[Educaciolliure] Reflexió sobre minuts menuts
Rosa Maria Puertas
rmpuertasayahoo.es
Dil Feb 18 20:12:14 CET 2008
Hola, acaba d'arribar-me aquest escrit.
El nostre Govern ens ha emocionat amb una nova mesura que volen fer passar per progressista i d’esquerres: “Minuts menuts”.
Una proposta que s’implanta des del Departament d’Acció Social i Ciutadania, i presentada a la societat com una iniciativa rendible per a les famílies propiciant així que la gran part de la població hi pugui accedir: Què més volem?
Tot són avantatges i la veritat és que els adults no ens podem queixar. Podem “respirar de fills” per un euro l’hora!
Hem de reconèixer però, que llegint el comunicat de premsa que l’Honorable Consellera d’Acció Social i Ciutadania Sra. Capdevila va presentar i fent-ne un seguiment del redactat no hem pogut evitar sentir-nos preocupats.
Ara bé, no patim, perquè ha estat un estat anímic fugaç. De seguida hem vist que el problema era nostre, que no estàvem dins dels paradigmes de la moda que el Govern defensa.
Tot i així, el Grup de Joves per l’Educació, de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, no entenem com la Generalitat planteja la viabilitat de la conciliació familiar promovent el trencament del vincle pares-fills, abans d’incidir en mesures dirigides al sector empresarial i al món laboral.
Pensem que com a ciutadans, i mestres, tenim l’obligació de parar-nos a reflexionar sobre els nefastos efectes que per als infants es poden derivar d’aquesta mesura que a continuació analitzem.
Fa dies que intentem relacionar el concepte de guarda puntual, vocabulari que vostès utilitzen en el comunicat de premsa que anuncia el sevei “minuts menuts” amb el concepte d’infant, però no ho acabem d’entendre. No hem sentit mai que les persones es guardin. Bé, per sort, a nosaltres no ens han guardat mai.
Guarda (guarda estava en cursiva i no ressaltava el puntual) puntual? I està obert 5 hores al dia i 5 dies a la setmana? I un infant hi pot anar dos dies per setmana, tres hores? Aquest no és el concepte de puntual!
Guardar l’infant en un lloc perfectament desconegut, on cada dia pot trobar-se amb persones diferents, quan dia a dia parlem de la importància que l’infant es trobi en un clima segur, amb una rutina que l’ajudi a situar-se, és anar contra una educació de qualitat.
Recordem que els infants s’eduquen en tot moment, fins i tot en els moments, que titllem de guarda, d’assistència…
Malauradament, aquest servei no contempla una conciliació real per poder gaudir d’un temps familiar.
Com es pot tenir la gosadia d’afirmar que les famílies podran respirar amb aquest servei? Quin sentit té per a la família deixar el seu fill o filla en un espai “lúdic i de guarda”? Aquest servei, a qui donarà el respir?
Hem observat que la mesura “Minuts menuts” va dirigida principalment als adults i que la Conselleria l’aplica per vetllar pel nostre dret al descans i per a la nostra satisfacció personal, tot un detall!
Però per un moment ens ha vingut al cap un enigma: que no tenen aquests mateixos drets els infants catalans? Que els Drets dels Infants no formen part dels Drets de la Ciutadania? Que no correspon a la seva Conselleria vetllar per la seva aplicació?...
Els infants, també formen part d’aquesta ciutadania. La mesura que es proposa, els exclou i cal tenir-los en compte!
Conciliar vol dir tenir ocupats els nostres fills i filles al màxim de temps possible?
És cert que aquesta és una societat amb un ritme vital frenètic i on tothom ha de tenir l’opció d’escollir si vol formar-ne part o no. És cert també que com a societat civil cal incidir i reclamar amb fermesa que tots els agents politico-socials que ens representen com a país vetllin per la conciliació real entre els móns laboral i familiar.
Creiem que aquesta mesura és inacceptable perquè, lluny de conciliar, distancia, i en lloc de promoure un ambient familiar potencia l’individualisme dels seus membres, tot identificant com incompatible la vida quotidiana i familiar.
El que ens sap més greu és que aquesta mesura estigui emparada, en part, per municipis que formen part de la Xarxa Mundial de Ciutats Educadores. S’ha pensat quina responsabilitat tenen aquests municipis en donar cobertura a una mesura com aquesta? En tot cas, és una prova pilot...
Sempre havíem sentit dir que “la vida d’un infant no té preu”. Ara la Consellera Capdevila ens informa que sí que en té: un euro l’hora.
Per un euro podem deixar el cotxe una hora a la zona blava, comprar un paquet de folis al basar del “Tot a cent”, ara també podem aparcar als fills/es als “Minuts menuts” per anar a fer gestions personals. Quina meravella!
Les famílies hauran d’abonar un euro per cada hora d’estada del nen o la nena en aquest servei, fet que suposa una greu desconsideració social per a ells. La solució a la conciliació no són els ajuts que promoguin l’ús de serveis de poca qualitat per a l’atenció a la infància, sinó un finançament adequat per a la creació de més centres educatius de qualitat i/o una reducció de les quotes que ja paguen els progenitors, ajudes des de l’Estat i des de les empreses, flexibilització dels horaris,...
Ens preguntem: On estaran ubicats aquests “Minuts menuts”? En algun Centre Cívic? En un poliesportiu? Una biblioteca? Una plaça? La Sala de Plenaris de l’Ajuntament? O... potser en el pis de la veïna? Que sapiguem a l’Ajuntament no hi ha bressols, oi? I al Centre Cívic, trobarem un espai adequat.... suggerent, higiènic i confortable?
Tenint en compte que “Minuts menuts” és un servei de “guarda”, segurament un pàrquing és el lloc ideal.
Potser seria bo recordar les estrictes normes, establertes per la legislació vigent, que ha de passar qualsevol centre educatiu abans de poder obrir les seves portes (ubicació, dimensions, disseny arquitectònic, espais interiors i exteriors, ràtios, aspectes sanitaris, econòmics, administratius i un llarg etcètera).
També ens preguntem perquè demanen titulació relacionada amb l’educació si no és un servei educatiu? Com es pot plantejar una ràtio de 2 professionals/ 10 infants quan el decret 282/2006 estableix les següents ràtios:
Al primer cicle de l’educació infantil pot haver-hi simultàniament, com a màxim, el següent nombre d’infants per grup:
Grups d’infants menors d’un any: 8 infants
Grups d’infants d’un a dos anys: 13 infants
Grups d’infants de dos a tres anys: 20 infants
Certament, ens costa de veure la correspondència entre els “Minuts menuts” i les necessitats bàsiques dels infants.
Hi ha una cita en el llibre de Joan-Carles Mèlich “La veu de l’altre” que diu: Cada infant que neix porta sota el braç una biografia que cal construir. Si us plau, per la dignitat d’aquest infant, i també per la nostra pròpia, no deixem que posin preu a la seva història.
Els pares i mares han de tenir la possibilitat de buscar àmbits idonis amb que compartir l’educació dels fills i filles. I cal que entre tots exigim a les administracions públiques que ofereixin el nombre de places suficients i de qualitat perquè les criatures disposin de centres educatius, i no pas assistencials!
Per això l’escola posseeix una clara intencionalitat educativa. Per això els seus espais han de ser adequats per a l’evolució integral de l’infant. Han d’oferir una estructura bàsica que pugui atendre els infants i satisfer les seves necessitats: d’afecte, d’autonomia i seguretat, de moviment i repòs, de joc i socialització , d’higiene i alimentació, etc.
Entre l’escola i els minuts menuts un infant de 16 setmanes podrà passar dotze hores fora del seu entorn familiar... És això el que els infants necessiten?
Si volem realment una societat cívica, hem d’invertir en mesures com aquesta?
No podem permetre que es tracti així als infants! Ells també són ciutadans amb igualtat de drets! I no enganyi a les famílies amb mesures falses de conciliació.
Que la mesura tiri endavant o no, depèn de tots nosaltres!
____________ _____
Grup de joves per l'educació de l'associació de mestres de Rosa Sensat
¿Con Mascota por primera vez? - Sé un mejor Amigo
Entra en Yahoo! Respuestas.
__._,_.___
Mensajes con este tema (1) Responder (mediante la Web) | Crear un tema nuevo
Mensajes | Archivos | Fotos | Marcadores | Base de datos | Sondeos | Miembros | Agenda
Modificar la configuración mediante la Web (ID de Yahoo! obligatoria)
Modificar la configuración mediante el correo: Cambiar a resumen diario | Cambiar el formato a Tradicional
Visita tu grupo | Condiciones de uso de Yahoo! Grupos | Cancelar suscripción Actividad reciente
1Miembros nuevos
1Archivos nuevos
Visita tu grupo
Yahoo! Avatares
Tu imagen virtual
¿A qué esperas para
crear el tuyo?
Yahoo! Correo
Regístrate gratis
Lee tu correo desde
cualquier lugar.
Mi Yahoo!
Reúne tu mundo
Tu correo, tus RSS
y mucho más....
__,_._,___
______________________________________________
LLama Gratis a cualquier PC del Mundo.
Llamadas a fijos y móviles desde 1 céntimo por minuto.
http://es.voice.yahoo.com
-------------- següent part --------------
Un document HTML ha estat eliminat...
URL: http://www.moviments.net/pipermail/educaciolliure/attachments/20080218/156902de/attachment-0001.htm
Més informació de la llista de correu Educaciolliure