Número 14. Març de 2018 – LA RESISTÈNCIA

La Resistència info a laresistencia.cat
dis mar 31 12:42:05 CEST 2018


> 
> https://laresistencia.cat/2018/03/30/numero-14-marc-de-2018/ <https://laresistencia.cat/2018/03/30/numero-14-marc-de-2018/>
> 
> Número 14. Març de 2018
> 
>  <https://i1.wp.com/laresistencia.cat/wp-content/uploads/sites/13/2018/03/indi_03.jpg?ssl=1>Enllestim aquest número 14 de La Resistència <https://laresistencia.cat/>, corresponent al mes de març, aquest Divendres Sant pasqual, amb la primavera encara tímida, de capvespres enfredorits, ventades i flors, majoritàriament grogues, que comencen a mostrar-se esponeroses. Tanmateix, un vent de malvestats és el que ens assota de fa dies i dies, ara amb la gairebé totalitat del govern català a la presó i el president Carles Puigdemont custodiat en terres alemanyes. Però, resistim, continuem apostant per allò que ens pertoca i no ens afebleix, ans reforça el nostre pensament i el nostre sentiment de comunitat, conjurats com estem per la llibertat. En aquest nou lliurament, doncs, hi trobareu:
> 
> L’espaterrant història que ens conta el periodista Toni Coromina a «Los Borbones en pelota, una sàtira avui impensable <https://laresistencia.cat/portfolio/los-borbones-en-pelota-una-satira-avui-impensable/>», un relat cronològic de la vida i miracles a la cort de la Reina Isabel II que reproduïa unes fantàstiques aquarel·les pornogràfiques realitzades pel poeta Gustavo Adolfo Bécquer  i pel seu germà, el pintor Valeriano Domínguez Bécquer.
> No menys impactants són els articles que ens ofereix Nan Orriols en aquesta edició: d’una banda, un sobre aquesta banda de «Societat Civil Catalana <https://laresistencia.cat/portfolio/video-una-nit-a-lopera-amb-societat-civil-catalana/>» (amb el vídeo arxifamós de la cabina dels Germans Marx a Una nit a l’òpera), i, de l’altra «Esclaus <https://laresistencia.cat/portfolio/esclaus/>», sobre la retirada de l’estàtua Antoni López a Barcelona per part de l’Ajuntament d’Ada Colau, tan populista ella. I no us perdeu els habituals bitllets d’Orriols a El Serpent <https://laresistencia.cat/portfolio/el-serpent/>.
> L’editor de La Resistència, Xavier Borràs, des de la Vall d’en Bas, insisteix amb les seves Notes esparses <https://laresistencia.cat/portfolio/notes-esparses-des-de-la-vall-den-bas-marc/>, aquest cop dedicades al concepte de L(a)normalitat —anormalitat/normalitat— en relació, per exemple, al temps hivernal (que enguany ens ha dut bona neu) o les pallisses que reparteixen alguns policies (que no deuen ser del grup aquell d’«els mossos seran sempre nostres»); també, ens vol fer reflexionar sobre la mort d’un llop solitari a Monts-ras i tenir un recordatori viu per a Manuel de Pedrolo, ara que en commemorem el centenari del naixement.
> El també resistent i amic de La Resistència, el dissenyador gràfic Jordi Canelles, fa un sentit homenatge textual i il·lustrat als refugiats catalans de la Guerra d’Agressió (1936-1939) al seu blog personal, sobre Ribesaltes. Èxode. Holocaust. Memòria <https://laresistencia.cat/portfolio/ribesaltes-exode-holocaust-memoria/>, que ens plau molt de reproduir en aquest número.
> Igualment —resistent i col·lega des dels inicis—, Josep Maria Sebastian ens narra el mestratge quasi anònim de la gran Victòria dels Àngels <https://laresistencia.cat/portfolio/victoria-dels-angels-una-soprano-catalana/> (catalana d’adopció) en comparació amb l’evasora dimpostos Montserrat Caballé, que durant anys i panys va fer mans i mànigues perquè la primera no cantés al Liceu.
> I fins a tres novetats literàries: d’entrada, la creativa aportació del mecànic de bicicletes Jordi Remolins, amb els seus inèdits «Microrelats <https://laresistencia.cat/portfolio/nous-microrelats-de-jordi-remolins/>»; de segon, un fet històric que calia ressenyar: la donació a la Universitat de Vic del llegat de l’escriptora Maria Dolors Orriols <https://laresistencia.cat/portfolio/el-llegat-de-maria-dolors-orriols-amb-obres-inedites-arriba-a-la-universitat-de-vic/>, una intel·lectual molt poc coneguda de qui caldrà parlar ben aviat; finalment, un Nou lliurament de «Poder i diners de la jet-set d’Osona i el Ripollès», d’Albert Anglada <https://laresistencia.cat/portfolio/nou-lliurament-de-poder-i-diners-de-la-jet-set-dosona-i-el-ripolles-dalbert-anglada/>.
> No podia ser que Joan Maragall no entrés a formarpart, també, de la nostra galeria d’il·lustres autors a recuperar. El llibre d’aquesta ocasió marcenca és un facsímil d’una edició de 1909 feta per a gaudi d’infants i joves, que podeu descarregar-vos de franc a Tria Joan Maragall <https://laresistencia.cat/portfolio/tria-de-joan-maragall/>.
> I, las but not least, la infatigable Esther Pujadas, que en aquesta edició ens desembulla mots com l’eixavuiro osonenc, el carall (Bernat), el conseqüent o consegüent i, encara, l’origen de febrer, tot a les imperdibles Curiositats lingüístiques <https://laresistencia.cat/portfolio/curiositats-linguistiques/>.
> Estigueu bons i bones, i que tothom es mantingui fidel i amatent a la primavera catalana.
-------------- part següent --------------
Un document HTML ha estat eliminat...
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/laresistencia/attachments/20180331/e9126ad0/attachment.htm>
-------------- part següent --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: indi_03.jpg
Type: image/jpeg
Size: 11894 bytes
Desc: no disponible
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/laresistencia/attachments/20180331/e9126ad0/attachment-0002.jpg>


More information about the Laresistencia mailing list