[Agroecologia] Transgènics - entrevista a Lluís Fuster, membre de la plataforma Transgènics fora

Secretaria GEPEC secretaria en gepec.org
Vie Mar 18 12:57:45 CET 2005


Mensaje


 
el periodico 15/03/2005

ENTREVISTA // LLUÍS FUSTER, ACTIVISTA SOCIAL
"L'agricultura transgènica sentenciarà l'ecològica"
. Ha resistit sis dies en un arbre de la Gran Via contra el decret de coexistència

NÚRIA navarro

Barcelona, 1978
Llicenciat en Ciències Ambientals
Okupa a Collserola

Lluís Fuster, membre de la plataforma Transgènics fora, és un dels sis activistes que es van penjar la setmana passada en un plàtan de la Gran Via en protesta contra els transgènics. Va aguantar sis dies de fred i pluja. I pensa continuar en lluita, tot i que s'aprovi el decret de coexistència.

--¿Ha valgut la pena?
--Ha valgut la pena. Era el moment apropiat per fer visible una situació dramàtica i mostrar una actitud contundent enfront de les institucions que volen imposar el decret de coexistència.

--¿Què hi va pujar a aquell plataner?
--Un somier, un matalàs, roba d'hivern, una mica de menjar i una bossa de plàstic per... ja ho sap. El mínim per aguantar una setmana.

--D'incòmode ho deu haver sigut...
--Hem dormit dos en un matalàs individual, a set metres de terra, amb el soroll de la Gran Via. Divendres va ploure durant cinc hores. Va ser dur. Però quan va parar, hi va haver un esclat d'alegria. I la gent va interactuar amb nosaltres. Alguns fins i tot ens van parlar a través d'un telèfon fet amb iogurts i un fil.

--Vostè sacrificant-se i més d'un el deu haver pres per un freak.
--El risc hi era. Però volíem transmetre que el sacrifici no és tant gran comparat amb el fet de resistir dià- riament a la marginació i a la negació de la nostra manera de viure. Creiem que no té sentit ficar-nos en decrets sense fer una revisió del rerefons cultural i ideològic del tema dels transgènics.

--Revisem-lo, doncs.
--A finals del segle XIX i principis del XX, les primeres multinacionals de la indústria agroalimentària van fer una aposta de mercat: mirar de dominar l'agricultura, controlant quines llavors es plantaven, com i on. La seva obsessió era acabar amb la pràctica tradicional de guardar la llavor per replantar-la. El pagès va acabar marginat a peó industrial del sector agroalimentari.

--Una història de monopoli.
--Les mateixes multinacionals que van desenvolupar les armes químiques de la segona guerra mundial --Bayer, Monsanto, DuPont-- també van sintetitzar els pesticides i van desenvolupar el model agroindustrial. Aquest model ha fet que dues terceres parts del sòl agrícola hagin desaparegut de manera irreversible, que s'hagi perdut diversitat agrícola i s'hagin contaminat els aqüífers i l'aire.

--Alguna cosa bona deu tenir
--Res. Els anys 90 es va començar a comercialitzar la biotecnologia. ¿Què són els transgènics en agricultura? Un pas més en la línia que marcava el model agroindustrial. Implicaran una degradació ambiental d'una magnitud no coneguda.

--¿Tenen riscos per a la salut del consumidor?
--No hi ha estudis epidemiològics sobre població humana. I s'han fet només 10 estudis oficials amb animals, cinc d'independents i cinc més finançats per multinacionals. En els primers s'hi determina que generen problemes.

--Si fos així, no els comercialitzarien.
--Les multinacionals fa 30 anys que inverteixen una barbaritat de diners en el sector biotecnològic. Han de recuperar aquestes inversions.

--Una solució alternativa.
--L'única escapatòria possible als transgènics i a la resta de necrotecnologies de dominació passa per una transformació radical en termes ecològics de la societat. S'ha d'apostar per un desenvolupament a escala humana, per la cooperació.

--Doncs Catalunya està a punt d'aprovar el decret de coexistència.
--És molt preocupant el paper que fan Catalunya i Espanya en el tema de la coexistència. Han obert la porta del darrere a la penetració dels transgènics per, una vegada a dins, legislar. ¡Tenim 16.000 hectàrees de transgènics a Catalunya, 40.000 a tot Espanya!

--¿Què fa la Generalitat?
--En la qüestió dels aliments trans- gènics, la política de la Generalitat ha sigut una política negligent, que ha treballat frenèticament per la imposició del model agroindustrial. I la consolidació de l'agricultura trans- gènica representa la sentència de mort de l'agricultura ecològica, perquè inevitablement hi haurà contaminació. El decret firma aquesta sentència.

--¿No els han escoltat?
--¡Ens han pres el pèl! Alguns alts càrrecs del Govern han afirmat que no es pot parlar de contaminació i que no s'han amagat els casos de contaminació, quan nosaltres sabem que la Generalitat ha pressionat els pagesos perquè no els fessin públics. ¡El decret és una solució política en termes de totalitarisme d'esquerres! El que s'intenta és silenciar, fer callar i girar full. Però nosaltres continuarem resistint. Si volem viure a la Terra ho hem de fer segons les lleis de la Terra.

------------ próxima parte ------------
Se ha borrado un adjunto en formato HTML...
URL: http://www.moviments.net/pipermail/agroecologia/attachments/20050318/534d288e/attachment.htm


Más información sobre la lista de distribución Agroecologia