[energiadecreixent] reflexió sobre l'apagada del dijous passat

Rai/Compas ritmix.rai en terra.es
Sab Feb 17 12:01:58 CET 2007







          REFLEXIÓ SOBRE L'APAGADA DIJOUS  PASSAT



         HA ESTAT MÉS IMPORTANT DEL QUE PENSEM !!!

  Cal saber analitzar críticament les informacions que rebem a través dels mitjans de comunicació, sovint ens les donen ja mig mastegades de manera que les conclusions crítiques que en puguem treure vénen soles i potser no són les més correctes.

  L'apagada elèctrica del dia 1 de febrer, que es convocà com a toc d'atenció davant del problema creixent de destrucció del medi natural, va ser molt més rellevant del que ens han fet creure.

  Els mitjans han volgut reduir el percentatge de seguiment de la convocatòria a un 2,5% a tot Espanya i un 3,3% a Catalunya. Però cal saber llegir la informació.

   

  La web de la REE va quedar col·lapsada minuts després de l'apagada i no es podia visitar, fins cap allà les 9 es va reparar la problemàtica. Es podia llegir la següent informació:

   

  Red Eléctrica de España ha tomado una serie de medidas adicionales para garantizar la seguridad del suministro y hacer frente a cualquier incidente en el sistema que pudiera derivarse del llamamiento en el que se solicita que no se consuma electricidad durante cinco minutos. Estas medidas han incluido el refuerzo de los operadores en el Centro de Control Eléctrico, el estado de alerta de la plantilla de mantenimiento, el incremento de la reserva a bajar, la posibilidad de interrupción rapidísima en centrales hidráulicas y de bombeo, además de establecer un control especial de las tensiones en la red. (www.ree.es) Sembla que no les tenien totes...



  Observem també el gràfic que la REE ha ofert (1-2-2007). Mostra la variació del consum d'energia elèctrica a Espanya en un període de 24 hores. Si ens hi fixem bé, veurem que el consum més baix és al voltant d'uns 26.500 MW, es tracta del consum mínim, causat per aquelles coses que sempre funcionen i no es poden parar (fàbriques, hospitals, neveres...). El gest d'apagar el llum no podia afectar aquest mínim en servei permanent, només podia afectar a aquells punts de consum elèctric que funcionen voluntàriament, que es poden encendre i apagar sense problemes, és a dir, parlem de llums i electrodomèstics.

   

  La caiguda de consum per a tot Espanya fou de 1.040 MW (253 a Catalunya, el 24,3%)  que cal entendre-la respecte al consum oscil·lant (40.840 - 26.500 MW) que és de 14.340 MW. Llavors, reprenent els càlculs, trobem que la caiguda de consum correspon al 7,25% del consum oscil·lant. És diferent del que ens deien!!!

  I això s'ha aconseguit bombeta a bombeta!

  És difícil calcular quantes persones seguiren la convocatòria, però segur que foren moltes. Als diaris "basura" del metro diuen que correspon al consum de 1,5 milions de llars. Si a cada llar hi viu un pare, una mare i un fill, com a mínim, estem parlant d'una protesta seguida per més de 4 milions i mig de persones?

  A la Vanguardia comenten que és el consum de tota la comarca del Barcelonès durant un mes. Déu n'hi do!

  Si amb 5 minuts s'ha aconseguit tota aquesta reducció del consum i, tot plegat, apagant quatre bombetes i elements prescindibles, no ens n'adonem que ens trobem davant d'un fet molt important? Per molts aquesta apagada ha estat simbòlica, però en podríem treure ja unes quantes conclusions:

  -          el consum d'electricitat a Espanya és perfectament reduïble, tan sols cal voluntat;

  -          els ciutadans tenim una nova manera de protestar i manifestar-nos: més pacífica i més barata;

  -          els habitants de les grans ciutats han pogut gaudir durant 5 minuts d'una mica de silenci i n'hi ha que han pogut contemplar millor la lluna plena d'aquell vespre de l'1 de febrer;

   

  A partir de l'1 de febrer ens hem de començar a plantejar si per exemple és veritat que és estrictament necessari - com sostenen molts polítics - la construcció de la MAT (la línia d'alta tensió que ha de portar corrent des de França). Ens n'adonem que no cal que destruïm les Gavarres, sinó tansols que apaguem els llums de tant en tant?

  Segurament que el frenament de l'autodestrucció del món on vivim passar per aconseguir una societat més senzilla, austera i que sàpiga compartir millor el que té. Qui sap dir prou davant del consumisme insaciable?
------------ próxima parte ------------
Se ha borrado un adjunto en formato HTML...
URL: http://llistes.moviments.net/pipermail/energiadecreixent/attachments/20070217/b779b37f/attachment.htm 


Más información sobre la lista de distribución energiadecreixent