[Ecoseny.Actualitat] Informació Cooperativa integral
Eva Benavent de Barbera Portabella
evafenix7 a hotmail.com
dic feb 9 23:14:23 CET 2011
Comunicació per la compra col·lectiva d'una finca de 28.000 m2 de sól industrial.
La crida va dirigida a:
Persones individuals o famílies que vulguin participar d'un projecte de cooperativa d'habitatge en cessió d'us, amb un cost de 100 euros mensuals i que estiguin obertes a crear el seu lloc de treball en la pròpia finca.
Persones amb projectes d'autoocupació i d'autogestió que estiguin interessades en espai en naus, a un preu de 100 euros cada 100 metres; especialment per aquelles que puguin estar interessades en viure en el mateix entorn on es treballa.
Cooperatives i petites empreses amb criteris socials i ecològics que vulguin obrir una seu d'activitat amb unes condicions econòmiques immillorables i un entorn ideològic afí, que farà que les sinergies es multipliquin.
L'espai, inclou 30 habitatges de 50 m2 i 8000 m2 de naus industrials. La seva ubicació és a uns 100 km de Lleida, 50 km de Barcelona i a 800 metres d'una parada de ferrocarril. En aquesta comunicació pública no en donarem dades detallades per protegir la privacitat d'aquesta oportunitat.
Descripció del projecte.
Es tracta en síntesi de crear un espai d'alternatives econòmiques, tecnològiques i d'habitatge en formes plenament cooperativistes, pacífiques i sostenibles, basades en el consens i el compartir béns i recursos, alhora que es mantenen certs espais econòmics i vitals personals o familiars.
L'objectiu serà crear una xarxa de cooperatives i d'habitatges en un espai col·lectivitzat.
No es tracta en aquest cas de recuperar una indústria del capital privat per col·lectivitzar-la, com la immensa majoria d'experiències similars, sinó de fer-la col·lectiva des d'un inici.
Aquest es planteja com un espai organitzat des de la societat civil que pugui allotjar vivendes a preus socials de 100 al mes, Així com naus industrials a 1 euro el metre quadrat, per a indústries ecològiques i postcapitalistes i de productes i serveis apropiats per al moment de crisis sistèmica en que ens trobem.
L'espai generarà una gestió, habitatge i treball amb una petjada ecològica menor, i vol ser un centre de sinergies per a la innovació social i tecnològica, amb una llibertat en base a la participació i les assemblees de cada respectiu espai de decisió.
Es tracta de posar l'economia al servei de les persones perquè a l'hora d'accedir a espais de creació, recursos, eines i béns compartits no sigui un obstacle per a la realització de l'immens potencial creatiu humà, que avui es perd a la societat pel fet d'haver optat per una economia de la supervivència enlloc de la creativitat.
Els principis que ens mouen
Podeu trobar la informació dels principis de la Cooperativa Integral Catalana (CIC) en aquest enllaç:
http://cooperativa.ecoxarxes.cat/pg/pages/view/4777/
En aquest projecte en concret, bevem de les experiències fetes en aquesta direcció, del que en tenim, precisament a Catalunya la millor escola històrica amb les col·lectivitzacions del 36 al 39.
Volem col·laborar activament a recuperar (i fer uns passos més enllà de) la cultura cooperativista que des del 1850 fins el 1939 va ser cuinada a foc lent a Catalunya, fins que el feixisme nacional catòlic tallà d'arrel aquestes construccions (i tantes altres coses), tant inspiradores i avançades al seu temps. Nosaltres, juntament amb altres col·lectius similars volem prendre aquest relleu, i crear les estructures per contribuir a que molts més col·lectius i individus ho puguin fer.
L'actual crisi sistèmica i les noves tecnologies i possibilitats de treball en xarxa, obren les possibilitats per a nous paradigmes i formes d'organització en tots els nivells. També ens porta a l'obligació moral (i a la necessitat individual i col·lectiva) de construir alternatives econòmicament eficients, ecològicament sostenibles i socialment justes. El jovent està avui obligat davant del rotund suspens de les antigues formes de gestió sociopolitica i sociolaboral del segle XX, a crear noves formes de gestió habitacional, laboral, econòmica i ecològica.
No podem saber si ens en sortirem, però si sabem que son construccions i propostes necessàries i que mereixen dedicar-hi temps i esforç, junt amb tants altres projectes similars, més que no deixar de viure una experiència humana plena, per tal de provar d'encaixar-nos de qualsevol manera a la decadent societat actual i als padrons hegemònics; perdent tanta riquesa i potencials pel camí, i obeint a instruccions que no ens semblen moral i eco-lògicament sostenibles.
La organització cooperativa de centenars de persones gràcies a la Cooperativa Integral Catalana (CIC) i les EcoXarxes, permet resoldre aquestes necessitats que ni el mercat ni les autoritats públiques aconsegueixen oferir, amb formes de gestió conjunta i col·laborativa.
Apliquem el cooperativisme per resoldre una demanda d'habitatge i treball, que el sistema no aconsegueix oferir ni quan centenars de milers de pisos buits estan en una crisi de manca de compradors, alhora que centenars de milers de joves i mileuristes i gent de tota classe no troba resposta a una necessitat tan bàsica com es l'habitatge.
Característiques d'aquesta col·lectivització
Es tracta de 28.000 m2 quadrats classificats com a sol industrial, amb menys d'una hectàrea hàbil pel cultiu i la resta per combinar habitatge i activitats productives diverses.
L'espai inclou 30 habitatges (que legalment es poden mantenir) i 8000 m2 en naus industrials, 3000 de les quals es poden usar a molt curt termini. Els habitatges i la resta de naus, es farien usables progressivament durant el mateix any a partir de la compra.
Actualment ha estat efectuada una paga i senyal de 30.000 € i el corresponent IVA per part d'una cooperativa pertanyent a la CIC. Cal reunir 370.000 euros per completar la compra de la finca.
Ara tenim el repte d'una banda d'aconseguir entre aportacions de capital social i un prèstec de banca ètica, els 500.000 euros restants, inclosos 130.000 € en materials per a la restauració, i aconseguir la participació del numero suficient de persones (unes 30 famílies o individus unifamiliars) i de cooperatives, empreses socials i projectes productius propis de la CIC, per tal de fer front a la hipoteca mensual que podria ser d'entre 2000 i 3000 euros.
Per tenir el suport de Fiare, és necessari a més a més, comptar almenys amb 50.000 euros més d'aportacions inicials que garanteixin el compromís dels i les participants al projecte.
Aquest és el motiu principal d'aquesta comunicació. A partir d'ara s'inicia el procés de pre-inscripcions de persones i de projectes per ser part d'aquest projecte cooperatiu, d'habitatge i producció postcapitalista.
El pla de finançament i de la cessió d'usos d'habitatge i producció, el podeu trobar en aquest enllaç: http://cooperativa.ecoxarxes.cat/mod/file/download.php?file_guid=31026 Es important que us el llegiu abans de fer la preinscripció per tal que pogueu comprendre detalladament la proposta.
Si us voleu pre-inscriure heu d'omplir el següent formulari: http://www.podem.cat/antigafabrica
La data límit de pre-inscripció és el dilluns 21 de març.
Amb les persones pre-inscrites iniciarem un procés d'acollida que inclourà comunicació per internet, reunions presencials, i visites a la finca, abans de culminar en una jornada col·lectiva el 2 i 3 d'abril per tirar endavant el projecte.
La propera visita presencial és el diumenge 13 de febrer, n'hi haurà d'altres durant el mes de març.
A més de via formulari podeu contactar amb nosaltres al correu fincapostindustrial a cooperativaintegral.cat
Atentament,
Projecte de col·lectivització d'una antiga finca industrial
Cooperativa Integral Catalana
------------------------------
-----------------------------------------------
CAST:
Comunicación para la compra colectiva de una finca de 28.000 m2 de suelo industrial.
La llamada va dirigida a:
* Personas individuales o familias que quieran participar de un proyecto de cooperativa de vivienda en cesión de uso, con un coste de 100 euros mensuales y que estén abiertas a crear su puesto de trabajo en la propia finca.
* Personas con proyectos de autoempleo y de autogestión que estén interesadas en espacio en naves, a un precio de 100 euros cada 100 metros, especialmente para aquellas que puedan estar interesadas en vivir en el mismo entorno donde se trabaja.
* Cooperativas y pequeñas empresas con criterios sociales y ecológicos que quieran abrir una sede de actividad con unas condiciones económicas inmejorables y un entorno ideológico afín, que hará que las sinergias se multipliquen.
El espacio, incluye 30 viviendas de 50 m2 y 8000 m2 de naves industriales. Su ubicación es a unos 100 km de Lleida, 50 km de Barcelona y a 800 metros de una parada de ferrocarril. En esta comunicación pública no daremos datos detallados para proteger la privacidad de esta oportunidad.
Descripción del proyecto.
Se trata en síntesis de crear un espacio de alternativas económicas, tecnológicas y de vivienda en formas plenamente cooperativistas, pacíficas y sostenibles, basadas en el consenso y el compartir bienes y recursos, al tiempo que se mantienen ciertos espacios económicos y vitales personales o familiares .
El objetivo será crear una red de cooperativas y de viviendas en un espacio colectivizado.
No se trata en este caso de recuperar una industria del capital privado para colectivizar-la, como la inmensa mayoría de experiencias similares, sino de hacerla colectiva desde un inicio.
Este se plantea como un espacio organizado desde la sociedad civil que pueda alojar viviendas a precios sociales de 100 al mes, así como naves industriales a 1 euro el metro cuadrado, para industrias ecológicas y postcapitalistas y de productos y servicios apropiados para el momento de crisis sistémica en que nos encontramos.
El espacio generará una gestión, vivienda y trabajo con una huella ecológica menor, y quiere ser un centro de sinergias para la innovación social y tecnológica, con una libertad en base a la participación y las asambleas de cada respectivo espacio de decisión.
Se trata de poner la economía al servicio de las personas porque a la hora de acceder a espacios de creación, recursos, herramientas y bienes compartidos no sea un obstáculo para la realización del inmenso potencial creativo humano, que hoy se pierde en la sociedad por haber optado por una economía de la supervivencia en lugar de la creatividad.
Los principios que nos mueven
Puede encontrar la información de los principios de la Cooperativa Integral Catalana en este enlace:
http://cooperativa.ecoxarxes.cat/pg/pages/view/4777/
En este proyecto en concreto, bebemos de las experiencias hechas en esta dirección, lo que tenemos, precisamente en Cataluña la mejor escuela histórica con las colectivizaciones del 36 al 39.
Queremos colaborar activamente a recuperar (y hacer unos pasos más allá de) la cultura cooperativista que desde 1850 hasta 1939 fue cocinada a fuego lento en Cataluña, hasta que el fascismo nacional católico cortó de raíz estas construcciones (y tantas otras cosas), tanto inspiradoras y adelantadas a su tiempo. Nosotros, junto con otros colectivos similares queremos tomar este relevo, y crear las estructuras para contribuir a que muchos más colectivos e individuos puedan hacerlo.
La actual crisis sistémica y las nuevas tecnologías y posibilidades de trabajo en red, abren las posibilidades para nuevos paradigmas y formas de organización en todos los niveles. También nos lleva a la obligación moral (ya la necesidad individual y colectiva) de construir alternativas económicamente eficientes, ecológicamente sostenibles y socialmente justas. La juventud está hoy obligado ante el rotundo suspenso de las antiguas formas de gestión sociopolítica y sociolaboral del siglo XX, a crear nuevas formas de gestión habitacional, laboral, económica y ecológica.
No podemos saber si saldremos, pero si sabemos que son construcciones y propuestas necesarias y que merecen dedicar tiempo y esfuerzo, junto con tantos otros proyectos similares, más que dejar de vivir una experiencia humana plena, para probar de encajar hacernos de cualquier modo a la decadente sociedad actual y los padrones hegemónicos; perdiendo tanta riqueza y potenciales por el camino, y obedeciendo a instrucciones que no nos parecen moral y ecológicamente sostenibles.
La organización cooperativa de cientos de personas gracias a la Cooperativa Integral Catalana (CIC) y las EcoXarxas, permite resolver estas necesidades que ni el mercado ni las autoridades públicas consiguen ofrecer, con formas de gestión conjunta y colaborativa.
Aplicamos el cooperativismo para resolver una demanda de vivienda y trabajo, que el sistema no consigue ofrecer ni cuando cientos de miles de pisos vacíos están en una crisis de falta de compradores, al tiempo que cientos de miles de jóvenes y mileuristas y gente de toda clase no encuentra respuesta a una necesidad tan básica como es la vivienda.
Características de esta colectivización
Se trata de 28.000 m2 cuadrados clasificados como suelo industrial, con menos de una hectárea hábil para el cultivo y el resto para combinar vivienda y actividades productivas diversas.
El espacio incluye 30 viviendas (que legalmente se pueden mantener) y 8000 m2 en naves industriales, 3000 de las cuales se pueden usar a muy corto plazo. Las viviendas y el resto de naves, se harían usables progresivamente durante el mismo año a partir de la compra.
Actualmente ha sido efectuada una paga y señal de 30.000 € y el correspondiente IVA por parte de una cooperativa perteneciente a la CIC. Es necesario reunir 370.000 euros para completar la compra de la finca.
Ahora tenemos el reto de una banda de conseguir entre aportaciones de capital social y un préstamo de banca ética, los 500.000 euros restantes, incluidos 130.000 € en materiales para la restauración, y conseguir la participación del número suficiente de personas (unas 30 familias o individuos unifamiliares) y de cooperativas, empresas sociales y proyectos productivos propios de la CIC, para hacer frente a la hipoteca mensual que podría ser de entre 2000 y 3000 euros.
Para tener el apoyo de Fiare, es necesario además, contar al menos con 50.000 euros más de aportaciones iniciales que garanticen el compromiso de los y las participantes en el proyecto.
Este es el motivo principal de esta comunicación. A partir de ahora se inicia el proceso de preinscripciones de personas y de proyectos para ser parte de este proyecto cooperativo, de vivienda y producción postcapitalista.
El plan de financiación y de la cesión de usos de vivienda y producción, lo podéis encontrar en este enlace: http://cooperativa.ecoxarxes.cat/mod/file/download.php?file_guid=31151
Es importante que os lo leais antes de hacer la preinscripción para que pueda comprender detalladamente la propuesta.
Si quieres preinscribirte debes rellenar el siguiente formulario: http://www.podem.cat/antiguafabrica
La fecha límite de preinscripción es el lunes 21 de marzo.
Con las personas preinscritas iniciaremos un proceso de acogida que incluirá comunicación por internet, reuniones presenciales, y visitas a la finca, antes de culminar en una jornada colectiva el 2 y 3 de abril para sacar adelante el proyecto.
La próxima visita presencial es el domingo 13 de febrero, habrá otros durante el mes de marzo.
Además de vía formulario puede contactar con nosotros al correo fincapostindustrial a cooperativaintegral.cat
Atentamente,
Proyecto de colectivización de una antigua finca industrial
Cooperativa Integral Catalana
http://cooperativa.ecoxarxes.cat
--
Adrià
http://ecoxarxaosona.blogspot.com/
-------------- part següent --------------
Un document HTML ha estat eliminat...
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/ecoseny-actualitat/attachments/20110209/a4246ac6/attachment-0001.htm>
More information about the Ecoseny-actualitat
mailing list