[Agroecologia] Re: Entrevista entre Hortec i la Cooperativa Cuscus

HORTEC hortec en hortec.org
Lun Mayo 15 20:11:03 CEST 2006


Vui fer public al meu agaiment al Cales de la cooperativa Cus cus per el seu  temps i per fer posible que Hortec sigui una mica mes coneguda i propera per a tots vosaltres.


Fins aviat       Nuria Cant´´i Marrugat
  ----- Original Message ----- 
  From: car cer 
  To: hortec en hortec.org ; saudade en olivera.org ; Ecoconsum-llista en moviments.net ; projectes2 en xarxaconsum.org ; agroecologia en moviments.net ; llistaxmg en pangea.org ; prou-omc en grups.pangea.org ; montanyes en moviments.net ; damia en gepec.org ; consum en xarxaconsum.org 
  Sent: Monday, May 15, 2006 7:06 PM
  Subject: Entrevista entre Hortec i la Cooperativa Cuscus




  TRANSCRIPCIÓ DE L'ENTREVISTA ENTRE CUSCUS S.C.C.L I HORTEC S.C.C.L REALITZADA A MERCABARNA DIMARTS 25 D'ABRIL DEL 2006
   
  Entrevista motivada per la recepció de productes bàsics procedents de zones  de fora de Catalunya
   
   
              Cuscus:Partim de la pera de la Patagonia i de la patata d'Egipte, els dos productes que han motivat aquesta entrevista. Comprar aquest dos productes a Argentina i Egipte no vol dir mantenir el mateix sistema comercial que en la fruita i la verdura convencional? 
   
              Hortec:A nivell profund, sí. Però són dos productes bàsics. És el primer cop que s'importa la patata. No podiem deixar el mercat sense quelcom tan bàsic com la patata. En quant a la pera és un tema comercial pur i dur. Si no ho tens tu ho te la competencia. Hem de tenir en compte que l'estructura que és Hortec és cara de mantenir. Avui dia hi ha 4 grans distribuidors d'ecològic al mercat. L"importació només és de producte bàsic i suposa el 0,2% del volum total anual d'Hortec, entenent els paisos de fora de la UE.
   
              Cuscus: Podriem dir que son productes "ECO" sense criteris "ECO". Entenent com a criteris : el manteniment de la diversitat, certificació fiable,  la conservació del tipus de producció local, impacte ambiental mínim  en el transport, criteri de proximitat, així com els compliments dels drets humans i laborals.Quines necessitats o criteris heu acordat per decidir flexibilitzar  les condicions eco dels productes?
   
              Hortec: Un producte de fora ha de mantenir una serie de condicions. Considerem que hem de mantenir present l'investigació de qui i com produeix i procurar coneixer directament els productors. Per exemple les Pinyes de Togo venen a través dúna ONG que porta un projecte de desenvolupament i producció de la pinya i els coneixem directament.
   
              Cuscus: Els canvis de criteris han provocat que diferents sectors socials, no vulguin participar de cap manera amb Hortec. Per exemple,  les cooperatives de consum han ajudat a molts productors i distribuidores a començar en el món eco. Moltes han deixat de treballar amb vosaltres. Quin pes ha tingut dins el col.lectiu de persones d'Hortec i a Hortec com a empresa?
   
              Hortec: Com a empresa no ens ha afectat, venem a diferents distribuidors de l'estat, a tendes, etc.. A nivell personal crec que és un tema moral, que no ens coneixen prou i ens maxaquen. Pot ser que sigui un excés de sinceritat. Crec que tots ens hem de fer una reflexió cap dintre. Creiem que se'ns exigeix molt més que altres distribuidores o productors que distribueixen. Nosaltres som 17 productors associats, pertant podem tenir una varietat amplia de productes. Un sol productor-distribuidor és impossible que tingui tantes referencies. Com a mínim el pagès que és de la coope se li paga dignament el seu producte i no s'esclavitza fent totes les funcions: producció, distribució i venta. Amb Hortec el pagès pot posar el producte al mercat.
   
              Cuscus: Considereu que Hortec no podria funcionar sense aquests canvis?
   
              Hortec: No, no podriem mantenir l'estructura que som.
   
              Cuscus: Pel que fa a l'exportació d'Hortec cap a Europa: Són molts els rumors de que aquí ens quedem el producte de menor qualitat i que a vosaltres us manté l'exportació a la UE.
   
              Hortec: Nosaltres exportem exedencies com la mandarina, la taronja, el codony, la poma i l'ametlle. No tenim la capacitat de vendre-ho aquí. Tot i així, l'exportació a la UE d'Hortec es mou entre un 3 i un 4% de la venta total anual. No hem d'oblidar que Hortec va ser la primera empresa a l'Estat que va veure el mercat estatal com a possible.
   
              Cuscus: Veneu productes a Veritas?
   
              Hortec: Actualment no venem a Veritas. La seva mecànica no ens agradava. Pretenien que els  féssim millors preus que a les botigues històriques que ens han ajudat a creixer. Finalment varem trencar la relació comercial.
   
              Cuscus: Considerem que en general la qualitat del producte que serviu és baixa i d'avegades dolenta. a que es degut? En canvi els preus no baixen gaire ni per la qualitat ni per que sigui producte de  temporada.
   
              Hortec: Ens sobte el comentari ja que nosaltres pensem  i ens ho notifiquen altres clients que la qualitat està millorant respecte altres anys. Tot i així en prenem nota. Nosaltres comprem un producte tenint en compte la qualitat i el preu. El preu a que comprem parteix del preu estandar europeu que marquen els distribuidors del sur. Se'ns fa difícil comprar directament a productors, ja que el 99,9% porten els seus productes a envasar a distribuidores. Hem provat de treballar-hi directament però no ha sortit bé.
   
              Cuscus: Com garantiu que les empreses a qui compreu a almeria o murcia respectin els drets laborals dels seus treballadors/es?
   
              Hortec: Treballem amb gent que coneixem directament. Personalment considero que no són explotadors. Treballem per exemple amb: Ecoparc, Cuevas Bio, Biocampo, Antonio Reverte i empreses locals que es dediquen a l'exportació.
   
              Cuscus: Considerm que hortec pel fet de ser un referent en el món eco cooperatiu català, està molt poc present en xerrades,jornades, xarxes  o plataformes, a les quals podria aportar experiencies i opinions, i de les quals en podria extreure contactes i noves formes de funcionament per defensar-se dins el mercat. Perquè esteu tant poc presents?
   
              Hortec: Ens movem més a titol personal que com a cooperativa. Jo, per exemple estic a Unió de Pagesos i socis nostres de l'interior estan a l'Assemblea Pagesa. Tampoc ens arriva  documentació ni  informació  de convocatories. 
   
              Cuscus: Voldriem demanar-vos permís per enviar l'entrevista a totes aquelles persones a qui considerem els pugui interessar i racies per la vostre atenció. 
   
              Hortec: No hi ha cap problema. Gracies a vosaltres. 
   
                                                                                                                        Barcelona 25 d'abril del 2006
              




------------------------------------------------------------------------------

  LLama Gratis a cualquier PC del Mundo.
  Llamadas a fijos y móviles desde 1 céntimo por minuto.
  http://es.voice.yahoo.com
------------ próxima parte ------------
Se ha borrado un adjunto en formato HTML...
URL: http://www.moviments.net/pipermail/agroecologia/attachments/20060515/cecdbd99/attachment-0001.htm


Más información sobre la lista de distribución Agroecologia