[energiadecreixent] El GCTPFNN i TLN-100%EER criden l'atenció sobre el problema de fons dels residus

Miguel aljibesapangea.org
Dil Gen 25 08:07:59 CET 2010


25 de gener del 2010.

El Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear (GCTPFNN) i Tanquem les Nuclears - 100% RENOVABLES criden l'atenció sobre el problema de fons dels residus radioactius.

A on ubicar el Magatzem Temporal Centralitzat? a Catalunya? O a un altre lloc? O enlloc?
 

L' enverinat regal que ens va deixar el franquisme avui aflora amb tota la seva cruesa. El combustible gastat de les centrals nuclears és una herència enverinada que hauran de vetllar moltes generacions darrera nostra, amb el risc que tot plegat suposa.

 

I el govern del PSOE, amb la complicitat (per activa o per passiva) dels socialistes catalans, ha endegat un procés per ubicar el magatzem temporal centralitzat (MTC en català i ATC en castellà) que guardi tots els residus nuclears produïts per totes les centrals nuclears existents a Espanya, que vulnera la Convenció d'Aarhus, signada per l'estat espanyol. Per qui no ho sàpiga, la Convenció d'Aarhus (s'anomena així en honor a la ciutat danesa on es va adoptar, l'any 1999), o Convenció sobre l'accés a la informació, la participació del públic en la presa de decisions i l'accés a la justícia en assumptes ambientals garanteix els drets ciutadans pel que fa al medi ambient.

 

En el text d'aquesta Convenció es pot llegir (Article 1):  'amb la finalitat de contribuir al dret de cada persona, de les generacions presents i futures, a viure en un entorn que permeti garantir la seva salut i el seu benestar, cada Part garantirà els drets d'accés a la informació sobre el medi ambient, la participació del públic en la presa de decisions i l'accés a la justícia en assumptes ambientals de conformitat amb les disposicions de la present Convenció'.

 

Les decisions dels darrers ministres del govern espanyol, Montilla, Clos i Sebastián, de posar en marxa el procés de construcció d'un cementiri nuclear centralitzat per allotjar tots els residus d'alta activitat (combustible gastat) produïts per les centrals nuclears existents a l'estat espanyol, basant-se solament en la presentació de candidatures de municipis que vulguin tenir en el seu terme municipal una instal·lació d'aquestes característiques, com si fos una instal·lació que només afectarà al municipi candidat, és una flagrant vulneració d'una Convenció Europea, adoptada i ratificada per l'estat espanyol.

 

El combustible gastat d'una central nuclear (entre 25 i 30 tones cada any) s'ha estat guardant, fins ara, en edificis annexes a les centrals nuclears, on hi ha les piscines d'emmagatzemament del combustible gastat, dins les quals es va refredant (perdent el calor residual que es desprèn dels elements radioactius durant el seu procés de decaïment). 

 

En cada recàrrega de combustible gastat hi ha, entre d'altres elements radioactius, més de 200 kg de Plutoni (amb 4 kg de Plutoni-239 és pot fer una bomba atòmica). El Plutoni-239 és un element inexistent a la natura, que s'ha format dins del reactor per absorció d'un neutró per part de l'Urani-238, que és l'isòtop de l'Urani que no és fissionable. El Plutoni-239, és un element altament tòxic (la ingestió d'una sola partícula d'una milionèsima de gram de Plutoni és suficient per causar un càncer de pulmó) i radioactiu (te un període de semidesintegració de 24.100 anys). Això vol dir que al cap d'aquest temps la seva radioactivitat s'haurà reduït a la meitat. I només al cap de 20 períodes de semidesintegració (482.000 anys) es pot dir que el Pu-239 serà inofensiu pel medi ambient. Hauran de passar 6.025 vides de 80 anys o 16.268 generacions (considerant 30 anys com una generació) perquè el Plutoni-239 format dins del reactor nuclear deixi de ser perillós. 

 

I el ministre Sebastián ens vol fer creure als ciutadans d'aquest país que la decisió d'allotjar un cementiri centralitzat de residus radioactius d'alta activitat que contenen Plutoni, entre altres elements radioactius, l'ha de prendre el consell municipal d'un sol municipi (això si ben untat de diners, que és com en el nostre país es compren les voluntats dels alcaldes i regidors municipals). 

 

L'herència enverinada que va deixar, a Catalunya, el franquisme aliat amb la nucleocràcia, surt avui a la llum amb tota la seva cruesa. Que ha de fer una país, que durant anys s'ha venut la seva ànima al diable (generant electricitat amb la fissió dels nuclis de l'Urani-235) amb tota aquesta herència?

 

El primera sàvia decisió que hauria de fer una país és procedir al tancament dels reactors nuclears que te en funcionament. Aquesta és l'única forma de deixar de generar nous residus altament radioactius. Això avui es podria fer de forma relativament ràpida. Però es requereix ser valent i decidit per exercir aquesta voluntat política.

 

Una vegada presa aquesta decisió, el país estarà en condicions per debatre, de forma democràtica i participativa, que fer amb els residus generats durant tot el temps de funcionament de les centrals nuclears. I aquest debat s'hauria de centrar en alguns principis de sentit comú: 

 

a) a quin lloc s'han de guardar: els residus generats dins de cada comunitat autònoma han de romandre en ella i en cap cas n'han de sortir (no és ètic passar la càrrega als veïns), 


b) de quina forma s'han de guardar: els residus s'han d'emmagatzemar en superfície (no es poden enterrar sinó que han d'estar a l'abast per fer front a qualsevol esdeveniment que pugui ocórrer) i de manera que sigui impossible la recuperació del Plutoni que contenen les barres del combustible gastat,


c) amb quina seguretat s'han de guardar: amb la màxima possible, tenint en compte que els residus s'hauran de vigilar permanentment durant milers d'anys, amb el cost associat que això comportarà.

 

La imposició de 'solucions', com la del ministre Sebastián amb la complicitat de determinats alcaldes àvids de diners o servint als interessos de la nucleocràcia, no s'hauria de permetre en el si d'una societat democràtica, ja que si es permet, vulnerant de forma evident la Convenció d'Aarhus, es fa un molt mal servei a la salut democràtica del país. Això si es fa un servei a la nucleocràcia, ja que aquesta tindrà un argument més per continuar amb l'energia nuclear, l'energia de la mort, impedint, de facto, el naixement i desenvolupament de les energies de la vida (les fonts d'energia netes i renovables).

Oposa't: 

Per enviar un missatge a les quatre forces polítiques implicades, PSC, ERC, ICV i CiU, amb capacitat de dir NO. PICA AQUÍ
Per a que et senti també l'alcalde d'Ascó PICA AQUÍ
------------ próxima parte ------------
Se ha borrado un adjunto en formato HTML...
URL: http://llistes.moviments.net/pipermail/energiadecreixent/attachments/20100125/1d6bf77f/attachment.htm 


Més informació de la llista de correu energiadecreixent