[energiadecreixent] La Xarxa Catalana d'Acció pel Clima (XCATAC) comença a caminar i fa una crida a donar suport a una darrera acció ciutadana per arribar a un acord a Copenhaguen.

Miguel aljibesapangea.org
Div Des 18 15:45:48 CET 2009


La Xarxa Catalana d'Acció pel Clima (XCATAC) comença a caminar i fa una crida a donar suport a una darrera acció ciutadana per arribar a un acord a Copenhaguen.

En el marc d'un evident fracàs a Copenhaguen, a on s'esvaeixen les possibilitats d'un tractant vinculant, i amb la projecció de la pel·lícula "The Age of Stupid" ha començat el procés de formació i consolidació de la Xarxa Catalana d'Acció pel Clima (XCATAC).

La XCATAC respon a la necessitat de combinar l'acció de denuncia dels impactes del canvi climàtic a un doble nivell. Per la seva situació, Catalunya, com tots els ecosistemes de la regió de l'arc mediterrani, es troba sota l'amenaça d'un canvi climatològic extrem, amb greus implicacions ecològiques i socials; però també, per la seva estructura econòmica i social, Catalunya és còmplice en l'acceleració del canvi climàtic. 

Dins l'Estat espanyol, Catalunya és una de les comunitats amb un major consum de combustibles fòssils, i la primera consumidora d'electricitat - amb una presència d'energies renovables raquítica. I els governants catalans consoliden aquest model: mentre que el President del Govern de la Generalitat, José Montilla, ha demanat a Copenhaguen que les regions rebin finançament per a dur a terme accions de mitigació, una primera lectura de la revisió del Pla de l'Energia aprovada pel seu Govern preveu que l'any 2015 les emissions de CO2 de Catalunya siguin mínimament un 46% superiors a les de 1990.

Des de celebració de la primera COP, del 28 de març al  7 d'abril de 1995 a Berlín, moltes coses han canviat. La creació de l'òrgan de màxima autoritat en tot el relacionat amb el Conveni de Canvi Climàtic, es va viure com el primer pas d'una política que es desenvoluparia ràpidament ja que semblava que, s'aniria cap a un acord ràpid d'aplicació, i s'establiria un nou exemple de cooperació internacional davant un problema global que afecta a totes les espècies vives del planeta (inclosa l'espècie humana). Els interessos d'una economia bassada en el consum i el malbaratament dels combustibles fòssils es van encarregar de desmentir ràpidament qualsevol previsió optimista d'enfocament del perill. 

La primera concreció de compromisos, assolida a la COP-3 l'any 1997 i coneguda com el Protocol de Kioto, va quedar molt lluny no tan sols dels objectius de reducció proposats tan per l'IPCC i per l'Agencia de Protecció Ambiental dels EE.UU. (EPA), sinó de propostes més polítiques, com les de la Climate Action Network (CAN) o l'AOSIS, tant en quantitats de reducció com en terminis. Aquest tan sols seria el primer episodi d'un procés frustrant i contradictori que s'arrossegaria durant 14 anys i 15 reunions de la COP, moltes de les quals van acabar sense compromisos. Un procés en el que l'acumulació d'evidències dels impactes del canvi del clima ha anat en raó inversa a l'adopció de mesures.

Avui, el quart informe d'avaluació del IPCC (2007) i les evidències científiques recollides després, mostren que el canvi climàtic és un procés irreversible. Tan sols una aplicació rigorosa de mesures de mitigació podrà reduir els seus impactes destructius.

El cas de Catalunya és simptomàtic. Les contradiccions entre declaracions institucionals sobre la necessitat de plantar cara a l'amenaça del canvi climàtic i la realitat de les polítiques que s'apliquen. Catalunya reivindica la necessitat d'incrementar les emissions en bé del creixement econòmic i, alhora, dona informació sobre els impactes globals i silencia la pròpia responsabilitat: una realitat que es podria considerar esquizofrènica, si no fos perquè es fàcilment comprensible des de la lògica dels interessos en joc.

Des de la XCATAC fem una crida a donar suport a la iniciativa AVAAZ.org per assolir 15 milions de signatures a favor "d'un acord just, ambiciós i vinculant", que eviti un escalfament global de 2 graus centígrads: http://www.avaaz.org/es/save_copenhagen/?cl=404295317&v=4927 . Continuarem informant de la realitat catalana i global relacionada amb el canvi climàtic, i fent crides a l'acció.

Barcelona, a 18 de desembre del 2009.

http://accioclimacat.org/   - accioclimacat en pangea.org 


------------ próxima parte ------------
Se ha borrado un adjunto en formato HTML...
URL: http://llistes.moviments.net/pipermail/energiadecreixent/attachments/20091218/3feac946/attachment-0001.htm 
------------ próxima parte ------------
Se ha borrado un mensaje que no está en formato texto plano...
Nombre     : no disponible
Tipo       : image/jpeg
Tamaño     : 15428 bytes
Descripción: no disponible
Url        : http://llistes.moviments.net/pipermail/energiadecreixent/attachments/20091218/3feac946/attachment-0001.jpeg 


Més informació de la llista de correu energiadecreixent