[energiadecreixent] Ja hem passat el pic del petroli

Salvador Pueyo Puntí spueyopunti a hotmail.com
diu nov 14 21:10:18 CET 2010


Per cert, no he pensat a recordar que la reunió de l'Entesa pel Decreixement de demà (dilluns 15 de novembre, a la Rimaia) és a les vuit del vespre.
 
Salva
 



From: spueyopunti a hotmail.com
To: energiadecreixent a llistes.moviments.net
Date: Sun, 14 Nov 2010 14:41:11 +0100
Subject: [energiadecreixent] Ja hem passat el pic del petroli




Ja hem passat el pic del petroli: va ser el 2006. Si més no hi ha molts motius per pensar-ho, i ara ho reconeix fins i tot l'Agència Internacional de l'Energia (IEA), tot i que no amb aquestes paraules.
 
Aquesta setmana la IEA ha fet públic el seu informe anual. Info a:
http://www.worldenergyoutlook.org/

Aquest cop la IEA parla obertament del pic del petroli. De fet diu que no hi hem arribat, però hi ha una trampa en la definició. Quan la IEA para del "pic de petroli" fa servir un concepte molt ampli de "petroli", que agafa des del butà fins al petroli bituminós. En canvi les prediccions clàssiques del pic del petroli de Hubbert i d'altres es referien concretament al petroli cru convencional. Doncs el cas és que la IEA diu que no tornarem als nivells de "producció" de petroli cru convencional del 2006, o sigui que, d'una manera lleugerament maquillada, està admetent que ja hem passat el pic del petroli tal com s'acostuma a entendre.
 
De totes maneres aquí s'acaba la coincidència amb Hubbert i demés, ja que la IEA no pensa que hi hagi d'haver un gran declivi en les properes dècades. Pensa que l'extracció de petroli cru convencional es pot mantenir bastant estable i que la resta de líquids faran que encara hi pugui haver un lleuger augment de producció total. Ara, perquè això sigui possible confia en grans quantitats de petroli sense descobrir, d'extracció molt costosa i/o de procedències tan inestables com Irak. És a dir, pot ser que la baixada sigui necessàriament ràpida (com diuen altres) o no (com diu l'IEA), però no hi ha dubte que hem entrat de plè en un període d'energia costosa i molt insegura.
 
En resum, sembla que els mitjans de comunicació tenen titulars més "interessants" per donar-nos, però la veritable notícia d'aquests dies és que la IEA confirma que el pic del petroli va ser el 2006.
 
Conclusió pràctica: encara més motius per fotre canya amb el decreixement! Hi ha moltes maneres i molts àmbits per fer-ho... però recordeu que una manera que no està gens malament és participar a l'Entesa pel Decreixement, que es reuneix els primers i tercers dilluns de cada mes a la Rimaia (Rda St Pau 12, Barcelona). Per exemple, demà.
 
Petons,
 
Salva
 

_______________________________________________ energiadecreixent mailing list energiadecreixent a llistes.moviments.net https://llistes.moviments.net/listinfo/energiadecreixent  		 	   		  
-------------- part següent --------------
Un document HTML ha estat eliminat...
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/energiadecreixent/attachments/20101114/205921d3/attachment.htm>


More information about the energiadecreixent mailing list