[Agroecologia] Assemblea Pagesa: Solidaritat amb els colons de Montagut

jordi cipriano cipriano en cimne.upc.edu
Lun Sep 12 14:52:13 CEST 2005


CONVOCATORIA DE SUPORT i SOLIDARITAT CAP ELS COLONS DE MONTAGUT 



L'Assemblea Pagesa de Catalunya convoca a tots els col·lectius i persones a mantenir durant aquesta setmana uns torns de solidaritat amb els colons de Montagut. Aquesta matinada ja s'ha començat una vigilància al Mas d'en Dolcet per a evitar que les excavadores de Vall Companys tirin a terra l'últim mas del colons de Montagut.



Per això us demanem si podrieu comprometreus a estar una tarda o un dematí d'aquesta setmana a un dels torns de vigilància. Qui estigui interessat, que truqui a: Josep Pàmies: 609774208 o  a l'Assemblea Pagesa: 973451160. 



A continuació us adjuntem un resum dels fets ocorreguts el divendres passat. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ENDERROC D'UN DELS DOS MASSOS EL DIVENDRES 8 DE SETEMBRE



El dijous dia 8 de setembre no es  va  poder evitar l'enderroc d'un dels dos masos de dos pagesos (colonos) de Montagut que encara lluiten pel dret a la vivenda i a la terra que històricament han anat treballant durant generacions, en propietats del Cabildo Catedralici de Lleida a Montagut-Alcarràs- i que desprès van passar a mans de la macro empresa Agrolleida, la qual ha fet l'enderroc, propietat del terratinent i agroindustrial, Josep Vall Companys.



Assemblea Pagesa dóna suport a aquests dos lluitadors perquè creu en la lluita social per la terra i perquè s'ha descobert una sèrie d'irregularitats comeses entre el Cabildo de la Catedral de Lleida(antiga propietària de les terres i masos dels dos colonos) i Agrolleida, empresa que actualment diu tenir la propietat de les terres i masos dels esmentats colonos.



El cabildo de la Catedral de Lleida tenia 8 ha. a l'entorn de l'ermita de Montagut distribuïdes amb tres peces de terra en dues de les quals hi havia dos masos habitats(els dels dos colonos). Aquesta propietat que ve d'una segregació feta el 1969 tenia  una forma irregular semblant a un 8 i així havia estat registrada i així va estar venuda el novembre de 2003 a l'Ajuntament d'Alcarràs.

La sorpresa ha sorgit quan , comprovant el cadastre de rústica la venda feta a l'Ajuntament d'Alcarràs, no és de tres peces de terra irregulars i separades entre si i en forma de 8 tal i com consta en el Registre de la Propietat, sinó d'una peça rectangular on s'havien exclòs bocins de terra damunt dels quals hi havia construïts els dos masos . 



Sospitem, doncs, que el cabildo de la Catedral de Lleida abans de la venda a l'Ajuntament va fer una permuta o canvi de terres (sense comunicar-la als dos pagesos que vivien als masos esmentats) amb Agrolleida i aquesta empresa ,sense escrúpols, és la que ha començat a enderrocar les vivendes dels dos companys.



Aquesta acceptació de l'Ajuntament d'Alcarràs d'una finca que no té res a veure amb la que consta al Registre de la Propietat ha causat indefensió als colonos , donat que si haguessin estat assabentats del canvi entre el Cabildo i Agrolleida hagueren pogut "alegar" preferència de compra.



Aquest fet, sumat al descobriment de que el Cabildo pot tenir encara 500 ha.  de propietat (de les 5100 que tenia el 1968) que tampoc no estan ni registrades ni donades d' alta al Cadastre de rústica, poden comportar l'inici d'una nova lluita per la recuperació d'aquestes hectàrees que segons la legislació podrien estar objecte d'expropiació i posterior distribució entre pagesos sense terra de l'entorn.

 

És una lluita per la terra i per la dignitat que creiem  val la pena continuar per evitat la proliferació de latifundis a Catalunya!!!!

 

Assemblea Pagesa de Catalunya  
------------ próxima parte ------------
Se ha borrado un adjunto en formato HTML...
URL: http://www.moviments.net/pipermail/agroecologia/attachments/20050912/1b6c487a/attachment-0002.htm


Más información sobre la lista de distribución Agroecologia