[Educaciolliure] espai musical familiar a Sant Andreu, música per a nadons amb mares

marta jimenez cerdanya mjcerdanyaahotmail.com
Dil Oct 13 16:33:08 CEST 2008



Espai musical familiar
un espai d’intercanvi afectiu a través de la música
  
A l’Ateneu de Sant Andreu

C/ Abat Odon 71
Telèfon 93 311 23 43
metro Fabra i Puig o Sant Andreu

***
Nadons fins a 12 mesos, dijous matí de 10 a 11

Infants entre 1 i 2 anys, dijous matí de 11 a 12, dimarts tarde de 5,30 a 6,30

Infants fins a 4 anys, dijous tarde de 5,30 a 6,30 i de 6,30 a 7,30
***La musica és el llenguatge humà per excel·lència. Totes les cultures tenim cançons de bressol per als nadons. Sovint ens adrecem als nadons amb cantarelles agudes ja que intuitivament sabem que, quan encara no entenen el llenguatge, ja entenen la música. Hi ha melodies que fan plorar els nens sense que n’entenguin la lletra, altres els fan ballar, saltar, riure... La música és una expressió directa de les emocions. Per això la música, junt amb el contacte, és una de les eines de comunicació afectiva més poderoses.Com a societat hem perdut molt la capacitat d’escoltar. Els nens tenen una gran curiositat sonora que nosaltres i el nostre entorn sovint omplim amb soroll. Poc a poc anem perdent la sensibilitat i el gust per escoltar, anem perdent els matissos. Segons el músic i pedagog Zoltan Kodály, el nen des de ben petit està preparat per entendre la millor música, i és essencial pel seu desenvolupament com a persona global que la hi proporcionem. L’art i la música popular (com a expressió cultural) són els millors mestres. A tots els nens els hi agrada que els hi cantem,sobretot els propis pares i mares. Totes les cultures tenim un repertori extens de jocs cantats. A les sessions de l’ Espai Musical Familiar, recuperem i fem viu un repertori dedicat a jugar amb els nens, més enllà de recórrer a música grabada. Ens agrada fer música en família, de forma activa, participant-hi tots, més enllà d’escoltar-la de forma passiva en un dvd o cd. Treballem en un entorn relaxat, on fomentem l’experimentació personal com a base de l’aprenentatge.
***Marta Jiménez M’he format com a pianista al Conservatori del Liceu de Barcelona i al Conservatori de Perpinyà. M’he especialitzat en pedagogia musical, i he obtingut el Certificat en Pedagogia Dalcroze al Institut Llongueres de Barcelona i el Diploma Avançat en Pedagogia Kodály al Kodály Institute d’Hongria. També segueixo actualment cursos d’especialització en ensenyament de la música i del piano a través de la improvisació. Faig classes de piano, llenguatge musical, música de cambra, i sensibilització musical a l’Escola Municipal de Música de Palau-solità i Plegamans des del 1993. Faig música per a nadons des del 2006.

***

CONTINGUTS. Què fem a les sessions?Cançons de bressol. Cançons amb nom. Moixaines infantils. Jocs de falda. Jocs musicals. Balls a coll, populars i lliures. Experimentació amb instruments de percussió. Cançons de mètriques, tonalitats i estils variats.Presentació d’elements musicals bàsics: ràpid i lent, agut i greu, so i silenci, llarg i curt... Exercicis melòdics i rítmics senzills per imitació.
***
OBJECTIUSAfavorir el vincle mare-nadó. Proporcionar a les mares nous elements musicals de comunicació amb el nadó. Despertar la curiositat sonora. Desenvolupar la capacitat d’escoltar. Proporcionar eines a les famílies per a relacionar-se musicalment entre ells i amb la música, de forma activa (més enllà de escoltar-la passivament d’un cd o de la tele). Proporcionar experiènces musicals per a que la familia pugui anar construint el seu univers musical particular.Despertar el sentit del ritme i de la forma musical amb l’ajuda del moviment. Ajudar a desenvolupar el sentit rítmic i el melòdic a partir de l’exposició de material en diferents mètriques i tonalitats. Proporcionar una base musical amb la qué el nadó vagi comprenent i estructurant el món sonor del seu voltant.Estimular l’experimentació amb els sons, amb la propia veu i amb altres possibilitats corporals d’emetre sons.Fomentar un espai lúdic i relaxat, sense buscar resultats, que permeti l’aprenentatge a partir de l’experimentació personal (tant del nadó com de la mare!)Presentar jocs i cançons populars.Relacionar la música amb altres experiences sensorials. Amb el tacte mitjançant pessigolles, carícies, manipulació d’objectes sonors... Amb la vista amb colors, titelles, cintes, mocadors, papers, pilotes... 
_________________________________________________________________
¿Eres un cotilla? Disfruta de todas las novedades en MSN Corazón
http://entretenimiento.es.msn.com/corazon/
------------ próxima parte ------------
Se ha borrado un adjunto en formato HTML...
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/educaciolliure/attachments/20081013/cb6f8e7f/attachment-0001.htm>
------------ próxima parte ------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: musica nadons.doc
Type: application/msword
Size: 29696 bytes
Desc: no disponible
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/educaciolliure/attachments/20081013/cb6f8e7f/attachment-0001.doc>


Més informació de la llista de correu Educaciolliure