[Educaciolliure] RE: LA XELL, UNA NOVA ETAPA. REUNIÓ MOLT IMPORTANT

Miquel Àngel Alabart malabartahotmail.com
Dij Feb 28 17:06:04 CET 2008


Hola,
 
Des de l'Associació Quetzal i les revistes Viure en família, Crianza natural i les nostres webs, volem dir-vos que heu estat sempre molt presents en les nostres activitats i publicacions. De fet, m'agrada recordar (és el meu ego, què hi farem), que segurament un primer embrió de la primera reunió de la Xell va ser una de les trobades de Néixer i Créixer que des de Quetzal organitzàvem a l'umbracle, on vam coincidir gent de diversos projectes per primer cop. I a la trobada a l'Infoespai vam compremetre'ns a ser portaveus de tot allò que es fes a la Xell. I així ha estat. Quan dic que la Xell està present en el que fem no vull dir només pel fet d'haver publicat articles de la Xell i haver-hi fet referència en reportatges, notícies, manifestos, etc. (crec que a cada número de VeF hem fet algun esment a la Xell!), sinó perquè en el nostre esperit, manera de fer i informació a la gent que se'ns acosta sempre hem fet referència a la Xell, hem animat gent a apuntar-se a la llista, a informar-se dels projectes vinculats... I segurament com nosaltres hi ha molta gent, que per tant, d'una forma o altra, també donem vida a la Xell, encara que sigui de lluny, sense soroll i sense que ni tan sols ningú se n'adoni gaire. 
 
Ara bé, és bàsica la tasca d'una gent que es compromet en un projecte, en el vostre cas el grup de treball, i alhora és lògic que no tots els que d'una forma o altra se'n beneficien - que més enllà dels 800 de la llista, són milers de persones, sobre tot infants - hi puguin participar activament. Crec que tots som nodes de diverses xarxes, i cadascú troba on vol i pot ser més actiu i on no vol o no pot ser-ho tant, i totes són igual de vàlides. És fantàstic que hi hagi hagut un grup de persones que s'han nodrit tot donant força a la Xell a través del grup de treball. I és lògic que ara es plantegin un nou pas, fruit del creixement i de l'assumpció de responsabilitat en aquesta xarxa. Em sembla, tot plegat, senyal de creixement, tant de les persones del grup de treball, com de la Xell, com d'aquest impuls de vida que remou l'educació a Catalunya.
 
Per tot plegat, doncs, moltes gràcies a tots, als del grup i a tots els altres. I seguim fent xarxa...
 
Petons,
Miquel Àngel
 
 


Date: Tue, 26 Feb 2008 11:49:11 +0100From: jmateu22 en xtec.netTo: educaciolliure en moviments.netSubject: [Educaciolliure] LA XELL, UNA NOVA ETAPA. REUNIÓ MOLT IMPORTANT
EL GRUP DE TREBALL DE LA XELL US VOL EXPLICAR QUE DEIXA D'EXISTIR COM A GRUP DE TREBALL I CONVOCA UNA REUNIÓ PER A PRESENTAR UNA PROPOSTA D'UN NOU TIPUS D'ORGANITZACIÓ PER A LA XELLA CONTINUACIÓ US EXPLIQUEM AMB DETALL AQUESTA DECISIÓPodeu llegir-la en format plao en el document word adjunt, és el mateix.
LA XELL COMENÇA UNA NOVA ETAPA....

SI TENS MOLTA PRESSA, LLEGEIX AQUEST PARAGRAF I JA ESTÀ
           El grup de treball de la xell convoca una reunió general de la Xell per presentar la proposta d’un nou tipus d’organització de la xell que pugui donar resposta a totes les necessitats que la xarxa genera i que ens permeti créixer i mirar endavant amb noves il·lusions. La reunió, el 6 d’abril. 

 
SI NO TENS TANTA PRESSA, AQUÍ HO EXPLIQUEM AMB MÉS COR...

Ara fa tres anys que la Xell va començar a caminar. El febrer del 2005 va tenir lloc a l’infoespai de Gràcia la primera convocatòria per crear una xarxa d’educació lliure. Des d’aleshores, la xarxa ha anat creixent, alguns moments amb molt de dinamisme, d’altres amb major calma. Durant aquests tres anys s’han organitzat multitud d’activitats: cine fòrums, trobades pedagògiques, jornades d’educació, presentacions a fires, a entitats, a col·lectius, articles a revistes i diaris locals, sortides de convivència, un butlletí electrònic, tallers de formació, etc. Però sobretot, ha significat un punt de trobada de persones, un espai en què pares, mares, educadors i educadores, nens i nenes, han pogut compartir les seves vivències, les seves necessitats i les seves il·lusions. I també un espai que ha permès que es generessin molts contactes, molts vincles, i molts aprenentatges. En definitiva, després de tot aquest tems, la Xell ha esdevingut un espai de referència per moltes persones que apostem per una mirada respectuosa envers la infància. 

            Durant tot aquest temps el funcionament de la Xell s’ha basat en la dedicació voluntària de totes aquelles persones que han volgut donar el seu temps i les seves il·lusions a fer d’aquest projecte una realitat. Avui, aquestes persones som conscients que ja no podem donar resposta a totes les necessitats que la xarxa genera. Avui és necessari plantejar-nos una estructura organitzativa diferent, i amb aquesta, també és necessari replantejar-nos els nostres objectiu i les nostres expectatives. 

            Us parlem des d’un profund sentiment de satisfacció. La satisfacció de constatar que la xarxa és tota una realitat, que genera activitats i sinèrgies per sí mateixa i que té un dinamisme molt enriquidor. Però també des de la satisfacció de sentir el vincle tant fort que molts de nosaltres hem anat construint. Avui, tanmateix, veiem que el grup de treball ha de deixar d’existir, si més no de la manera com l’hem viscut fins ara, perquè això és el que obrirà possibilitats perquè la Xell continuï creixent. I tot això us ho diem també amb una certa tristor i por, per allò que es pugui perdre, per si la vida no afavoreix que aquest vincle que hem anat creant pugui continuar creixent.
           
UNA MICA D’HISTÒRIA
            A començaments de febrer de 2005 unes persones que estaven intentant crear un projecte d’educació lliure van fer la proposta de generar una xarxa d’educació lliure, un espai de trobada entre les escoles ja existents i totes aquelles persones interessades en unes relacions educatives més respectuoses. La idea no era crear una coordinadora d’escoles que aglutinés i que representés ningú, sinó una xarxa, un espai de confluència, que des de la diferència permetés a cadascú anar creixent, compartint les nostres necessitats i els nostres recursos i energies.           La Xell va néixer amb la intenció de superar sistemes organitzatius jeràrquics, però també volíem evitar un tipus de democràcia representativa buida. Volíem que la xarxa anés creixent poc a poc, des del vincle que genera confiança, des de la confiança que permet la comunicació, i des de la comunicació que ens permet mirar-nos i respectar els nostres processos i les nostres diferències. 

            Per tal d’anar fent realitat aquest vincle, vam decidir d’organitzar unes jornades d’educació lliure, que es van celebrar al juliol del 2005. La preparació de les jornades havia de servir per anar coneixent-nos, per anar compartint, però també per anar fent difusió d’una altra manera d’entendre l’educació. I així, en acabar les jornades, la Xell es va presentar, amb un doble objectiu: recolzar els projectes d’educació lliure, i fer difusió d’aquest tipus de relació educativa.
            A partir d’aquí, durant el primer anys, es van constituir quatre grups de treball: el grup de pedagogia, que s’encarregava d’organitzar debats sobre temes educatius, el grup de difusió i comunicació, que feia xerrades i activitats de presentació, el grup de legalitat, que havia d’aprofundir sobre les possibilitats legals de les escoles lliures, i el grup d’autogestió, que tenia com a objectiu generar recursos per a la Xell i les escoles.
            Les idees i les propostes a la Xell sempre han estat moltes. Tanmateix, la capacitat de treball ha estat sempre limitada pel grau de participació de les persones en l’organització. Així, dels quatre grups proposats, només els dos primers van continuar endavant. Tot i així, es van organitzar moltes activitats: un vídeo fòrum sobre escoles d’educació lliure del món a Cotxeres de Sants, presentacions a Biocultura, la Fira de la Terra, Fira Natura a Lleida, i moltes altres fires més petites, articles a El Triangle, Diagonal, Illacrua, Guix, i altres revistes i mitjans locals, trobades pedagògiques per tractar temes d’interès general, un butlletí electrònic amb articles, referències de llibres i agenda d’activitats, una pàgina web, una llista de distribució, trobades de convivència a Cal Suís, i un intent de crear un centre de recursos. 
            Altres idees i projectes, com la d’impulsar un espai de coordinació entre les escoles que permetés articular una veu col·lectiva sobre el tema de la legalitat, no es van acabar de tirar endavant en aquest primer any, ja que això estava supeditat a que les mateixes escoles volguessin això. En cas contrari, hagués estat com posar els carros davant del cavall, com anticipar-se a una necessitat inexistent en un tema extremadament complex i delicat
            En començar el segon any, moltes activitats van continuar fent-se, però d’altres van evolucionar cap a propostes diferents. Així, per exemple, el vídeo fòrum es va transformar en un cine fòrum sobre escoles lliures locals, recollint el que ja s’havia fet a les jornades dos anys enrera. Es va intentar crear un seminari d’aprofundiment sobre temes de pedagogia no lligats directament a la pràctica diària, però no acabar de quallar. En Mauricio Wild ens va proposar d’organitzar un bici tour per les diferents escoles lliures d’Espanya, però tampoc no ens vam veure amb les suficients forces per fer-ho. Tot i això, la resta d’activitats de l’any anterior van continuar: trobades pedagògiques, trobades de convivència, articles, presentacions, etc. Tanmateix, els dos grups de treball es van acabar fusionant, ja que al final érem les mateixes persones les que acabaven organitzant-ho tot, i així es va crear un únic grup de treball.
            Les activitats de la Xell han tingut sempre un èxit de públic molt gran, tanmateix les persones del grup de treball no han estat mai més de 12 o 15 de manera regular. D’iniciatives per augmentar la participació al grup de treball n’hi ha hagut moltes. Sempre que hem pogut, les convocatòries han estat obertes. Hem intentat acompanyar les noves incorporacions tant be com hem sabut, i en cada activitat de la Xell s’ha presentat les activitats del grup. Però la incorporació en un grup que ja funciona, i sovint funciona amb presses, és sempre difícil, i és possible que no sempre haguem estat capaços d’acompanyar les persones que de manera regular han anat passant pel grup. Si aquest ha estat el cas d’algun/a de vosaltres, us demanem disculpes.
            El tercer any, aquest, el vam començar amb molta força. El grup de treball ja tenia una estabilitat d’unes 12 persones. Com sempre, hi havia persones que venien a algunes reunions i d’altres a altres. Aquest any es van incorporar algunes activitats més que estant sent molt reeixides: els tallers de formació, i la creació d’una comissió d’escoles. Es pretenia també organitzar unes segones jornades d’educació lliure. 
            En el decurs de tot aquest temps, les escoles d’educació lliure a Catalunya no han parat de créixer. Actualment hi ha uns 25 projectes d’educació lliure. A poc a poc la Xell ha esdevingut una referència important per a aquests projectes. Molts educadors/es i pares i mares han participat en les activitats de la Xell, i sobretot s’han afavorit els contactes entre les mateixes escoles. I a poc a poc també les escoles han anat generant necessitats que han transmès a la Xell, és a dir, al grup de treball de la Xell. Per donar resposta a això, es va crear la comissió d’escoles, un espai que vinculés els projectes, i que pogués donar resposta a les necessitats d’informació i d’intercanvi que les escoles demanaven 
            Cap al mes de desembre, en presentar-se les bases de la nova llei, que com ben sabeu obliga a escolaritzar els nens a partir dels 3 anys, la Xell va haver d’assumir una demanda d’algunes escoles de crear un espai per parlar de temes de legalitat. Això va comportar haver de redefinir prioritats, i així, sense ni tan sols parlar-ne entre les persones del grup de treball, l’organització de les segones jornades d’educació lliure va caure pel seu propi pes.
            Veient que el grup de treball no podia donar resposta a tot aquest embalum de feina des del voluntariat, vam apostar per contractar una persona que fes les tasques de Secretaria, que gestionés la llista de distribució, que diàriament requereix de contestar 4 o 5 mails personalment, que elaborés una base de dades amb totes les informacions d’escoles, grups de criança, demandes i oferiments diversos, que circulen cada dia a la llista, i que s’encarregués de tota la feina administrativa que generen els tallers de formació. Be, la llista de tasques va molt més enllà. Tanmateix, malgrat aquesta decisió, o potser degut a això, la quantitat de decisions que el grup de treball havia de prendre cada vegada era major. El grup de treball durant tota la primera part d’aquest any s’ha anat trobant cada 15 dies els diumenges, sovint matí i tarda. Algunes demandes han pogut ser ateses, d’altres s’han endarrerit molt més del que hem desitjat. La web, per exemple, ha estat un mal de cap. Hem demanat a vàries persones que ens la refés, amb dedicació econòmica, però sempre per una raó o una altra no ha acabat de funcionar. 

 
UNA ORGANITZACIÓ DIFERENT
            Durant tot aquest temps, les persones del grup de treball hem fet tota aquesta feina de manera voluntària, amb moltíssima il·lusió. Sobretot perquè entre nosaltres ha anat sorgint una gran amistat. Hem tingut debats profunds, d’altres superficials, hem rigut, hem tingut algun conflicte, hem conviscut, ens hem conegut, i hem après a mirar-nos amb bons ulls. Sovint hem volgut tenir més temps per nosaltres, per parlar i debatre en profunditat temes, i no tant per decidir i per fer. Però també a través del fer, hem crescut. I ara hem entès que cal alguna cosa diferent.

            El grup de treball no pot donar resposta a totes les demandes que la Xell genera. Això està originant que algunes iniciatives i necessitats s’enleitexen. Per tant, cal una organització diferent, que respecti el millor del funcionament en xarxa, que respecti la diferència i la iniciativa de cadascuna de les persones que formem la Xell, però també que sigui àgil en donar resposta a les necessitats que nosaltres mateixes generem.

            Una xarxa és una espai en què hi conviuen molts projectes. Hi ha educadors i educadores d’escoles lliures, també pares i mares que porten els seus fills a escoles lliures, però també persones que simpatitzen i viuen personalment en el dia a dia aquesta manera d’entendre les relacions humanes. La Xell és tot això. La Xell és la comissió d’escoles, amb els seus debats i la seves opinions sobre el tema de la legalitat, sobre com presentar-se davant l’administració. Però la Xell són també els tallers de formació, on hi van persones de procedència molt diversa, i les trobades pedagògiques, i les xerrades, i les convivències, i tot el que som.

            A la xell hi poden haver espais diversos i posicionaments col·lectius, consensuats per tots aquells i aquelles que som la Xell, però també iniciatives múltiples, que fan que la xarxa vagi creixent. Les activitats i els posicionaments col·lectius necessiten d’un tipus d’organització que sigui àgil i eficient. El grup de treball no pot amb tot això.

            Per tant, proposem la creació d’una associació per l’educació lliure, que tingui els seus estatuts, que compti amb ingressos dels socis i potser altres maneres d’auto gestionar-se, per tal de disposar de recursos perquè hi hagi persones remunerades que puguin executar les decisions que la Xarxa pren. Persones o persona que s’encarregui de les feines d’administració, de respondre els mails, de gestionar el web, de fer difusió de les activitats de promoció de la xell, que faci realitat el centre de recursos per la pedagogia lliure, que continuï recollint les informacions de la llista en una base de dades, que pugui dinamitzar les tasques de l’espai de legalitat, que gestioni l’organització de la formació d’educadors/es, i moltes altres tasques més que han de permetre créixer a la Xell.

            Darrera de totes aquestes reflexions no només hi ha la constatació que el grup de treball no pot donar resposta a tota aquesta feina, sinó també la pregunta de què o qui és la xell? La Xell és la llista de distribució, les 800 persones que consumim informació? La Xell és les persones que anem a les activitats organitzades per la xell? La xell és les escoles i les seves famílies? La Xell és el grup de treball?
            Tot això es la Xell, cadascu/na de nosaltres des de l’aportació que puguem fer. La Xell és un espai per a totes aquelles persones que compartim aquest objectiu que ens uneix, aquest somni i aquesta realitat per unes relacions humanes que es basin en el respecte. En una xarxa hi ha espai per a totes aquestes persones. Però també hi ha d’haver la possibilitat de posicionar-nos i fer coses col·lectivament.
 

LA CONVOCATÒRIA DE REUNIÓ DE LA XELL
            La Xell ha crescut, i això requereix una organització diferent. Per això, fem una convocatòria per a una reunió en la que puguem explicar-vos aquesta nova etapa. Us convoquem a reunir-nos el DIUMENGE 6 D’ABRIL. El lloc encara està per concretar, si sabeu d’algun espai obert, però íntim, podeu fer una proposta. 

            Aquest procés de transició requerirà de nous esforços també. Caldrà crear una associació i definir amb claredat els mecanismes i els espais de participació. Caldrà prendre moltes decisions que permetin fer realitat una nova etapa. Les persones que formem part del grup de treball volem estar presents en aquest procés, amb la nostra il·lusió i la nostra dedicació. 

            Sigui com sigui el futur, el camí ha estat un regal. A totes les persones que en algun moment heu participat en les reunions d’organització de les activitats de la xell, tots/es els/les que avui formem el grup de treball, us diem
GRÀCIES
PER TOT.
            
            Ens trobem el DIUMENGE 6 D’ABRIL
Grup de treball de la xell
 
 
_________________________________________________________________
La vida de los famosos al desnudo en MSN Entretenimiento
http://entretenimiento.es.msn.com/
------------ próxima parte ------------
Se ha borrado un adjunto en formato HTML...
URL: http://llistes.moviments.net/pipermail/educaciolliure/attachments/20080228/f372fe19/attachment-0001.htm 


Més informació de la llista de correu Educaciolliure