[Educaciolliure] Menjadors escolars ecològics. (x difondre). MGràcies

Susana Diez Rupnik susana_blankaahotmail.com
Dme Nov 5 13:03:46 CET 2008







 
----- Original Message ----- 
From: lola puig gasull 
Sent: Wednesday, October 22, 2008 7:30 AM
Subject: Jornades: Aprendre a menjar, aprendre a viure. Menjadors escolars ecològics. (x difondre). MGràcies


Hola a tots i a totes! Us envio la informació d´unes jornades sobre menjadors escolars ecològics que farem a Barcelona els pròxims 7 i 8 de novembre. En aquestes jornades hi intervenen tots els actors implicats en aquesta iniciativa. Si sabeu d´algu que li pot interessar informeu-lo si us plau. Una abraçada, Lola








ENTREPOBLES organitza les JORNADES: 

APRENDRE A MENJAR, APRENDRE A VIURE. MENJADORS ESCOLARS ECOLÒGICS. 

7 i 8 de novembre de 2008 
CEIP Turó del Cargol 
(Avinguda Coll del Portell, 56. 08024  Barcelona) 

Entrepobles amb la col·laboració de la Taula de Treball d’Alimentació Ecològica Escolar,  organitza les jornades “Aprendre a menjar, aprendre a viure. Menjadors escolars ecològics”. A les jornades participaran persones i organitzacions que promouen els menjadors escolars ecològics a Europa, a Catalunya i a la resta de l’Estat.  Coneixerem l’experiència d’una campanya ciutadana a l’Equador. 

A partir d’aquestes experiències/pràctiques es reflexionarà i debatrà sobre: 

-    la construcció d’iniciatives que ens permetin subratllar la importància del món rural, del desenvolupament local, dels circuits curts de distribució i d’una alimentació sana i ecològica. 
-    com posar en marxa un menjador escolar ecològic. 
-    la importància de la reconversió de l’agricultura convencional a l’agricultura ecològica i de l’abastiment dels menjadors escolars. 
-    l’alimentació ecològica com a alternativa a la situació de crisi alimentària 
-    les nostres demandes  a l’administració pública 
-    la proposta dels menjadors com a projecte educatiu: quin pot ser el paper de l’escola?. La cuina i el menjador com a espais educatius. 


PROGRAMA 

Divendres, 07 de novembre 

17:45h. ACTE BENVINGUDA 

Presentació: 
Cristina Pons (Ampa Escola Patronat Domènech i Entrepobles) 
Lola Puig (El Rebost S.C.C.L., cooperativa de consumidors i consumidores de productes naturals i ecològics i membre de la Taula de Treball d’alimentació escolar ecològica) 

18:30h. Taula Rodona: Aprendre a menjar, aprendre a viure. Menjadors escolars ecològics. 

-    Matteo Giannastasio – Metge i professor de Biochimica vegetale all'Università di Napoli. Membre de la “Commissione per le mense scolastiche del Comune” de Roma. Itàlia. 
-    Clive Peckham, - Director Alimenterra (European network for  sustainable food system). 
-    Patrick Marcotte – Enginyer Agrònom , Director de CIVAMBIO (Association des producteurs bio du Roussillon). França. 
-    Javier Carrera – Red de Guardianes de Semillas - Campanya “Come sano, seguro y soberano”. Equador. 
-    Fátima Gómez – Técnica de la Dirección General de Producción Ecológica. Consejería de Agricultura y Pesca de la Junta de Andalucía 
-    Manolo Zapata – Pagès ecològic. Cooperativa La Verde – Pueblos Blancos. Andalusia. 
-    Assumpta Codinachs – Cooperativa Brunec, S.C.C.L. de producció ramadera ecològica i membre d’assemblea pagesa Catalunya. 





Dissabte, 08 de novembre 

10.00 h 
Per què és important una alimentació ecològica? Per què és important potenciar les experiències de menjadors escolars ecològics? 

10.30 h – TALLERS PARTICIPATIUS 

Matí: 
-          Taller A: Com podem iniciar i posar en marxa un menjador escolar ecològic en la nostra escola? Quins són els passos a seguir? Quins criteris hem de seguir? 
Persones invitades: pares i mares (Ampes), professors i professores, pagesia, consells comarcals, ADV de producció ecològica,... 
-          Taller B: Quins són els canvis que puc fer jo d'una agricultura convencional a una agricultura ecològica? Eines per a la reconversió. Quines implicacions té: avantatges i desavantatges. 
Des de la mirada de diferents experiències, com hem puc organitzar per tal de fer agricultura ecològica i abastir a menjadors escolars ecològics? Podem elaborar una guia de producció ecològica per a les escoles? 
Persones invitades: pagesos i pageses, artesans i artesanes, ADV,... 
-          Taller C: La cuina com a espai educatiu: com fem un menú ecològic? Quins productes i estris de cuina necessitem? Quins trucs ens poden ajudar? 
En aquest taller el.laborarem un menú ecològic que faríem un dia a l’escola. Coneixerem els estris que necessitem, les receptes, algunes de les diferències entre la cuina convencional i la cuina ecològica. 
Persones invitades: cuiners i cuineres, pares i mares,... 

Tarda: 
-          Taller A: Què haurien de fer les administracions públiques per promoure els menjadors escolars ecològics? Què haurien de fer per donar suport a la producció ecològica? Quines són les nostres demandes? 
Persones invitades: ADV, Consells comarcals, pares i mares, comunitat educativa, administracions,... 
-          Taller B: Per què és important una alimentació ecològica? Per què és important potenciar les experiències de menjadors escolars ecològics? Pot ser una alternativa a la situació de la crisi alimentària actual? Com pot l’escola contribuir a que sigui una proposta de canvi quant a la nostra manera d’alimentar-nos, de viure a l’escola i de viure a casa nostra? 
Persones invitades: pares i mares (Ampes), professors i professores, pagesia, consells comarcals, ADV de producció ecològica,... 
-          Taller C: Menjadors escolars com a projecte educatiu: Quins són els materials educatius que poden acompanyar el nostre menú ecològic a l’escola? Podem treballar-ho a l’aula? Podem fer propostes d’activitats dins el currículum escolar? Poden ser la cuina i el menjador espais educatius? 
Persones invitades: pares i mares (Ampes), professors i professores, educadors i educadores. 
 
S’adrecen a persones interessades prèvia inscripció fins al 30 d’octubre de 2008
a les Jornades, al dinar (10,00 €) i al servei de ludoteca a epueblos en pangea.org

Cal que ens confirmeu també els tallers en els que voleu participar. 



Per més informació contactar amb: 
ENTREPOBLES 
epueblos en pangea.org
www.pangea.org/epueblos/ 

  
APRENDRE A MENJAR, APRENDRE A VIURE. MENJADORS ESCOLARS ECOLÒGICS. 
7 i 8 de novembre de 2008 al CEIP Turó del Cargol (Avinguda Coll del Portell, 56. 08024  Barcelona). 

Presentació 

Aquestes jornades són una iniciativa d’Entrepobles, associació de cooperació i solidaritat, que té com un dels seus eixos de treball el suport a la sostenibilitat camperola i a la sobirania alimentària, tant en projectes de cooperació (a Amèrica Central, la zona andina i el Carib), com a casa nostra. S’han organitzat en col•laboració amb persones i organitzacions que potencien diferents experiències de menjadors escolars ecològics a Catalunya i amb les que participem a la “Taula de treball d’alimentació escolar ecològica”. 

Volem oferir un espai de debat i participació a les persones, organitzacions i actors implicats (productors locals, cuiners, pares i mares, monitors i monitores de menjador, professors i professores) que conformen les diferents iniciatives que realitzen i/o inicien experiències a Catalunya i contribueixen a donar impuls a aquesta proposta. 

Els seu objectiu és avançar cap a la construcció d’iniciatives que ens permetin d’una banda, subratllar la importància del món rural, del desenvolupament local, dels circuits curts de distribució presents en les experiències, l’alimentació sana i ecològica, i per una altra, afirmar una proposta en positiu que permeti la participació i la mobilització activa d’un conjunt d’actors entorn als problemes globals i el dret de tots els pobles a l’alimentació i la seguretat alimentària. 

Com podeu veure en el programa, hi participaran persones i organitzacions que promouen els menjadors escolars ecològics a Europa, a Catalunya, a la resta de l’Estat Espanyol i coneixerem l’experiència d’una campanya ciutadana a l’Equador. 

S’ha comptat amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i de l’Ajuntament de Barcelona. 

Associació Entrepobles 
Pça Ramon Berenguer El Gran 1, 3er 1a Bcn 
Tel 93 268 33 66 
epueblos en pangea.org 
www.pangea.org/epueblos
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

_________________________________________________________________
Invite your mail contacts to join your friends list with Windows Live Spaces. It's easy!
http://spaces.live.com/spacesapi.aspx?wx_action=create&wx_url=/friends.aspx&mkt=en-us
------------ próxima parte ------------
Se ha borrado un adjunto en formato HTML...
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/educaciolliure/attachments/20081105/4854509d/attachment-0001.htm>
------------ próxima parte ------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Triptic Mes def.pdf
Type: application/pdf
Size: 230534 bytes
Desc: no disponible
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/educaciolliure/attachments/20081105/4854509d/attachment-0001.pdf>


Més informació de la llista de correu Educaciolliure