament immediat i a curt termini en base a combustibles fòssils i urani, ja tothom pot dedicar-se a especular sobre impactes físics i psíquics (visuals i identitaris), sense establir cap comparació amb els impactes reals de les tecnologies fòssil i nuclear. Així es pot especular, mentre en el seu consum quotidià Catalunya contamina amb ingents quantitats de gasos i partícules radioactives.

TLN-100%EER  considera que l'objectiu del Decret és bloquejar el desenvolupament de les tecnologies renovables eòlica i solar fotovoltaica a Catalunya, pel seu caràcter de tecnologies descentralitzades, abundants, de baix impacte ambiental, i perquè poden cobrir els serveis energètics necessaris en el marc d'una política d'estalvi i eficiència energètica, substituint les tecnologies centralitzades, escasses, i d'elevat impacte ambiental que l'actual model energètic afavoreix.

El missatge que transmet el Decret és que Catalunya no precisa de les energies renovables per generar electricitat. Amb una aposta decidida del govern tripartit de la Generalitat per les centrals tèrmiques (s'ha afavorit la construcció de 8 grups en els darrers anys), i el manteniment de les centrals nuclears el màxim temps possible, el Govern reafirma el seu compromís amb els interessos dels grans grups energètics en detriment dels petits grups empresarials que han apostat de manera nítida per les tecnologies renovables.

Amb una potència instal·lada en energies fòssils, que arribarà a assolir un mínim de 3979 MW en centrals tèrmiques l'any 2015 (o a un màxim de 5579 MW si es confirmen els nous projectes de Riba Roja i Cubelles); potència a la que cal sumar els 3146 MW de les centrals nuclears, que ens situarien entre els 7145 i els 8725 megavats de potència instal·lada conjunta, la postura del Govern tripartit de la Generalitat s'inscriu en la lògica d'adjudicar a les tecnologies renovables el paper d'element simbòlic, destinat a un subministraments marginal.

Per això a les tecnologies renovables se'ls poden posar totes les traves possibles; ja que cal mantenir-les al marge del debat real sobre energia i medi ambient. El Decret és un exemple més de que les declaracions de preocupació dels responsables polítics de la Generalitat respecte a la destrucció del medi ambient són retòrica per disfressar agressions planificades. 

D'altra banda, del 2 al 6 de novembre d'aquest any, Catalunya allotjarà la reunió preparatòria a la quinzena Conferència de les Parts (COP-15) del Conveni Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC), que tindrà lloc al desembre a Copenhaguen. Mentre formalment el Govern de Catalunya es farà ressò de la demanda mundial de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle de forma dràstica a partir de 2015, per tal d'evitar que el canvi climàtic esdevingui un procés catastròfic; el propi Govern de la Generalitat s'autoconcedeix el dret d'augmentar les seves emissions fins en un  125 % respecte a 1990 - i, per la via del decret, s'assegura que ben poca cosa es podrà fer per disminuir-les posteriorment. 

El Decret també demostra el poc pes polític de les empreses dedicades majoritàriament a les energies renovables davant l'administració. Els grans grups energètics, que mantenen activitats marginals en energies renovables, mentre aposten per les tèrmiques i nuclears en la seva política d'inversions (Gas Natural, ENDESA-ENEL i IBERDROLA en el cas de Catalunya), tenen ben poca cosa a dir respecte a un Decret que els afecta tan sols de manera tangencial, i és als seus interessos als que la Generalitat dona la prioritat quan legisla.

Des de TLN-100%EER farem servir tots els recursos legals i polítics per evitar que aquest Decret assoleixi els seus objectius. Des de la informació a la ciutadania, a la denuncia davant les institucions de la Unió Europea.

Barcelona a 7 d'octubre del 2009.
------------ próxima parte ------------
Se ha borrado un adjunto en formato HTML...
URL: http://llistes.moviments.net/pipermail/energiadecreixent/attachments/20091008/f352e719/attachment-0001.htm 
------------ próxima parte ------------
Se ha borrado un mensaje que no está en formato texto plano...
Nombre     : no disponible
Tipo       : image/jpeg
Tamaño     : 10532 bytes
Descripción: no disponible
Url        : http://llistes.moviments.net/pipermail/energiadecreixent/attachments/20091008/f352e719/attachment-0001.jpeg 


Més informació de la llista de correu energiadecreixent