[energiadecreixent] Es compleixen 20 anys de l'accident nuclear de Vandellòs 1

Miguel aljibesapangea.org
Dma Oct 20 23:51:46 CEST 2009


Es compleixen 20 anys de l'accident nuclear de Vandellòs 1.

Més informació. http://www.tanquemlesnuclears.org/campanyes/vandellos20.html

Hi ha una exposició commemorativa i un DVD que es distribuexen a través de: energia en ecologistesenaccio.cat 

El 19 d'octubre es van complir 20 anys del que ha estat fins ara l'accident més greu ocorregut en una central nuclear d'Europa Occidental. Un aniversari que no volem que passi desapercebut quan portem 5 anys d'una campanya de propaganda aclaparadora, que intenta fer-nos creure que l'energia nuclear no tan sols no és dolenta, sinó que arriba a ser fins i tot ecològica.

Fa 20 anys vam salvar-nos sense saber com.

Cal rellegir la prosa tècnica de l'informe del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) redactat quatre anys més tard de l'accident per ser conscients de quant a prop vam estar de la catàstrofe; de com, durant tres dies els bombers van lluitar contra el foc i la inundació, i els tècnics van lluitar per aconseguir un mínim de refrigeració, amb més de la meitat dels equips trencats, que impedís la fusió del nucli i l'explosió del reactor, i pogués portar-lo a la condició d'aturada segura. Encara avui ningú no s'explica com es va aconseguir, però vam salvar-nos de convertir-nos en un segon Txernòbil.

Un accident pot deixar de ser considerat un accident si es donen mostres de negligència, comportament irresponsable i desinterès per la vida de les persones. Totes aquestes circumstàncies es van donar en el cas de Vandellòs 1. L'informe del CSN de 1990, ja detallava com, a partir del juny de 1986 i amb motiu de l'anàlisi de la catàstrofe nuclear de Txernòbil, es va procedir a demanar a totes les nuclears en funcionament que apliquessin un seguit de mesures correctores i modificacions de seguretat, en les instal·lacions. Aquests requeriments, que es van remeten a la direcció de Vandellòs 1 com a mínim en quatre ocasions en  forma escrita, al llarg dels anys 1986, 1987, 1988 i 1989 (i un nombre indeterminat de vegades en forma verbal al curs de les reunions mantingudes entre l'empresa i el CSN), no es van arribar a aplicar mai de manera completa, i dos d'ells van ser causants directes de l'extensió del incendi que va originar l'accident.

Durant els mesos d'octubre, novembre i desembre les organitzacions que formen part de TLN-100%EER farem actes informatius sobre l'energia nuclear amb el record posat en Vandellòs. Recordem la veritat, i no les mentides que ens volen fer creure.


------------ próxima parte ------------
Se ha borrado un adjunto en formato HTML...
URL: http://llistes.moviments.net/pipermail/energiadecreixent/attachments/20091020/f79caa7c/attachment.htm 
------------ próxima parte ------------
Se ha borrado un mensaje que no está en formato texto plano...
Nombre     : no disponible
Tipo       : image/jpeg
Tamaño     : 10532 bytes
Descripción: no disponible
Url        : http://llistes.moviments.net/pipermail/energiadecreixent/attachments/20091020/f79caa7c/attachment.jpeg 


Més informació de la llista de correu energiadecreixent