La Resistència. Número 15. Abril de 2018

LA RESISTÈNCIA donotreply a wordpress.com
diu abr 29 22:06:14 CEST 2018


New post on LA RESISTÈNCIA

 <https://laresistencia.cat/?author=11>	
Número 15. Abril de 2018 <https://laresistencia.cat/2018/04/29/numero-15-abril-de-2018/>per Redacció <https://laresistencia.cat/?author=11>
 <https://laresistencia.cat/wp-content/uploads/sites/13/2018/04/Captura-de-pantalla-2018-04-29-a-les-21.18.36.png>Enllestim l'abril primaveral —de pluges, calors, pluges— amb l'edicio ja quinzena de La Resistència, cada dia més colpits i indignats pel comportament nefand del Regne d'Espanya i els seus sequaços, dignes hereus d'aquells versos de Joan Salvat-Papasseit:

Castella la Nova / Castella la Vella / jou i malvestat. / Les crostes li surten pel front i les celles / i és soberga en mal [Les Conspiracions, que podeu llegir al número 9 de La Resistència <https://laresistencia.cat/portfolio/les-conspiracions/>].

En aquest número, doncs:

Un llibre (una edició medieval) fonamental i de gran interès, ara que és imminent el segle de les dones: El llibre de les dames <https://laresistencia.cat/portfolio/el-llibre-la-ciutat-de-les-dames/>, de Christine de Pisan. Aquesta veneciana, fincada després a París, va ser capaç de fer una obra al segle XV que  crea per a les dones una proposta que fins llavors no havia estat contemplada, un ginecotopia. D’exquisida radicalitat, transcendeix els valors androcèntrics del seu temps i planteja una humanitat en femení.
Un article d'en Toni Coromina que ens duu nostàlgia i records inesborrables a Osona, Vic, Liverpool <https://laresistencia.cat/portfolio/osona-vic-i-liverpool/>, on aprofundeix sobre música i locals osonencs del segle passat arran de la trobada que va moderar en un debat titulat «Osona, el Liverpool català?», celebrat a la Jazz Cava, amb motiu de la celebració dels actes de «Vic, Capital de la Cultura Catalana 2016».
Un record, anotat per Xavier Borràs, quaranta-quatre anys després, de la cançó portuguesa de Zeca Afonso, associada a la Revolució dels Clavells, «Grândola, Vila Morena <https://laresistencia.cat/portfolio/video-labril-dels-clavells-portuguesos/>», que el Movimento das Forças Armadas (MFA) va utilitzar com a senyal per a començar el cop d’estat contra la dictadura salazista el 25 d’abril de 1974. Per cert, una revolució que va triomfar unilateralment i i il·legal.
No menys vistós i esperpètinc, en aquest cas, és el vídeo que acompanya un article d'en Nan Orriols, La setmana Santa que no s'acaba mai <https://laresistencia.cat/portfolio/la-setmana-santa-que-mai-no-sacaba/>. Hi refereix el fet, entre d'altres, que quatre ministres del Govern espanyol van corejar durant aquesta celebració pasqual a Sevilla l'hime de la Legión, «El novio de la muerte», símptoma de l'Espanya nacionalcatòlica que patim.
Encara, al límit, de què li plau escriure a l'amic Josep Maria Sebastian, descobriu —si no la coneixíeu—, la història de Simeó l'Estilita a l'article L’home i els seus límits. L’aïllament <https://laresistencia.cat/portfolio/lhome-i-els-seus-limits-laillament/>, una contalla que Luis Buñuel va explicar magistralment a Simón del desierto, film que acompanya el bitllet del periodista ripollès.
El nostre editor, Xavier Borràs, no ha oblidat les seves Notes esparses des de la Vall d'en Bas <https://laresistencia.cat/portfolio/notes-esparses-des-de-la-vall-den-bas-abril/>, on s'entristeix per les conseqüències del canvi climàtic amb una història sobre l'eruga del boix, o sobre el maltracte als elefants de circ (que a les Espanyes encara torturen), però amb esperança, vistos els deu anys que fa que surt EcoDiari <http://www.naciodigital.com/ecodiari/>, l'única públicació ecologista en català independent.
Novetats literàries: d'una banda una ressenya obligada, no solament per l'amistat que ens hi uneix i perquè és, també un dels nostres resistents: Eros <https://laresistencia.cat/portfolio/eros/>, de Gabriel Salvans, un volum de poesies, editat amb amor i cura, els mateixos amor i cura que va tenir per a la seva gata Tana, a qui dedica set poesies després del seu malaurat traspàs; de l'altra, en Jordi Remolins continua apostant —i molt ben fet que fa—, pels Microrelats <https://laresistencia.cat/portfolio/mes-microrelats-de-jordi-remolins/>, que oferim en exclusiva: punyents, sagnants, de fina ironia de o sarcasme recalcitrant.
Esther Sardans ens introdueix en nous aprenentatges en les seves Curiositats lingüístiques <https://laresistencia.cat/portfolio/curiositats-linguistiques/>, aquest cop relacionades amb els noms del pas del temps, la gastronomia o altres dubtes que ens poden assaltar en el millor moment.
També, en Nan Orriols amb la seva ploma que cisalla, a la seva secció estrella, El Serpent <https://laresistencia.cat/portfolio/el-serpent/>, qüestions que tenen a veure amb les llistes d'espera o amb els «feixucs« tertulians.
Estigueu bons, si més no aquest maig vinent, en què la desintegració d'Espanya és un senyal de la victòria catalana!
Redacció <https://laresistencia.cat/?author=11> | Abril 29, 2018 a les 8:26 pm | Etiquetes: abril 2018 <https://laresistencia.cat/?taxonomy=post_tag&term=abril-2018>, número 15 <https://laresistencia.cat/?taxonomy=post_tag&term=numero-15> | Categories: Noves <https://laresistencia.cat/?taxonomy=category&term=noves> | URL: https://laresistencia.cat/?p=1360 <https://laresistencia.cat/?p=1360>

-------------- part següent --------------
Un document HTML ha estat eliminat...
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/laresistencia/attachments/20180429/b9ac2539/attachment.htm>


More information about the Laresistencia mailing list