[energiadecreixent] sub-Commisio decreixement plaça catalunya 17h30

Francois Schneider Francois a degrowth.net
dim maig 31 08:56:40 CEST 2011


Hola gent

Continuem avui i els altres dies amb la sub-comissio decreixement. 
ahir hi havia 6 persones

ens trobem a prop de medi ambient (direccio BBVA, pero en la plaça) a les 17h30. Despres hi ha altres commisions a les 19h.

Hem parlat de la importància de lligar a totes les altres (sub-)comissions i no solament amb la de medi ambient. Tenim la opinió que incloure la perspectiva del decreixement ajudaria a evitar contradiccions entre comissions que son un perill per a l'essència del moviment del 15M

per exemple de contradiccions:
- habitatge/medi ambient: augmentar la construcció de pisos quan hi ha moltes pisos buits vs agro-ecologia
- lluitar contra els rics vs continuar estar fascinat per l'estil de vida dels rics
- Economia/medi ambient: deixar les possibilitats de donar crèdits amb diners creat pels bancs per comprar nous pisos o cotxes vs riscos de crisis econòmica i lluita contra cotxes, urbanitzacio i el pic petroli
- control de les banques vs competicio i llibertat de nivell de reserva per les banques 
- Economia/Immigració: guardar el nivell d'ingressos del països rics en un mon tan desigual vs lluita contra la anti-immigració
- manca de lluita contra les granes infraestructures que permeten augmentar el consum de petroli i altres impactes
- treball: compartir el treball sense compartir els ingressos vs igualtat i lluita contra l'imaginari consumista 
- Educació: falta de perspectives decreixentistes 
- acció individual de simplicitat: dormim fora en la plaça, compartim tot pero encara volem un increment de l'economia productiva?
- lluitar contra guerra vs promoure activitats que necessiten recursos i creen mes guerres pels recursos
- revolució (transformació del sistema) vs guardar les llocs de treball en les empreses que fan benefici
- defensa de la feina capitalista vs sortida del capitalisme (lluita contre el capital sense luita contra el valor treball?)
- augmentació de la capacitat monetària (es a dir capacitat d'explotar a la gent) vs lluita contra l'explotació de la gent
- democracia participativa/directa vs ideia de progresso tècnic en aquest mega-sistema tècnic que no esta per debatre

Fem una crida de participacio constructiva a totes en les commisions de la plaça Catalunya per incloure les perspectives decreixentistes, i participar en la sub-comissió decreixement a les 17h30

Francois i Filka

PS: vet aqui els ultims propostes que s'havia fet amb la commission medi ambient sobre decreixement que son point de partida

1. El sistema capitalista actual promou un creixement que porta a l'esgotament dels recursos.
add i l'explotacio de la gent??
2. Els objectius de la política econòmica han de ser satisfer les necessitats bàsiques presents i futures i facilitar el "viure bé" de totes les persones de manera sostenible, respectant alhora el medi ambient.
3. Una economia sostenible s'ajusta als ritmes de regeneració dels recursos naturals i d'absorció dels contaminants, i no impedeix les funcions de suport vital que fan els ecosistemes. add s'ajusta també a la simplicitat voluntaria??
4. Els indicadors econòmics no haurien de basar-se en criteris exclusivament monetaris, sinó en múltiples criteris socials i de sostenibilitat.
5. El sistema econòmic actual està molt més enllà dels límits de la sostenibilitat. Per tant, un decreixement conscient és l'única alternativa a un col·lapse o a una successió de crisis.
6. Cal potenciar les alternatives a comprar de nou els productes esgotats. Potenciar les quatres Rs: Reduir, Reutilitzar, Reparar, Reciclar. Produir bens de llarga duració i erradicar l'obsolescència planificada.
7. El consumisme no fa la felicitat. Cal frenar la publicitat i els incentius a consumir. El sistema econòmic ha de servir per satisfer necesitats i no per crear-les.
8. S'ha d'acabar amb la impunitat de les empreses que degraden l'entorn i responsabilitzar-les dels impactes de la producció. S'ha d'avaluar aquests impactes incloent tots els criteris, i no només el monetari.
9. Cal afavorir tecnologies i processos productius sostenibles.
10. Ja n'hi ha prou de sacrificar la justícia social amb l'excusa d'afavorir un creixement que no arribarà. Cal una redistribució intensa de la riquesa.
11. Els països enriquits han de reconèixer i compensar el deute ecològic contret amb els països empobrits.
12. El camí cap a una economia ecològicament responsable s'ha de fer a totes les escales, des de les opcions individuals de treball i consum fins als acords econòmics internacionals.




More information about the energiadecreixent mailing list