[energiadecreixent] Denunciem la maniobra del sector elèctric per generar crispació social i política

Miguel aljibesapangea.org
Dij Maig 28 22:14:40 CEST 2009


Aquesta ha estat la resposta de les empreses eléctriques al document energètic de la Fundació IDEAS, del PSOE.

Envieu el missatge al Govern: http://www.tanquemlesnuclears.org/campanyes/tanquemgaronacat.html

26 de maig del 2009.

Tanquem les Nuclears - 100% Renovables (TLN - 100% EER) denuncia la maniobra de desinformació del sector elèctric i recorda que el Govern està facultat per tancar Garoña a cost zero

 

Davant la noticia propagada per les companyies elèctriques, amb la delirant desinformació de que no renovar el permís de funcionament de la central nuclear de Santa Maria de Garoña podria suposar un increment d'un 10% del preu de l'electricitat a Espanya, TLN - 100% EER, vol manifestar:

 

1)     Que el contingut és altament manipulador. Evidencia una clara voluntat de provocar crispació social mitjançant la desinformació, per tal de mantenir un sistema de generació obsolet. Està sobradament demostrat que el tancament de Garoña no implica, per ell mateix, la necessitat de noves infraestructures, com es detalla al punt 7 de la present nota.



2)     Que actualment romanen aturades tres centrals nuclears del parc de generació: Almaraz-2 (984 MWe), Vandellòs-2 (1.087,1 MWe) i Ascó-1(1.032,5 MWe), sense que es produeixen efectes a la xarxa elèctrica, ni en els mecanismes de formació de preus.



3)     Que el Govern d'Espanya és plenament sobirà per decidir el tancament de la central de Garoña per motius polítics, en ser responsable de la decisió de no renovar, o renovar, el permís de funcionament de la central nuclear.



4)     Que les inversions en la planta que hi hagin efectuat els seus propietaris - ENDESA i IBERDROLA, a través de NUCLENOR - s'han realitzat en ple coneixement de la potestat sobirana del govern de no renovar la llicència, i per tant han estat un risc a córrer pels propietaris.



5)     Que algunes d'aquestes inversions eren imprescindibles - encara que no suficients - per a l'operació segura de la central, i per tant un requisit per mantenir-la operativa fins a la data d'expiració del permís d'explotació.



6)     Que la recàrrega del combustible a la qual va procedir NUCLENOR al mes de març, sense considerar la possibilitat de que el govern no renovés el seu permís d'explotació, és un exemple dels procediments de xantatge al govern d'Espanya per part d'ENDESA i IBERDROLA.



7)     Que la producció elèctrica de la central de Garoña és marginal en el sistema elèctric espanyol: l'any 2008, va produir 4,021 Gwh, lo que significa un 1,43% de la generació elèctrica, i un terç de les exportacions d'electricitat d'aquell any.



8)     Que la central de Garoña ja ha estat de fet substituïda per les energies renovables: només les fonts renovables instal·lades durant 2007 ja van produir el doble de l'electricitat que Garoña va produir durant aquell any.



9)     Que la central de Garoña ha sofert, en el que va de 2009, 9 accidents de seguretat, alguns dels quals només s'han fet públics només quan la denúncia de Greenpeace i Ecologistes en Acció els han posat de manifest.



10)  Que una comptabilitat rigorosa que, posés en evidència els costos ambientals, socials i econòmics de la generació d'energia, mostraria el malbaratament econòmic que suposa mantenir funcionant les centrals nuclears i les basades en combustibles fòssils en un escenari energètic com l'actual.



11) Que la manipulació de xifres sobre els hipotètics costos de generació de la seva nota de premsa és la resposta de les companyies elèctriques al debat intern que existeix en el partit del Govern sobre el tancament progressiu de les centrals nuclears i la necessitat d'un canvi de model energètic, debat que ha viscut el seu darrer episodi amb la presentació de l'Informe energètic de la Fundació IDEAS, estant destinades a recolzar als sectors polítics alineats amb els seus interessos, i a fer que el Govern de Rodríguez Zapatero trenqui amb el compromís electoral de procedir a la substitució de l'energia nuclear per altres fonts més netes, segures i econòmiques.


Amb informacions tendencioses i manipulades com aquestes, les companyies elèctriques es reafirmen en un discurs desinformador, especialment agressiu en un període com l'actual, marcat per la crisi econòmica, discurs està superant en alguns casos fins i tot les barreres que imposa un mínim de racionalitat. Tot amb l'únic objectiu de que els hi permetin mantenir el seu negoci a costa de la salut de la població i del medi ambient.

Des de TLN - 100% EER, i des del conjunt d'organitzacions que formem la Coordinadora Estatal Anti Nuclear (Acció Ecologista-Agró, Adenex, Amigos de la Tierra, Ecologistas en Acción, Ekologistak Martxan, Greenpeace, Jóvenes Verdes, Coordinadora contra Garoña, Plataforma Cerrar Almaraz, Tanquem les Nuclears-100%Renovables, Tanquem Cofrents, i Verdegaia) fem una crida a la societat civil a no deixar-se enganyar per aquestes maniobres i participar activament en la campanya demanant el tancament de Garoña.
------------ próxima parte ------------
Se ha borrado un adjunto en formato HTML...
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/energiadecreixent/attachments/20090528/8de55076/attachment.htm>


Més informació de la llista de correu energiadecreixent