[energiadecreixent] recordant Txernòbil 23 anys desprès - recordando Chernóbil 23 años después

Miguel aljibesapangea.org
Dis Abr 25 10:39:51 CEST 2009


Català - Castellano




25 d'abril del 2009 

Tanquem les Nuclears - 100% RENOVABLES (TLN - 100%EER) recorda la realitat actual de Txernòbil 23 anys desprès de l'accident.

La nit del 25 al 26 de abril de 1986, a la 1 i 23 de la matinada, en el reactor número 4 de Txernòbil va tenir lloc la major catàstrofe de l'energia nuclear civil fins la data d'avui.

Malgrat els 23 anys passats, els efectes de la radiació alliberada per la catàstrofe continuen marcant el present i el futur de les regions de Ucraïna i Bielorrússia afectades; i malgrat els esforços dels grups de pressió favorables a les nuclears per presentar-la com un esdeveniment del passat, la realitat és que les conseqüències continuen essent tràgicament vigents avui i ho continuaran essent durant molts anys. Un fet que no s'ha d'oblidar quan ens trobem al bell mig d'una campanya entestada en "rellançar" la indústria nuclear.

I és que els fets són tossuts: encara avui, 23 anys més tard, milers de nens i nenes que ni tan sols havien nascut quan es va produir la catàstrofe, han de ser atesos per greus malalties derivades del que va passar aquella nit, (d'ells 24.000 només a Cuba http://www.torontoforumoncuba.tyo.ca/?p=1191 ); malgrat els intents de rentar la cara de la tragèdia, presentant la zona afectada com una mena de paradís de vida salvatge, els estudis científics han detectat greus problemes en els animals i les plantes, que pateixen en silenci els efectes de la radiació (http://www.daylife.com/article/0g4c6HwccYf2H?q=Recep+Tayyip+Erdogan ); i l'impacte de l'accident sobre l'economia continua determinant la vida material a Ucraïna i Bielorrússia (http://www.greenfacts.org/en/chernobyl/l-3/5-social-economic-impacts.htm ).

El 25 d'agost del 2008 va morir el Dr. Vassili B. Nesterenko, (http://ipb.org/i/pdf-files/Death-of-an-exceptional-resister.pdf ) una de les persones que més es va destacar en la denuncia del que realment passava, el que el va portar a patir persecució i aïllament. De tot el seu llegat, ens afecta especialment la exposició que va fer sobre el deute que tota Europa occidental té amb els anomenats "liquidadors", les aproximadament 600.000 persones que van treballar al descobert per apagar el reactor i ensorrar les restes, el que va evitar que dosis encara més elevades de radiació s'escampessin per tot el continent. Aquests "liquidadors", que han anat morint tan en silenci com els animals i les plantes ja que eren una realitat desagradable que calia amagar (http://es.wikipedia.org/wiki/Liquidador ), són els que amb el seu sacrifici han protegit l'existència de milions de persones.

I amb el silenci, les mentides. Una de les més escampades pels grups de pressió favorables a les nuclears és que la catàstrofe de Txernòbil era el resultat d'una indústria nuclear tan defectuosa com tot el que provenia de l'antiga Rússia soviètica. La realitat és que la central havia passat sense problema els controls de l'Agència Internacional de l'Energia Nuclear (IAEA) fins al moment de l'accident (http://www.iaea.org/NuclearPower/PLIM-LTO/plim_TWG-LMNPP.html). Es tractava d'una central plenament acceptada i avaluada positivament.

Va ser també la IAEA la que va organitzar la campanya de reducció dels impactes de la catàstrofe amb motiu del 20é Aniversari. El seu informe "Chernobyl: the true scale of the accidente. 20 Years Later a UN Report Provides Definitive Answers and Ways to Repair Lives", publicat sota la cobertura de l'Organització Mundial de la Salut, organisme totalment depenent de la IAEA en temes nuclears, intentava rebaixar el seu abast, i va ser contestat des de diversos sectors denunciant les seves fal·làcies (veure, entre altres, l'informe TORCH en http://es.wikipedia.org/wiki/Informe_sobre_Chern%C3%B3bil_TORCH_2006 ). Avui la IAEA continua mantenint una visió maquillada del que està passant (http://www.iaea.org/NewsCenter/News/2009/dispel-fear.html ).

TLN - 100% EER recorda que més de 5 milions de persones continuen vivint avui la realitat de Txernòbil, mentre per tot el món els representants de la indústria nuclear continuen la seva campanya per "rentar-li" la cara.

------------------------------------------------------------

25 de abril del 2009. 

Tanquem les Nuclears - 100% RENOVABLES (TLN - 100%EER) recuerda la realidad actual de Chernóbil 23 años después del accidente. 

La noche del 25 al 26 de abril de 1986, a la 1 y 23 de la madrugada, en el reactor número 4 de Chernóbil tuvo lugar la mayor catástrofe de la energía nuclear civil hasta la fecha de hoy. 

Pese a los 23 años pasados, los efectos de la radiación liberada por la catástrofe continúan marcando el presente y el futuro de las regiones de Ucrania y Bielorrusia afectadas; y pese a los esfuerzos de los grupos de presión favorables a las nucleares para presentarla como un acontecimiento del pasado, la realidad es que las consecuencias continúan siendo trágicamente vigentes hoy y lo continuarán siendo durante muchos años. Un hecho que se ha de olvidar cuando nos encontramos en medio de una campaña empeñada en "relanzar" la industria nuclear. 

Y es que los hechos son tercos: todavía hoy, 23 años más tarde, miles de niños y niñas que ni siquiera habían nacido cuando se produjo la catástrofe, deben ser atendidos por graves enfermedades derivadas del que pasó aquella noche, (de ellos 24.000 sólo en Cuba http://www.torontoforumoncuba.tyo.can/?p=1191 ); pese a los intentos de lavar la cara de la tragedia, presentando la zona afectada como una clase de paraíso de vida salvaje, los estudios científicos han detectado graves problemas en los animales y las plantas, que sufren en silencio los efectos de la radiación ((http://www.daylife.com/article/0g4c6HwccYf2H?q=Recep+Tayyip+Erdogan); y el impacto del accidente sobre la economía continúa determinando la vida material en Ucrania y Bielorrusia (http://www.greenfacts.org/en/chernobyl/l-3/5-social-economic-impacts.htm ). 

El 25 de agosto del 2008 murió el Dr. Vassili B. Nesterenko (http://ipb.org/i/pdf-files/Death-of-an-exceptional-resister.pdf ) una de las personas que más se destacó en la denuncia de lo que realmente pasaba, lo que lo llevó a sufrir persecución y aislamiento. De todo su legado, nos afecta especialmente la exposición que hizo sobre la deuda que toda Europa occidental tiene con los denominados "liquidadores", las aproximadamente 600.000 personas que trabajaron a cuerpo descubierto por apagar el reactor y enterrar los restos, lo que evitó que dosis todavía más elevadas de radiación se dispersaran por todo el continente. Estos "liquidadores", que han ido muriendo tan en silencio como los animales y las plantas puesto que eran una realidad desagradable que hacía falta esconder (http://es.wikipedia.org/wiki/Liquidador ), son los que con su sacrificio han protegido la existencia de millones de personas.

Y con el silencio, las mentiras. Una de las más difundidas por los grupos de presión favorables a las nucleares es que la catástrofe de Chernóbil era el resultado de una industria nuclear tan defectuosa como todo el que provenía de la antigua Rusia soviética. La realidad es que la central había pasado sin problema los controles de la Agencia Internacional de la Energía Nuclear (IAEA) hasta el momento del accidente (http://www.iaea.org/NuclearPower/PLIM-LTO/plim_TWG-LMNPP.html). Se trataba de una central plenamente aceptada y evaluada positivamente. 

Fue también la IAEA la que organizó la campaña de reducción de los impactos de la catástrofe con motivo del 20é Aniversario. Su informe "Chernobyl: the true scale ofoff the accidento. 20 Years Later a UN Report Provides Definitive Answers and Ways tono Repair Lives", publicado bajo la cobertura de la Organización Mundial de la Salud, organismo totalmente dependiente de la IAEA en temas nucleares, intentaba rebajar su alcance, y fue contestado desde varios sectores denunciando sus falacias (ver, entre otros, el informe TORCH en http://es.wikipedia.org/wiki/Informe_sobre_Chern%C3%B3bil_TORCH_2006 ). Hoy la IAEA continúa manteniendo una visión maquillada de lo que está pasando (http://www.iaea.org/NewsCenter/News/2009/dispel-fear.html ). 

TLN - 100% EER recuerda que más de 5 millones de personas continúan viviendo hoy la realidad de Chernóbil, mientras por todo el mundo los representantes de la industria nuclear continúan su campaña para "lavarle" la cara.




 
------------ próxima parte ------------
Se ha borrado un adjunto en formato HTML...
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/energiadecreixent/attachments/20090425/0a6547e1/attachment-0001.htm>
------------ próxima parte ------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: no disponible
Type: image/jpeg
Size: 10532 bytes
Desc: no disponible
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/energiadecreixent/attachments/20090425/0a6547e1/attachment-0001.jpeg>


Més informació de la llista de correu energiadecreixent