[Educaciolliure] RE: legislació del maltractament

Javier Centol Lozano jcentol9 en hotmail.com
Mar Dic 18 21:34:07 CET 2007




Hola Xavier,
 
Dins de la web de la generalitat de catalunya pots trobar tota la informació pertinent en que fer en cas de maltractament infantil. Hi ha un teléfon que és el 900 300 777 d'Infància Respon, entre d'altres. 
 
http://www.gencat.net/benestar/persones/infants/dgaia/maltracta/denuncia/index.htm
 
T'he copiat l'apartat del tema que defineix que són els maltractaments, segurament el que passa en aquell centre es un maltractament, un tipus de maltractament institucional, pero socialment i profesionalment (pels que diuen que ho són, clar) tolerat i això es difícil de demostrar-ho i més si el pares no s'impliquen. 
 
Espero que et sigui d'utilitat i a veure si podeu fer alguna cosa en aquell centre. 
 
 
 
 
Els maltractaments d'infants i adolescents 
 
Per tal de prevenir i lluitar contra els maltractaments d'infants i adolescents cal conèixer-los i detectar-los. 
En general, els maltractaments s'identifiquen fàcilment, sobretot aquells que són més evidents. Tanmateix, en moltes ocasions resulta encara difícil identificar tipus de maltractaments que fins fa poc formaven part de conductes socialment tolerades. D'altra banda, hi ha maltractaments que no deixen empremtes físiques evidents, però sí seqüeles psicològiques de difícil reparació. 
Aprendre a identificar les conductes que constitueixen maltractament és el pas previ i necessari per a la seva detecció i per a la protecció dels infants i els adolescents que els pateixen. 
Què són? 
Els maltractaments d'infants i adolescents es produeixen quan qualsevol persona, institució o la mateixa societat, per acció, omissió o tracte negligent, no accidental 

•  priva l'infant o adolescent dels seus drets i del seu benestar 
•  amenaça o interfereix el seu desenvolupament físic, psíquic i social 
Tipus de maltractaments 
Maltractament físic : ús de la força que danya, fereix o que pot causar la mort de l'infant o adolescent. 
 
Maltractament psíquic o emocional: es manifesta en les situacions en què hi ha fredor en la relació, no hi ha estimulació afectiva, no hi ha estimulació cognitiva, no hi ha afecte, hi ha pressió o atemoriment. Pot ser actiu o per manca d'un context afectiu. 
 
Negligència o abandonament: es produeix quan les necessitats bàsiques de l'infant o l'adolescent no són ateses, de manera temporal o permanent, per cap dels membres del grup on conviu: no hi ha cura de la seva alimentació, de la seva roba d'abric, del seu seguiment o tractament mèdic. No té horaris ni ritmes, es passa hores sense atenció protectora o educativa, se l'exposa a situacions que posen en perill la seva integritat física. La negligència també inclou l'absentisme escolar, que consisteix en la manca d'assistència total o sovintejada a l'escola. 
 
Abús/sotmetiment sexual: s'obliga l'infant o adolescent, se l'indueix o es tolera, habitualment o conjunturalment, a satisfer el desig sexual d'una altra persona. També inclou l'acceptació passiva d'aquest maltractament fet per una tercera persona. 
 
Explotació sexual: s'indueix o s'obliga l'infant o adolescent al sotmetiment sexual com a mitjà d'explotació laboral. El sotmetiment sexual també pot ser indirecte, com és el cas de la pornografia. 
 
Explotació laboral o inducció a la mendicitat: s'utilitza l'infant o adolescent d'edat no laboral per a treballs on s'obtingui qualsevol tipus de guany. Pot anar des del treball amb duresa física fins a una utilització passiva. 
 
Corrupció: es promouen en els infants i adolescents pautes de conducta antisocial o desviada, particularment en les àrees de l'agressivitat, l'apropiació inadequada, la sexualitat o el tràfic o el consum de drogues. 
Sotmetiment a drogues o fàrmacs: es sotmet l'infant o adolescent a qualsevol tipus de drogues, sense necessitat mèdica, que l'incapacita per al desenvolupament de l'autonomia, la resistència, el control o que perjudica la seva salut. 
 
Maltractament prenatal: manca de cura del propi cos, per acció o per omissió, o la ingestió de drogues o substàncies psicotròpiques de la dona durant el procés de gestació que perjudiquen el fetus. També el pot produir indirectament el maltractador de la dona en procés de gestació. 
 
Maltractament institucional: es causat per qualsevol legislació, procediment, actuació o omissió procedent dels poders públics o derivada de l'actuació individual del professional que comporti abús, negligència, detriment de la salut, la seguretat, l'estat emocional, el benestar físic, la correcta maduració o que violi els drets bàsics de l'infant o l'adolescent. 
Què cal fer? 
Si es té coneixement o se sospita de possibles situacions de maltractament s'ha d'acudir als  Serveis socials d'atenció primària de cada districte, municipi o comarca o bé a la Policia Local. 
Així mateix, es pot contactar amb les instàncies següents : Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència , Serveis Territorials d'Atenció a la Infància i l'Adolescència , Mossos d'Esquadra , Fiscalia , Jutjats de menors i de família , Síndic de Greuges de Catalunya . 
També es pot contactar amb el Telèfon de la Infància 900 300 777 o amb el tèlèfon d'informació 012 . 
 
http://www.gencat.net/benestar/persones/infants/dgaia/maltracta/queson/index.htm
_________________________________________________________________
MSN Video. 
http://video.msn.com/?mkt=es-es
------------ próxima parte ------------
Se ha borrado un adjunto en formato HTML...
URL: http://www.moviments.net/pipermail/educaciolliure/attachments/20071218/b1c660d7/attachment.htm 


Más información sobre la lista de distribución Educaciolliure