[energiadecreixent] Tanquem les Nuclears demana a ICV la presentació de mocions municipals per evitar l'allargament del funcionament de Garoña

Miguel aljibesapangea.org
Dis Feb 14 21:28:53 CET 2009



Barcelona 13 de febrer del 2009

Tanquem les Nuclears - 100%RENOVABLES (TLN-100%EER) demana a Iniciativa per Catalunya - Verds (ICV) que promogui mocions municipals, i comarcals demanant que no li sigui concedida la renovació de la llicència de funcionament a la central nuclear de Santa María de Garoña (Burgos)

Tanquem les Nuclears - 100%RENOVABLES (TLN-100%EER) s'ha adreçat per carta i correu electrònic (iniciativa en iniciativa.cat) a Joan Herrera Torres, secretari general, i Lluís Moreno Campón, vicepresident i secretari d'organització; demanant-les que concretin el seu compromís públic en contra de l'energia nuclear presentant mocions municipals i comarcals adreçades al Govern de l'Estat en la que es demani que no li sigui concedida la renovació del permís d'explotació a la central nuclear de Santa María de Garoña, en Burgos.

De forma continuada, i en coherència amb la seva línia política, ICV ha mostrat la seva oposició a l'energia nuclear. Des del respecte que a TLN-100%EER ens mereix aquesta posició  volem demanar-les que integrin en la seva pràctica política quotidiana el problema de l'allargament injustificat del permís d'explotació de Garoña.

Com hem demostrat repetidament, el problema de les centrals nuclears no es pot plantejar únicament en clau catalana. L'abast territorial del màxim accident nuclear (Txernòbil) demostra que el que una central estigui a Tarragona, Burgos o Extremadura és irrellevant, els impactes superen, amb escreix, els límits polítics i territorials. 

La decisió d'aprovar l'allargament del permís d'explotació de Garoña, que caduca el 5 de juliol del 2009, significarà un precedent que servirà per a la resta de centrals en funcionament, començant per Ascó i Vandellòs. Així ho ha entès el conjunt del moviment ecologista, que ha fet de Garoña la seva prioritat d'acció. A mesura que s'acosta la data en que el Consell de Seguretat Nuclear ha d'emetre el seu informe, i el govern central ha de prendre la decisió, s'ha intensificat la campanya dels grups de pressió favorables a les nuclears intentant presentar el que és una decisió tècnica sobre una central perillosa, envellida i amb defectes de funcionament com una mena de repte històric que gairebé determinarà el futur de la política energètica del país.

El pes de Garoña en el conjunt del sistema de generació elèctrica del país és insignificant, no tan sols per la seva baixa potència elèctrica, 466 MW; també per la seva antiguitat, va ser autoritzada a entrar en funcionament el 30 d'octubre de 1970, amb el que ha complit ja més de 38 anys de funcionament tècnic. La situació actual es caracteritza per les seves múltiples fallides.

TLN - 100%EER considera que els partits polítics han de jugar un paper clau en la interacció amb la societat civil. En el cas d'ICV, la carta enviada planteja que la concreció a nivells immediats del seu discurs exigeix respondre a les pressions mediàtiques desencadenades des del "lobby" nuclear per allargar el funcionament de Garoña fent servir els mecanismes de decisió política. Ja que, malgrat que els tres anys continuats de propaganda per tal d'amagar la irracionalitat de l'opció nuclear i per presentar-la gairebé com imprescindible, la societat civil recorda quina és la realitat i continua mostrant-se majoritàriament contrària a aquesta tecnologia.

En el cas de Catalunya cal recordar la irresponsabilitat quotidiana mostrada pels gestors de les diferents centrals en els múltiples accidents i "incidències" per copsar la transcendència de la decisió de prorrogar Garoña, un cas que demostra la transcendència que poden tenir sobre l'entorn immediat decisions preses a llocs llunyans.

Els esborranys o propostes de mocions es poden descarregar de la pàgina web:

http://www.tanquemlesnuclears.org/campanyes/tanquemgaronacat.html 

La campanya:

al president Rodríguez Zapatero 
(http://www.tanquemlesnuclears.org/campanyes/tanquemgaronacat.html#missatgepresident 
 ), demanant el tancament de Garoña
i la resistència a les maniobres del "lobby nuclear ( 
http://www.ciberactuacongreenpeace.es//?cyberid=35 ),

al Ministre d'Indústria, principal defensor de la continuitat "sine die" de 
les nuclears 
(http://www.tanquemlesnuclears.org/campanyes/tanquemgaronacat.html#missatgeministre)
o (http://www.ciberactuacongreenpeace.es/?cyberid=28),

i a José Ignacio Sánchez Galán, President i Conseller Delegat d'Iberdrola, 
S.A. 
(http://www.tanquemlesnuclears.org/campanyes/tanquemgaronacat.html#iberdrola).

Les cartes i missatges adreçats a presidència del Govern central, ministre d'indústria 
i president d'IBERDROLA (empresa titular del 50% de la central), en aquest 
darrer cas per la contradicció patent entre la seva postura pro nuclear i l'agresiva 
campanya publicitaria per donar una imatge "ecològica" de l'empresa, demanen 
que no s'amplii el termini de funcionament de la central nuclear de Garoña.






--------------------------------------------------------------------------------


______________________________________________
plataforma Tanquem Les Nuclears
LLISTA DE DISTRIBUCIO DE CORREU
----------------------------------------------
- Per a escriure a tothom de la llista, envia el teu missatge a: tanquemlesnuclears en grups.pangea.org
- Per a altes o baixes de subscripcio:
http://www.grups.pangea.org/mailman/listinfo/tanquemlesnuclears
- La pagina web publica es: www.tanquemlesnuclears.org 
------------ próxima parte ------------
Se ha borrado un adjunto en formato HTML...
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/energiadecreixent/attachments/20090214/030201d5/attachment-0001.htm>
------------ próxima parte ------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: no disponible
Type: image/jpeg
Size: 10532 bytes
Desc: no disponible
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/energiadecreixent/attachments/20090214/030201d5/attachment-0001.jpeg>


Més informació de la llista de correu energiadecreixent