[energiadecreixent] [Organitza] Reflexió sobre el CCCB i Decreixement

Xavier Batllés xbatllesatelefonica.net
Dij Feb 19 20:23:38 CET 2009


Excelent, Anna,
peazo manifest t'ha sortit de l'ànima. En Jordà ho va ebcetar com a sospita i tu t'has expedit amb el que ell també segurament sentia.
Guardo aquest correu com a model d'exposició d'un problema que me'l trobo arreu. Amb alguns amics, en el context de la Marxa Mundial per la Pau i la NoViolència, en diem el mòdul de dalt i el mòdul de baix, i sovint trobem insalvables contradiccions amb el mòdul de dalt. Imaginat en aquest camp que et comento, on qualsevol mafiós t'adherirà ràpidament com a pacifista, i els mitjans et poden fer un "desastre" com excloguin la gent de l'enquadrament de càmara i només surtin les Anas Belens aixecant els dos ditets...
Ens resulta molt evident que només val la pena esforçar-se per a construir el mòdul de baix, el de la gent.
Una abraçada,
Xavier

  ----- Original Message ----- 
  From: anna recasens 
  To: Jordà Escolà 
  Cc: DEC-Barcelona ; DEC-Organització 
  Sent: Thursday, February 19, 2009 9:30 AM
  Subject: Re: [energiadecreixent][Organitza] Reflexió sobre el CCCB i Decreixement


  Hola a totxs, 

  no se gaire de que va la cosa pero si que estic d'acord amb el Jorda que hi ha llocs que millor no tocar-los. Per començar el CCCB es una institucio privada que es beneficia de fons publics per la seva capacitat atractora de turisme. Per l'altre es que els importa un rave la cultura, es una gran maquina que en nom de la cultura perpetua la idea de elit, de propietat intel.lectual i que rebutja qualsevol pensament de base...segons el seu dire, per exemple entitats com l'Ateneu enciclopedic amb 100 anys de treballar per la cultura de base, es un lloc passat de moda, ranci i de museu...A CCCB l'interessa especular amb la cultura, crear tendencia, aixo si a partir de l'explotacio de becaris i treballadors externs i de una mala gestio de recursos impressionant...be, ja sabeu fragmentacio de la feina, pressupostos desorbitats, classe managerial en permanent reunio...no se, tot que penseu i mes.

  Pero el pitjor es el segrest que fan de la cultura i en especial dels moviments socials i es ben cert, la seva tasca es la neutralitzacio, la disneyficacio de conflictes socials...si que porten algun ponent que sap de que parla,  o una exposicio tindra un sentit critic pero ells es cuidaran de turistificar i despullar de sentit tot el que faci falta...EL seu esperit es el de crear  cultura com a part del merchandising de la ciutat, de convertir qualsevol event en un espai per esponsors i transmissio de determinat pensament ( kosmopolis per posar un exemple), qualsevol critica al sistema es dolcifica per la ma d'artistes "critics" estrella (tema aparheid per ex), la relacio que estableixen en altres paisos es amb altres centres mai en persones o ciutats, recolzant idearis  neoliberals, globalitzadors i homogeneitzants.

  Tambe presenten una visio topica i feixista del mon, tot el que no es "modern" no val...i el mon esta composat per pobres negrets, de molts xinos, de feministes i lesbianes, de trans/bi/homosexuals, de maries, neohippies, rurals, poetes maleits, visionaris, guerrerrs, comediants i aventurers...i tots poden ser presentats en un poster de dos per dos si la seva imatge es suficientment precaria, molesta, transgresora...


  SIncerament, al CCCB ni m'acostaria. Penso que seria mes assenyat  parlar amb el grup ( de vegades unes 30 persones) que viuen a l'empar de les seves parets exteriors compartides amb el MACBA( tambe hi ha molt que parlar d'aqui). COm sobreviuen al carrer a una ciutat com barcelona, son de diferent edat, procedencia i sexe i sigui com sigui son capaços de fer en comu i de tenir cura uns dels altres...potser podrian ensenyar alguna cosa als de cccb/macba.

  Penso que si s'ha de parlar de decreixement s'ha de fer desde la base, amb la veina, al forn, a l'escola dels nens, i en cada pas aprendre entre tots. 
  SI es busquen efectes mediatics pensant que es passara el missatge a mes gent pot ser un error i el sentit de la tasca de molts pot acabar en mans del control i els manipuladors.

  SI parlem de decreixement, parlem del cada dia, de crear relacions i complicitats,d'entre tots caminar cap  una vida mes plena, participant, compartint...i ja sigui dins dels "moviments decreixentistes" , del moviment personal decreixentista de cadascu, desde un grup gran o des d'un petit grup local sempre es un perill deixar-se segrestar per un sistema caduc que en fa de les idees una moda, excusa mes que res per tenir una nova linia de llibres a la Laie.


  perdoneu el rotllo, pero es que el tema cccb em toca molt la fibra

  salut
  anna

  www.boscquerespirasenselimits.net





  2009/2/19 Jordà Escolà <jordaescolaayahoo.es>

    "no critico els museus, ni els espais culturals i artístics.... critico aquelles institucions que utilitzen les lluites polítiques per fer negoci tot convertint-les en productes de consum. I crec que és el que vol fer el CCCB amb el Decreixement."


    Hola a totes!
    Estic una mica desconectat per motius "varis"... però he vist que es col·laborarà amb el CCCB des del grup de Decre-Barcelona i he sentit que havia d'aportar una petitona reflexió (és una reflexió!).

    No equiparo el CCCB amb un centre cívic, ni amb un museu ni en qualsevol altre espai dedicat a la cultura: per mi és diferent "les expressions culturals" que "les lluites polítiques/socials" (juntament amb les seves expressions artístiques!). El CCCB, en sí, és una institució. I com a institució té una funció perversa: intenta absorvir-agafar-utilitzar tots aquells temes-moviments-lluites-mogudes, per convertir-les en productes de consum. 

    Fa poc va sortir un comentari a l'Indymedia que el vaig trobar molt encertat: "intenta capitalitzar els moviments socials". I en certa manera és cert: pren les preocupacions-sensibilitats que surten dels moviments socials, utilitza aquests fenòmens per omplir una quota de mercat: el dels propis moviments socials.... fent-los més "guais", més "fashons"... més com a productes de consum. 

    Què vols comprar pel teleentrada: una mica de crítica de gènere (a esquenes dels qui ho treballen), una mica d'art urbà (a esquenes dels qui el practiquen dia a dia, i dia a dia reben la repressió policial).... o potser vols consumir una mica de "divertiment radical" com es van atrevir a dir... i ara toca el Decreixement.

    Com ho va ser el Fòrum de les Cultures, com ho han estat tants d'intents per part del sistema de transformar els moviments socials en mercat; en quelcom succeptible de fer negoci. El sistema frisa per convertir inquietuds en productes de consum, en modes, en mercat, diners... CAPITALISME. Des dels moviments hyppies, des del hip-hop, des de qualsevol moviment, el capitalisme ho absorveix i ho converteix en producte de consum. El CCCB no és més que una eina d'aquesta perversa dinàmica.

    Per això no em sento molt còmode quan veig la mà perversa del "consumisme" intentant tocar el Decreixement....
    Que quedi clar que no critico els museus, ni els espais culturals i artístics.... critico aquelles institucions que utilitzen les lluites polítiques per fer negoci tot convertint-les en productes de cosnum. I crec que és el que vol fer el CCCB amb el Decreixement.

    Potser és una oportunitat per donar a conèixer el Decreixement?
    No ho sé... potser si! Però en tot cas, si el Decreixemetn es converteix en un producte de consum... ja no és Decreixement, no?

    Només era a tall de reflexió!
    Una abraçada a totes!!!
    jordà.




    _______________________________________________
    Organitza mailing list
    Organitzaatempsdere-voltes.cat
    http://llistes.moviments.net/cgi-bin/mailman/listinfo/organitza






------------------------------------------------------------------------------


  _______________________________________________
  energiadecreixent mailing list
  energiadecreixentallistes.moviments.net
  http://llistes.moviments.net/cgi-bin/mailman/listinfo/energiadecreixent



  __________ Información de NOD32, revisión 3866 (20090218) __________

  Este mensaje ha sido analizado con NOD32 antivirus system
  http://www.nod32.com
-------------- següent part --------------
Un document HTML ha estat eliminat...
URL: <http://llistes.moviments.net/pipermail/energiadecreixent/attachments/20090219/d98cccc7/attachment-0001.htm>


Més informació de la llista de correu energiadecreixent